Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 9. 2019,
16.33

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

65

Natisni članek

schengen Hrvaška Marjan Šarec Andrej Plenković

Petek, 27. 9. 2019, 16.33

4 leta, 6 mesecev

Plenković: Slovenija ne bo mogla večno blokirati vstopa Hrvaške v schengen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,64

65

Andrej Plenković | Hrvaški premier Andrej Plenković je poudaril, da Slovenija ne bo mogla v nedogled blokirati vstopa Hrvaške v schengensko območje. | Foto Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je poudaril, da Slovenija ne bo mogla v nedogled blokirati vstopa Hrvaške v schengensko območje.

Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Bruslju izjavil, da Slovenija ne bo mogla v nedogled blokirati hrvaškega vstopa v schengensko območje. Ob tem je poudaril, da je dobil zelo jasna zagotovila odhajajočega predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, da bo komisija Hrvaški dala zeleno luč za vstop v schengen do konca svojega mandata.

"Ne morejo v nedogled blokirati, mi smo država članica EU, imamo zadostne mehanizme," je hrvaški premier Andrej Plenković odgovoril na vprašanje hrvaških novinarjev, ali bi lahko Slovenija na dolgi rok blokirala vstop Hrvaške v schengen.

Glede blokade je še dejal, da so kriteriji za vstop v schengen objektivni in zelo jasno definirani: "Mi smo jih izpolnili. Če bodo še kakšna odprta politična vprašanja, jih bomo reševali v Svetu EU."

Marjan Šarec
Novice Šarec: Če bo komisija glede Hrvaške ravnala politično, bo to storila tudi Slovenija

Plenković: Junckerjeva komisija bo Hrvaški dala zeleno luč do konca mandata

Poudaril je še, da je dobil zelo jasna zagotovila predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, da bo do konca njegovega mandata, ki se izteče oktobra, komisija podala predlog, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengen. Kolegij komisarjev bo o tem odločal predvidoma 16. oktobra.

Slovenski premier Marjan Šarec je v četrtek poudaril, da bo tudi Slovenija ravnala politično, če bo Evropska komisija delovala politično in 16. oktobra Hrvaški dala zeleno luč za vstop v schengen. | Foto: Reuters Slovenski premier Marjan Šarec je v četrtek poudaril, da bo tudi Slovenija ravnala politično, če bo Evropska komisija delovala politično in 16. oktobra Hrvaški dala zeleno luč za vstop v schengen. Foto: Reuters

Nato bodo o tem razpravljale države članice, ki na koncu sprejmejo odločitev o sprejemu države v schengen. Plenković ne pričakuje, da bi bila kakršnakoli odločitev o tem sprejeta v času hrvaškega predsedovanja EU v prvi polovici prihodnjega leta. Ob tem se je hrvaški premier odzval tudi na četrtkovo izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da bo tudi Slovenija ravnala politično, če bo Evropska komisija delovala politično in 16. oktobra Hrvaški prižgala zeleno luč za vstop v območje schengna.

Miro Cerar
Novice Cerar: Hrvaška v schengen le ob spoštovanju vseh načel EU

Hrvaški premier kritičen do Šarčevih izjav

"Ravno obratno je. Službe komisije nimajo nikakršne povezave s politiko. To so ljudje, ki so plačani, da preverijo, ali država, ki želi izpolniti kriterije za schengen, to izpolnjuje," je poudaril Plenković. Glede Šarčeve izjave, da ga skrbi, ker Hrvaška nima rešenega tako rekoč nobenega mejnega vprašanja z nobeno državo, pa je dejal, da te izjave še ni v celoti slišal.

Poudaril je, da vprašanje meje ni vezano na schengen, kot trdi Slovenija. "Mislim, da ni dobro mešati bilateralnih vprašanj in vprašanj mednarodnega prava z evropskimi temami. Mi tega ne delamo, in pričakujem, da tudi Slovenija ne," je še dejal hrvaški premier.

Plenković je s predstavniki EU, med drugim tudi s podpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom, danes govoril tudi o pripravah na hrvaški prevzem evra. "Komisija temeljito spremlja, kaj delamo. Kar delamo, delamo v rokih, ki smo si jih začrtali," je pojasnil. Oktobra bo na Hrvaško prispela tudi delegacija komisije, ki bo zbrala podatke za novo poročilo v okviru evropskega semestra.

Ne spreglejte