SiolNET. Novice Slovenija
2,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija ne bo pristala na izsiljevanje in ultimate Levice

2,97

termometer

podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018-2022 pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca. | Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnjem odzivu na izjave koalicijskih partnerjev ponovil, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od ključnih projektov, ki so ga definirali v sporazumu z vladnimi strankami za letos. | Foto: Bojan Puhek
Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnjem odzivu na izjave koalicijskih partnerjev ponovil, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od ključnih projektov, ki so ga definirali v sporazumu z vladnimi strankami za letos. Foto: Bojan Puhek

Koalicijski partnerji so pred sejo vlade razpravljali o predlogu Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Kot pravijo, prve ocene ministrov za zdravje in za finance kažejo, da gre za račun brez krčmarja, zato na predlog ne morejo pristati. Zavračajo tudi izsiljevanje Levice, ki grozi, da bo glasovala proti proračunu.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes predstavil nekatere zelo preliminarne projekcije, ki kažejo, da bi predlog Levice povzročil vrzel, ki bi jo bilo treba nadomestiti. Po predlogu Levice bi jo nadomestili tako, da "bi bili tisti, ki so že tako ali tako obremenjeni z davščinami, obremenjeni še bolj," je po koalicijskem srečanju dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

zdravstvo Novice Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: kako bi Levica polnila zdravstveno blagajno? #video

Prvi odgovor koalicije na predlog Levice je tako negativen in po Zorčičevi oceni ni volje za to, da bi pristali na izsiljevanje ter ultimate Levice. Z njo se bodo sicer pogovarjali, Zorčič pa ne ve, koliko je Levica v resnici trdna pri tem svojem manevru: ali je zelo trdna in je to njen poskus izstopa iz sodelovanja s koalicijo ali pa je dejansko pripravljena na pogovore.

Šarec bi lahko na proračun vezal zaupnico

Levica je sicer napovedala, da bo v primeru nesprejetja predloga glasovala proti proračunu. Po Zorčičevih besedah premier Marjan Šarec danes ni povedal, ali bo nanj vezal zaupnico, kot je to možnost omenil pred meseci.

Igor Zorčič | Foto: STA Foto: STA

Je pa Zorčič ob tem poudaril, da je proračun najpomembnejši dokument in dajanje na tehtnico z drugimi zakoni ter dajanje ultimatov po mnenju koalicije ni na mestu. Z Levico se bodo poskušali pogovarjati. Na vprašanje, kaj bo v tem primeru z manjšinsko vlado, pa je odgovoril, da bodo še videli.

Kociprova: Tako zaskrbljujoč poseg si zdravstvo težko privošči

Tudi vodja poslancev SAB Maša Kociper je pojasnila, da sta ministra za zdravstvo in finance danes predstavila nekatere ocene, ki kažejo, da je predlog Levice daleč od finančno nevtralnega, kot ga želi Levica prikazati, ampak bi pomenil resen poseg v zdravstveno blagajno. Tako zaskrbljujoč poseg si po njihovem mnenju naše zdravstvo zelo težko privošči, je dejala. Na vprašanje, ali bo proračun torej ura resnice za obstanek vlade, je tudi Kociprova odgovorila, da bodo videli. "Potrebno je pač dovolj veliko število glasov," je dodala.

Šabeder: Ministrstvo bo svoj predlog pripravilo v skladu s časovnico

Aleš Šabeder | Foto: STA Foto: STA Minister za zdravje Aleš Šabeder je ocenil, da predlog Levice povečuje obremenitev aktivnega dela prebivalstva. Na ministrstvu bodo pripravili lasten predlog, vendar bo ta v skladu s časovnico prioritet na mizi junija 2020, je pojasnil na novinarski konferenci.

Minister je ocenil, da je predlog na prvi pogled všečen. "Vendar obremenjuje aktivne skupine prebivalstva, povečujejo se stroški dela," je dodal.

Opozoril je, da k predlogu zakona niso priloženi potrebni izračuni. "Narediti pa je treba tudi simulacije, kaj njihov predlog pomeni, saj govorimo o relativno velikem obsegu sredstev, govorimo o prek 500 milijonih evrov, ki so izrednega pomena za zdravstveni sistem," je pojasnil minister. Izračunov na ministrstvu še niso naredili.

"Predlog na prvi pogled kaže tudi, da ne bo deloval proticiklično"

Pomembna ostajajo vprašanja makroekonomskega učinka zakona in vpliva na dohodnino. "Predlog na prvi pogled kaže tudi, da ne bo deloval proticiklično, glede na to, da se pravzaprav vsa gospodarstva, tudi slovensko, počasi ohlajajo, je to ena izmed ključnih dilem," je dejal.

Šabeder je ob prevzemu ministrstva pripravil časovnico prioritet. "Sprememba zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je seveda ena temeljnih prioritet, ki celostno rešuje tudi vprašanje dopolnilnega zavarovanja. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je tudi zapisana v koalicijski pogodbi in v dogovoru s poslansko skupino Levice," je pojasnil Šabeder. Časovnica, ki so jo pripravili na ministrstvu, predvideva pripravo predloga zakona v juniju 2020.

Časovnico so predstavili poslanskim skupinam, nanjo pa po Šabedrovih besedah niso dobili pripomb. "Delamo skladno s časovnico naprej in verjamem, da bomo do junija 2020 pripravili celostno rešitev zakona, v katerem bomo pripravili in predlagali tudi rešitev ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," je pojasnil.

Jurša: Na izsiljevanje Levice ne bodo pristali

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je spomnil, da je predlog ukinitve tega zavarovanja zapisan v koalicijski pogodbi. Poteza Levice pa je po njegovem mnenju prezgodnja, saj je minister za zdravje podal časovnico priprave tega predloga. Na izsiljevanje Levice ne bodo pristali, se bodo pa poskušali še pogovarjati z njo. Jurša osebno meni, da je treba Levici jasno povedati, da tak način komunikacije ni dober.

Spomnil je, da imajo manjšinsko vlado, česar se vsi dobro zavedajo. Dogovor z Levico je tak, kakršen je. Če bi sam sestavljal koalicijo in aktivno opozicijo, ki sodeluje z vlado, pa bi morda ravnal malo drugače, je pojasnil Jurša. Po njegovem mnenju Levica "prevečkrat izstopa in izsiljuje", kar ga zelo moti.

Na vprašanje, ali računajo na NSi in ali je čas za sodelovanje z njimi, pa je odgovoril, da je vprašanje, kako bi v NSi ravnali, če bi bili v tej vlogi. V vsakem primeru se je v takem položaju, kot je sedaj koalicija, treba pogovarjati o vseh možnih variantah, je še dodal.

Vzajemna Novice Podražili bodo premije, za stroške pa namenijo 32 milijonov evrov #video

Šarec Levici: Ko se ena pot zapre, se odpre druga

Levica ima pravico izvajati svojo politiko tako, kot misli, da je prav, je danes dejal premier Marjan Šarec. A jo je za primer, če se bo odločila za prekinitev sodelovanja z vlado, spomnil na izjavo izpred leta dni: ko se ena pot zapre, se odpre druga.

V tem primeru Levica ne bo smela biti užaljena, je na današnji novinarski konferenci dejal Šarec. Na vprašanje, ali zapiranje ene poti in odpiranje druge že pomeni pogovore z NSi, je odgovoril le z besedami, da je vse odvisno od poteka nadaljnjih dogodkov.

Šarec je glede pogojevanj povedal, da so fronte ves čas, le da malo mirujejo. Sicer pa Levica po njegovih navedbah ob odpiranju te fronte ne pove, da v sporazumu o sodelovanju z vlado piše, da bodo dopolnilno zavarovanje ukinili, če bo finančno vzdržno oz. če bo finančna situacija to dopuščala. Prav tako je navedeno, da bo zakon pripravila delovna skupina, in ne Levica, je spomnil Šarec. Na vprašanje o soliranju te stranke pa je odgovoril, da imamo v slovenski politiki "močne skupine solistov in to ni nič novega".

"V tem primeru Levica ne bo smela biti užaljena," dejal Šarec.  | Foto: STA "V tem primeru Levica ne bo smela biti užaljena," dejal Šarec. Foto: STA

"Če ministra pravita, da to ne pije vode, potem ne pije vode"

Podobno kot koalicijski partnerji pa je glede na ocene ministrstva za zdravje in ministrstva za finance predsednik vlade ponovil, da predlog Levice ne pije vode. "Če minister za zdravje in minister za finance, ki sta opremljena s podatki, pravita, da to ne pije vode, potem ne pije vode. Ne vem, kje bomo kar iz zraka dobili 500 milijonov evrov, so pa še druga nerazjasnjena vprašanja," je poudaril.

Spomnil je, da se vsi v koaliciji strinjajo, da takšno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot je zdaj, ni ustrezno. Ampak na tak način, kot je zdaj predstavljeno, se po njegovem prepričanju tega ne da izvesti. "Ta predlog zakona že zdaj, ko je še nekaj konjukture, ni vzdržen, kaj šele, če pride do ohladitve gospodarstva. Takrat sploh ne bo," je opozoril premier. Poudaril je, da ministroma Andreju Bertonclju in Alešu Šabedru bolj verjame kot predstavnikom Levice. "Mogoče nisem ponosen na to, a tako je," je dodal.

O vezavi zaupnice na proračun je po njegovih navedbah še prezgodaj govoriti, o tem se bo odločil takrat, ko bo čas za to. Odvisno je tudi od proračunskih sej vlade in postopka v DZ: "Če bom tako ocenil, bo pač do tega prišlo."

Židan Levico pozval k sodelovanju in držanju skupnega dogovora. | Foto: STA Židan Levico pozval k sodelovanju in držanju skupnega dogovora. Foto: STA Do predloga kritični tudi v SD

Predsednik SD Dejan Židan je na današnji novinarski konferenci SD ob prvi obletnici podpisa koalicijske pogodbe Levico pozval k sodelovanju in držanju skupnega dogovora, da ministrstvo za zdravje pripravi dober predlog, ki ne bo imel tveganj. Po njegovih ocenah si namreč ne moremo privoščiti, da bi prehitro in preveč posegli v zdravstveno blagajno, ker bodo posledice občutili vsi.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ponovil, da je zdravstvo preveč pomembna tema, da bi se z njo pogojevalo. Izrazil je tudi dvom, da bi glede na poslovnik DZ poslanci predlog Levice obravnavali že na novembrski seji, kot so napovedali v tej opozicijski stranki.

Zavarovalnica Triglav Posel danes Po Vzajemni premijo dviguje še Triglav

"Predlog Levice predstavlja korenit poseg v obstoječi sistem. Ogroža njegovo stabilnost in dolgoročno vzdržnost," menijo na GZS. | Foto: Tina Deu-Siol.net "Predlog Levice predstavlja korenit poseg v obstoječi sistem. Ogroža njegovo stabilnost in dolgoročno vzdržnost," menijo na GZS. Foto: Tina Deu-Siol.net V GZS menijo, da je predlog Levice nesprejemljiv in nevaren

Kot so danes v sporočilu za javnost spomnili v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), zdravstvene storitve koristijo vsi enako, ne glede na višino plačanih prispevkov. "Osnovno zdravstveno zavarovanje, v katerem se letno zbere okoli 2,4 milijarde evrov, močno temelji na solidarnosti. Zato že danes zaposleni z minimalno plačo prispeva v zdravstveno blagajno na letni ravni toliko, kot plača nekdo pri 6,2-kratniku povprečne plače v enem mesecu. Zdravstvene storitve so obema dostopne enako," so izpostavili.

Poudarili so, da je bil sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja uveden z namenom okrepitve zdravstvenega sistema. Preko tega kanala v zdravstvo priteče dodatnih 500 milijonov evrov.

"Zato predlog Levice predstavlja korenit poseg v obstoječi sistem. Ogroža njegovo stabilnost in dolgoročno vzdržnost. Hkrati pa bi kar za 19 odstotkov dvignil prispevek delodajalcev in najbolj razvojnih kadrov za zdravstveno zavarovanje; čeprav je Slovenija že zdaj med najbolj obremenjenimi v Evropi. Dodatna obremenitev gospodarstva pa bo poslabšala njegovo konkurenčnost," so navedli.

"Predlagatelji niso dobro premislili posledic"

V GZS menijo, da predlagatelji niso dobro premislili posledic, ki bi jih predlog imel tudi za državni proračun. Ker bi se zaradi višjega prispevka za zdravstveno zavarovanje znižala osnova za dohodnino, bi država izgubila del davčnih prilivov. Izgubljeni prihodek iz naslova dohodnine bi najverjetneje morala nadomestiti z novimi davčnimi obveznostmi, so prepričani.

V zbornici tako nasprotujejo konceptu, ki ga je predlagala Levica. Za zagotavljanje stabilnosti zdravstvenega sistema je to napačna pot, menijo in poudarjajo, da si gospodarstvo želi zdravstveno reformo, vendar tako, ki bo omogočala kakovostno in dostopno zdravstvo za pošteno ceno. "Zdravstveni sistem, ki sloni skoraj v celoti le na delovno aktivnih, je tvegan za celotno družbo," je dodala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc.

"Ne pristajamo na nikakršno dodatno obremenitev gospodarstva," je dejal predsednik OZS Branko Meh. | Foto: STA "Ne pristajamo na nikakršno dodatno obremenitev gospodarstva," je dejal predsednik OZS Branko Meh. Foto: STA OZS: Breme bi na koncu spet nosilo gospodarstvo.

Predlogu Levice glede načina ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja odločno nasprotujejo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), saj bi, kot navajajo, breme te populistične poteze na koncu spet nosilo gospodarstvo.

"Ne pristajamo na nikakršno dodatno obremenitev gospodarstva. Nabiranje političnih točk z na videz všečnimi predlogi Levice na račun delodajalcev, je za nas nedopustno," je danes v sporočilu za javnost zapisal predsednik OZS Branko Meh.

Tudi v OZS sicer pričakujejo celovito zdravstveno reformo, ki bo vprašanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja rešila na ustreznejši način.

Mesec: Če pade ta projekt, pade temelj gradnje prihodnjega sodelovanja

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnjem odzivu na izjave koalicijskih partnerjev ponovil, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od ključnih projektov, ki so ga definirali v sporazumu z vladnimi strankami za letos.

"Če ta projekt pade in na koalicijski strani ne bo posluha, da bi se uskladili in jeseni oblikovali predlog, ki bo sprejemljiv za vse, s tem pade temelj, na katerem lahko gradimo prihodnje sodelovanje med Levico in vlado," je poudaril.

Po njegovih ocenah je nesprejemljivo, da se njihovih predlogov do zdaj ni jemalo resno. V prvi polovici leta je bil od 13 zakonodajnih projektov, ki so jih opredelili v sporazumu o sodelovanju, sprejet samo eden, zato so se odločili, da dopolnilno zdravstveno zavarovanje kot ključen projekt vežejo neposredno na potencialno podporo Levice proračunu.

Mesec meni, da je nesprejemljivo, da se predlogov Levice do zdaj ni jemalo resno. | Foto: STA Mesec meni, da je nesprejemljivo, da se predlogov Levice do zdaj ni jemalo resno. Foto: STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin