Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 9. 2019,
17.59

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

47

Natisni članek

arbitraža Hrvaška Miro Cerar

Sreda, 25. 9. 2019, 17.59

4 leta, 6 mesecev

Cerar: Hrvaška v schengen le ob spoštovanju vseh načel EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

47

Miro Cerar | "Slovenija podpira širitev schengenskega območja," je zagotovil Cerar, ki je trenutno na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. | Foto STA

"Slovenija podpira širitev schengenskega območja," je zagotovil Cerar, ki je trenutno na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Foto: STA

V slovenskem interesu je, da Hrvaška vstopi v schengenski režim, vendar le ob polnem spoštovanju vseh demokratičnih in pravnih standardov, na katerih temelji Evropska unija, je danes v odzivu na neuradne informacije, da naj bi Hrvaška oktobra dobila zeleno luč za vstop v schengen, dejal zunanji minister Miro Cerar.

"Slovenija podpira širitev schengenskega območja," je zagotovil Cerar, ki je trenutno na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku. Dodal je, da je eden od ključnih standardov, ki jih morajo spoštovati države pred vstopom v schengensko območje, vladavina prava, so sporočili z zunanjega ministrstva. "Vključno s spoštovanjem in izvrševanjem mednarodnih sporazumov in odločb mednarodnih razsodišč," je poudaril zunanji minister.

Hrvaška
Novice Hrvaška naj bi 16. oktobra dobila pozitivno oceno Bruslja za vstop v schengen

Nadaljeval je, da mora zaradi varnosti območja vsaka država v celoti izpolnjevati tudi vse varnostno-tehnične pogoje za pridružitev. Hrvaški Večernji list je v ponedeljek poročal, da bo Evropska komisija 16. oktobra prižgala zeleno luč za vstop Hrvaške v schengensko območje. Časnik je ob tem še navedel, da je osnutek odločitve komisije že spisan in da bo Hrvaška dobila pozitivno oceno, kar pomeni, da bi Zagreb priporočilo za vstop v schengen dobil do konca mandata odhajajoče komisije. Ta se izteče 31. oktobra.

Cedevita Olimpija Ulm
Sportal Hrvaški pogled: vlak, ki je odpeljal čez mejo

Juncker naj bi Plenkoviću že zagotovil zeleno luč za vstop v schengen

Predsednik odhajajoče Evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću po neuradnih informacijah POP TV zagotovil, da bo Zagreb oktobra prejel zeleno luč za vstop v schengensko območje, čeprav naj bi imela Hrvaška še vedno težave z izpolnjevanjem meril.

Hrvaški premier je pričakoval, da bo Bruselj prižgal zeleno luč že 2. oktobra, a naj bi uvrstitvi te točke na dnevni red Evropske komisije po neuradnih informacijah POP TV nasprotovala evropska komisarja Frans Timmermans in Violeta Bulc. Juncker naj bi nato Plenkoviću v pogovoru vseeno zagotovil, da razlogov za skrb ni, saj bo zadeva v oktobru dobila pozitivno oceno.

V uradu hrvaškega premierja se na prošnjo za komentar niso odzvali, iz Evropske komisije pa so sporočili, da ne komentirajo govoric in pogovorov predsednika Junckerja.

Ošpice
Novice Na Hrvaškem potrdili epidemijo ošpic
Predsedniki
Novice Pahor v Šibeniku znova pozval Hrvaško, naj sprejme arbitražno razsodbo
Ne spreglejte