SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec v Bruslju na srečanju s francoskim predsednikom Macronom

0,32

termometer

Macron, Šarec
Slovenski premier je po navedbah virov pri EU Macronu predstavil tudi slovenska stališča o vprašanju meje s Hrvaško, na kratko pa sta razpravljala še o prihodnjem večletnem evropskem proračunu in dvostranskih odnosih. Foto: STA

Premier Marjan Šarec in francoski predsednik Emmanuel Macron sta na približno polurnem dvostranskem srečanju danes v Bruslju pomemben del pogovora namenila prihodnjemu sodelovanju na evropski ravni in boju proti populizmu. Francoski viri so po srečanju dejali, da sta bila "vzdušje in dialog zelo dobra".

Šarec in Macron sta se srečala zjutraj pred zasedanjem vrha EU, ki je danes v Bruslju razpravljal zlasti o migracijah in varnostnih vprašanjih. To je bilo njuno prvo dvostransko srečanje. "Izmenjala sta stališča o prihodnosti Evrope. Potrdila sta odlične dvostranske odnose in izrazila interes za nadaljnjo krepitev slovensko-francoskega sodelovanja," so po srečanju po Twitterju sporočili na slovenskem stalnem predstavništvu pri EU.

Govorila tudi o francoskih investicijah v Sloveniji

Premier Šarec je pozneje pojasnil, da so dvostranski odnosi tradicionalno dobri, zlasti na področju avtomobilske industrije, in da sta govorila tudi o možnostih nadaljnjih investicij v Sloveniji, a na splošno, saj za konkretnejši pogovor ni bilo časa. Slovenska vlada je po Twitterju še sporočila, da sta Šarec in Macron, ki "pripadata novi generaciji voditeljev EU", izmenjala stališča o najbolj perečih temah, kot so migracije, zunanja varnost in novi finančni okvir EU.

Dobro vzdušje in dialog

"Vzdušje je bilo zelo dobro. Dialog je bil zelo dober," pa so po srečanju povedali francoski viri v Bruslju. Voditelja sta imela po navedbah virov dolgo razpravo zlasti o evropskem projektu in zoperstavljanju populistom.

Marjan Šarec Novice Šarec: V Alde so veseli, ker nismo predolgo cincali

Šarec sam je nato v Bruslju še poudaril, da je bilo srečanje zelo dobro in pogovor odličen. Dotaknila sta se tako brexita kot morebitnega sodelovanja na evropskih volitvah, je povedal.

Macron bi sodeloval z Alde, LMŠ se bo včlanila

Pri tem je slovenski premier izpostavil, da ni verjetno, da se bo Macron pridružil evropski liberalni skupini, znani po okrajšavi Alde, v katero bo na kongresu novembra v Madridu vstopila LMŠ, se pa pripravlja neka oblika sodelovanja.

Slovenski premier in francoski predsednik sta tako danes po neuradnih informacijah govorila o vzpostavljanju proevropske platforme liberalcev, ki naj bi združevala Alde, Macronovo stranko in druge zainteresirane somišljenike iz obstoječih političnih skupin.

Šarec je že v sredo med pričakovanimi temami pogovora z Macronom izpostavil zlasti evropske volitve in vprašanje, kaj bo storil Macron. Premier meni, da bi bilo najbolje, da bi se na nek način pridružil evropskim liberalcem in jih okrepil.

Šarec se je danes v Bruslju ob robu vrha Evrope in Azije srečal tudi s predsednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedjevom. Po neuradnih informacijah je bilo to konstruktivno spoznavno srečanje z obojestransko izraženim interesom za nadaljnje sodelovanje. Medvedjev je slovenskega premierja povabil na obisk v Moskvo.
Marjan Šarec in Jean-Claude Juncker Novice Šarec pri Junckerju spet ostal brez pojasnil #arbitraža

Evropski liberalci se po Šarčevih besedah še niso odločili, kako bodo pristopili h konceptu spitzenkandidatov. "Naš skupni cilj je, da se poskuša doseči čim boljši rezultat, zlasti v luči prihajajočih populizmov v Evropi," je izpostavil premier.

Omenja se, da bi lahko liberalci nastopili z ekipo več vodilnih kandidatov, med katerimi se omenjata evropska komisarka Margrethe Vestager in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt. Šarec pravi, da svojega favorita še nima.

Poleg evropskih volitev in boja proti populizmu sta imela Šarec in Macron po navedbah virov pri EU dolgo razpravo o migracijah, tudi v povezavi z Zahodnim Balkanom, krepitvi mejne straže in schengnu.

Angela Merkel in Emmanuel Macron Novice Macron in Merklova si želita tesno sodelovati

Slovenski premier je po navedbah virov pri EU Macronu predstavil tudi slovenska stališča o vprašanju meje s Hrvaško, pri čemer je francoski predsednik zlasti poslušal.

Šarec pa je v povezavi z arbitražo dejal, da sta se z Macronom strinjala, da je treba najti rešitev za ta problem, ki bi lahko bil vzorec za reševanje podobnih vprašanj meje na Zahodnem Balkanu, ni bila pa to glavna tema pogovora.

Slovenski premier je še povedal, da je Macrona povabil na obisk in da je francoski predsednik celo sam izrazil željo, da bi prišel v Slovenijo. Datum obiska še ni določen. Morda bo celo prej dogovorjen slovenski obisk v Parizu, je še dejal Šarec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin