SiolNET. Novice Slovenija
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec: Če bo komisija glede Hrvaške ravnala politično, bo to storila tudi Slovenija

1,60

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Če bo Evropska komisija delovala politično in 16. oktobra Hrvaški dala zeleno luč za vstop v območje schengna, bo tudi Slovenija ravnala politično, je dejal premier Marjan Šarec. Ob robu splošne razprave 74. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku je tudi zavrnil očitke, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške.

"Odkar se udeležujem zasedanj Evropskega sveta, me nobena stvar več ne preseneti. Če bo Evropska komisija delovala politično, če bo zaobšla strokovno oceno, potem bo tudi Slovenija seveda ravnala politično," je danes dejal premier Marjan Šarec. Slovenijo po njegovih besedah skrbi predvsem varnostni vidik, zdi pa se mu zelo neresno, da so to zadevo uvrstili na dnevni red tik pred iztekom mandata te komisije.

"Vemo, da je imeti schengensko mejo izjemno zahtevno," je poudaril. Dodal je, da ga skrbi, ker Hrvaška nima rešenega skoraj nobenega mejnega vprašanja z nobeno državo. "Kako lahko potem zaobidemo ta vprašanja in kar avtomatično je nekdo primeren za vstop v schengen," je dodal.

Miro Cerar Novice Cerar: Hrvaška v schengen le ob spoštovanju vseh načel EU

Na vprašanje, ali bo Slovenija vložila veto, Šarec ni želel odgovoriti

Premier je poudaril, da je bila Slovenija doslej vedno konstruktivna, vedno je izpolnjevala vse zaveze Evropske komisije in je bila vedno solidarna ter iskala rešitve skupaj z drugimi.

Na vprašanje, ali bo Slovenija vložila veto, Šarec ni odgovoril naravnost. "Slovenija bo ravnala tako, kot se bo v tistem trenutku pokazalo, da je prav in v interesu Slovenije, pa ne samo Slovenije, ampak predvsem v interesu vladavine prava," je odgovoril.

Premier je zavrnil navedbe, da Slovenija ni dovolj glasna pri uveljavljanju interesov glede Hrvaške.

"Mi smo to poudarili, stališča so znana. Sodišče je, kar zadeva arbitražo, razsodilo in mi smo pripravljeni čakati še naprej, ker je pravo na naši strani. In čas je, da tudi evropske ustanove to počasi dojamejo."

"Kdo bo potem še zaupal sodiščem in ne vem komu vse, če začneš dolgotrajen proces, ki tudi stane, potem pa se te odločitve sodišč gladko zavrže in se jih ne spoštuje? To ni prava pot in Slovenija bo vztrajala na poti vladavine prava," je sklenil premier.

Hrvaška Novice Hrvaška naj bi 16. oktobra dobila pozitivno oceno Bruslja za vstop v schengen

Plenković od Evropske komisije pričakuje zeleno luč

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo Evropska komisija prižgala zeleno luč za vstop Hrvaške v schengen, potem ko je po njegovih besedah odbor za schengen v začetku septembra ocenil, da država izpolnjuje vse pogoje.

O izjavi zunanjega ministra Mira Cerarja, da lahko v schengen vstopi le država, ki spoštuje mednarodno pravo, kar v primeru Hrvaške zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe ne drži, pa je Plenković dejal, da so to politična vprašanja, ki se bodo odpirala v razpravi članic EU.

Za zdaj pa je zadeva v rokah komisije, gre za tehnična merila, ki so enaka za vse, in Hrvaška je izpolnila vsa merila, je zatrdil hrvaški premier v izjavi za hrvaške novinarje v Bruslju po srečanju z novoizvoljeno predsednico komisije Ursulo von der Leyen in pred srečanjem z Junckerjem.

V komisiji pa so po srečanju Jean-Clauda Junckerja in Plenkovića sporočili, da je Juncker ponovil stališče komisije, da bi Hrvaška morala postati polnopravna članica schengna in da komisija končuje svojo oceno.

Vprašanje pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengensko območje bo kolegij evropskih komisarjev predvidoma obravnaval 16. oktobra. Komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos je sicer po neuradnih informacijah v notranjih postopkih že potrdil, da Hrvaška izpolnjuje pogoje.

Končno odločitev o tem, ali lahko neka država vstopi v schengen, sicer sprejmejo članice EU s soglasjem. Romunija in Bolgarija na primer na ta korak čakata že več kot osem let. Njun vstop je bil sprva predviden marca 2011, vendar sta tedaj Nemčija in Francija temu odločno nasprotovali, češ da morata državi prej pokazati zadosten napredek v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin