Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2019,
18.03

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

12

Natisni članek

človekove pravice podnebne spremembe Združeni narodi Marjan Šarec

Petek, 27. 9. 2019, 18.03

4 leta, 7 mesecev

Šarec v ZN: Dolžni smo otrokom, da ne odrinemo pariškega podnebnega sporazuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

12

Marjan Šarec | Premier Marjan Šarec v govoru na splošni razpravi 74. zasedanja Generalne skupščine ZN | Foto STA

Premier Marjan Šarec v govoru na splošni razpravi 74. zasedanja Generalne skupščine ZN

Foto: STA

Premier Marjan Šarec je v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov (ZN) v New Yorku izrazil trdno podporo učinkovitemu multilateralizmu in temeljnim načelom, med katera spadata tudi vladavina prava in spoštovanje človekovih pravic.

Predsednik vlade Marjan Šarec je uvodoma dejal, da je svetovni red v tranziciji, mednarodne organizacije pa se to trudijo upoštevati. Pri tem ne gre zavreči temeljnih načel, ki so vodila svet v zadnjih sedmih desetletjih, na primer suverene enakosti vseh držav, kolektivne varnosti, progresivnega razvoja mednarodnega prava in izpolnjevanja obveznosti v dobri veri, mirnega reševanja sporov, prijateljskega sodelovanja med državami ter spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je povedal premier.

Podnebni štrajk
Novice Več kot tisoč mladih v Ljubljani zahtevalo razglasitev podnebne krize #foto #video

Šarec: Treba se je osredotočiti tudi na podnebne spremembe

Šarec je odločno podprl multilateralizem ter poudaril, da se je treba osredotočiti na pravno državo in človekove pravice, podnebne spremembe in cilje trajnostnega razvoja, pa tudi izzive, povezane z novimi tehnologijami. "Naša zavezanost večstranskemu sodelovanju izhaja iz naših vrednot in trdnega prepričanja, da se svetovna vprašanja lahko rešujejo le s skupnimi močmi," je dejal predsednik vlade.

"Dolžni smo otrokom, da ne odrinemo pariškega podnebnega sporazuma," je med drugim poudaril premier Šarec. | Foto: STA , "Dolžni smo otrokom, da ne odrinemo pariškega podnebnega sporazuma," je med drugim poudaril premier Šarec. Foto: STA ,

"Pri spoštovanju mednarodnega prava ne gre za oportunizem ali politično voljo, ampak za pravno obveznost in sine qua non mednarodnega sistema. Zato je nujno, da se upremo poskusom razvrednotenja mednarodnega prava. Spoštovanje mednarodnih zavez in izvajanje mednarodnih sodnih odločitev sta temeljnega pomena," je povedal premier.

Andrej Plenković
Novice Plenković: Slovenija ne bo mogla večno blokirati vstopa Hrvaške v schengen

"Človekove pravice so ena od največjih dobrin, ki jih moramo zapustiti svojim otrokom"

V zadnjih sedmih desetletjih je bil po njegovem dosežen zavidljiv napredek pri varstvu človekovih pravic, a ta ne sme biti samoumeven, treba se je upreti vsakemu poskusu slabitve obstoječe ravni varstva človekovih pravic. "Te so ena od največjih dobrin, ki jih lahko zapustimo in tudi moramo zapustiti svojim otrokom," je dejal Šarec.

Poudaril je, da podnebne spremembe zahtevajo nujno ukrepanje, na kar sta opozorila doslej največje aktiviranje mladih na svetovni ravni in pobuda generalnega sekretarja za sklic podnebnega vrha: "Dolžni smo otrokom, da ne odrinemo pariškega podnebnega sporazuma."

"Za Slovenijo je prehod na trajnostno in zeleno gospodarstvo strateška prednostna naloga. Slovenija bo tudi v prihodnje podpirala izvajanje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah; pri tem bomo posebno pozornost namenili trajnostni rabi naravnih virov in gospodarjenju z njimi, predvsem z vodo, spodbujanju krožnega gospodarstva in ohranjanju ter varstvu biotske raznovrstnosti," je med drugim poudaril premier.

Marjan Šarec
Novice Šarec: Če bo komisija glede Hrvaške ravnala politično, bo to storila tudi Slovenija

"Množične migracije niso nov izziv in jih ni mogoče kar čez noč ustaviti"

Šarec se je v govoru zavzel tudi za lajšanje osnovnih vzrokov za migracije v državah v razvoju: "Množične migracije niso nov izziv in jih tudi ni mogoče kar čez noč preprosto ustaviti. Obravnavati jih je treba odgovorno, s stališča človekovih pravic in solidarnosti z jasnim poudarkom na preprečevanju oziroma ustrezni obravnavi razmer tam, od koder te migracije izvirajo."

"Množične migracije niso nov izziv in jih tudi ni mogoče kar čez noč preprosto ustaviti," je dejal Šarec. | Foto: STA , "Množične migracije niso nov izziv in jih tudi ni mogoče kar čez noč preprosto ustaviti," je dejal Šarec. Foto: STA ,

Zavrnil je vse vrste diskriminacije, se zavzel za zaščito napredka pri spolni enakosti in opolnomočenju žensk, pri čemer je poudaril, da so spolne in reproduktivne pravice bistvene za enakost spolov. Članice Varnostnega sveta ZN je pozval, naj podprejo kodeks ravnanja v zvezi z množičnimi grozodejstvi in se vzdržijo uporabe veta v takih primerih.

Slovenija se zavzema za preprečevanje spopadov in mediacijo. Odločena je pripomoči k prizadevanjem za preprečevanje, predvsem s podpiranjem stebra človekovih pravic ZN, mednarodnega kazenskega sodstva in mirnega reševanja sporov. V tej zvezi bo Slovenija tudi v prihodnje podpirala stabilnost in evropsko vključevanje držav Zahodnega Balkana.

Miro Cerar
Novice Cerar: Hrvaška v schengen le ob spoštovanju vseh načel EU

"Izraziti moramo svoje največje upe, ne najglobljih strahov"

Šarec je kot član kroga voditeljev za preprečevanje spolnega izkoriščanja in zlorab v operacijah ZN pozval k usklajenemu delovanju za preprečevanje spolnega izkoriščanja in zlorab v sistemu ZN. Slovenija bo pomagala državam pri zagotavljanju, da storilci prevzamejo odgovornost za svoja dejanja, in je skupaj z več drugimi državami dala pobudo za pogajanja o večstranski pogodbi o medsebojni pravni pomoči in izročitvi zaradi kazenskega pregona po domačem pravu najhujših mednarodnih kaznivih dejanj.

Na koncu je še omenil nove tehnologije, ki povezujejo ljudi, povečujejo produktivnost in kakovost življenja, hkrati pa tudi nove nevarnosti za države in posameznike. Navzoče je seznanil s predlogom o vzpostavitvi prvega evropskega mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco v Ljubljani pod okriljem Unesca. Izrazil je upanje, da se bo lahko novembra na generalni konferenci Unesca zanesel na podporo držav.

Govor je sklenil z izrazom prepričanja, da moramo slediti svojim zamislim in idealom, ne pa se jim odreči: "Izraziti moramo svoje največje upe, ne najglobljih strahov. Zagotoviti moramo dovolj močno vodstvo, ki bo priznalo, da imajo narodi skupne interese, ljudje pa skupna splošna načela in zamisli v naši skupni človečnosti."

Ne spreglejte