SiolNET. Novice Slovenija
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor v Šibeniku znova pozval Hrvaško, naj sprejme arbitražno razsodbo

0,44

termometer

Predsedniki
Foto: STA

Predsedniki Avstrije, Hrvaške in Slovenije Alexander Van der Bellen, Kolinda Grabar-Kitarović in Borut Pahor so se danes v Šibeniku udeležili rednega letnega srečanja trilaterale. Pahor je med drugim znova  pozval Hrvaško, naj uveljavi arbitražno razsodbo, s čimer naj bi olajšala odločitev slovenske vlade o vstopu Hrvaške v schengen.

Predsednik Borut Pahor je na skupni novinarski konferenci treh predsednikov poudaril, da je med današnjim pogovorom s kolegoma iz Hrvaške in Avstrije omenil tudi hrvaško članstvo v območju schengna. Povedal je, da mora Hrvaška kot kandidatka za vstop v schengen predvsem izpolniti vse tehnične kriterije in pogoje.

Potreben bo dialog

Obenem je poudaril, da s svojimi današnjimi izjavami ne namerava prejudicirati nobene odločitve slovenske vlade. Ta bo "prej ali slej morala o tem sprejeti neko odločitev, potem ko bo Evropska komisija ocenila, da je Hrvaška blizu tega, da izpolnjuje vse pogoje", je dejal. Tudi takrat bo potreben dialog, a dejstvo po njegovem je, da bi bilo v vsakem primeru lažje, če bi Hrvaška izpolnjevala svoje obveznosti o meji, ki so ji naložene z odločitvijo arbitražnega sodišča.

Borut Pahor Foto: STA

"To je mogoče nekakšno povabilo našim hrvaškim prijateljem, da o tem razmislijo v naslednjih mesecih," je dodal Pahor. Slovenski vladi bi bilo po Pahorjevih besedah lažje sprejeti odločitev, če bi mejo, ki je določena z arbitražno razsodbo, obojestransko tudi označili.

Na novinarsko vprašanje, kako ocenjuje izjavo svojega slovenskega kolega, je Grabar-Kitarovićeva odgovorila, da verjame v podporo vseh držav članic EU pri odločanju o hrvaškem vstopu v schengensko območje, ker je to po njenih besedah v interesu vseh. Poudarila je, da Hrvaška izpolnjuje tehnične kriterije za vstop v schengen.

Ponovila je znana hrvaška stališča, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski državi, ki lahko premostita odprta vprašanja, in da je veliko več skupnih stvari kot tistih, ki ju ločujejo.

Iskrena želja, da bi umaknili prepreke z meja

Predsednik Pahor je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje o tehničnih ovirah na slovensko-hrvaški meji. "Moja velika in iskrena želja je, da bi čim prej nastopile razmere, ko bi lahko slovenska vlada umaknila tehnične prepreke s slovensko-hrvaške meje," je povedal. Dodal je, da se v odsotnosti enotne evropske politike vse države zatekajo k nacionalnim rešitvam vprašanja ilegalnih migracij ter da je slovenska vlada dolžna storiti vse, da zavaruje državno mejo.

Borut Pahor Foto: STA

Grabar-Kitarovićeva je uvodoma dejala, da so na današnjem srečanju govorili tudi o prihodnosti EU in evropski prihodnosti držav na jugovzhodu celine, o hrvaškem predsedovanju EU v prvi polovici prihodnjega leta, pobudi Tri morja in podnebnih spremembah.

Avstrijski predsednik je potrdil pričakovanja članov trilaterale, da bo EU oktobra Albaniji in Severni Makedoniji prižgala zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z EU. Ob tem je dodal, da imata Bosna in Hercegovina ter Kosovo nekaj več težav na tej poti, a upa, da jima bo uspelo čim pridobiti status kandidatk za članstvo.

Borut Pahor Foto: STA

Poudaril je tudi pomembnost sprejetja enotne evropske zunanje politike kot tudi nujne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam. Opravičil se je, ker so morali letošnje srečanje treh predsednikov zaradi političnih razmer v Avstriji preložiti z maja na september. Napovedal je, da bo naslednje srečanje trilaterale prihodnje leto v Avstriji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin