Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2019,
14.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

13

Natisni članek

Demografski sklad pokojnine Marjan Šarec Državni zbor

Ponedeljek, 25. 3. 2019, 14.02

5 let, 1 mesec

Šarec o pokojninah: "Ni treba, da bi se ljudje zdaj na hitro upokojevali" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,99

13

Pripravljene spremembe pokojninske zakonodaje niso pokojninska reforma, ampak naslavljajo le najbolj pereče izzive, je danes v državnem zboru opozoril premier Marjan Šarec. Korenito pokojninsko reformo bo treba šele pripraviti, kar pa bo vsekakor precej obsežnejše od načrtovanih trenutnih sprememb, je napovedal predsednik vlade.

Resorno ministrstvo je v petek na seji ekonomsko-socialnega sveta predstavilo izhodišča, na podlagi katerih bodo pripravljeni predlogi sprememb pokojninske zakonodaje, je premier Marjan Šarec dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Danijela Krivca iz SDS, ki ga je zanimala nova pokojninska zakonodaja.

Borut Pahor
Novice Teš 6: kako je policija Boruta Pahorja oprala vseh sumov

Šarec: "Ni treba, da bi se ljudje zdaj na hitro upokojevali"

"Gre predvsem za predloge, ki bodo na eni strani zasledovali podaljševanje delovne aktivnosti, po drugi strani pa izboljšali socialni položaj vseh upravičencev do pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja," je pojasnil premier. Posebna pozornost bo po njegovih besedah namenjena zvišanju socialne varnosti najranljivejših skupin v okviru pokojninskega sistema.

"Ni treba, da bi se ljudje zdaj na hitro upokojevali," je poudaril predsednik vlade. V tem trenutku bodo predlagani popravki zakona po njegovih besedah zadostovali, v prihodnje pa bo potrebna reforma, je napovedal. Že pripravljeni predlogi sprememb pa morajo najprej skozi socialni dialog, potem bo šele mogoče podati konkretne odgovore, je dejal.

Število upokojencev naj bi se do leta 2070 po projekcijah povečalo za 20 odstotkov, izdatki za staranje pa povečali z 22 na 28 odstotkov BDP. | Foto: Thinkstock Število upokojencev naj bi se do leta 2070 po projekcijah povečalo za 20 odstotkov, izdatki za staranje pa povečali z 22 na 28 odstotkov BDP. Foto: Thinkstock

Število upokojencev naj bi se do leta 2070 po projekcijah povečalo za 20 odstotkov, izdatki za staranje pa povečali z 22 na 28 odstotkov bruto družbenega proizvoda, pa je Šarec povedal v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Jurše iz DeSUS, ki ga je zanimala ustanovitev demografskega rezervnega sklada.

Šarec o nastopu v Strasbourgu: Gre za nabiranje političnih točk na moj račun

Premier Šarec je na današnji seji državnega zbora odgovoril tudi na vprašanje poslanke NSi Ljudmile Novak, zakaj ni sprejel povabila za nastop v Evropskem parlamentu. Vprašanja, zakaj nisem sprejel povabila, ne jemljem dobronamerno, ampak kot začetek volilne kampanje za evropske volitve, ki je v polnem teku, je poslanki NSi odgovoril Šarec.

Janez Janša
Novice Janša napovedal zahtevo za ustavno presojo rebalansa proračuna. Šarec: Stvari so povsem pod nadzorom.

Demografski sklad ne bo zagotavljal višjih pokojnin, ampak stabilno izplačevanje

Sklad po premierjevih besedah ne bo zagotavljal višjih pokojnin, ampak trajnostno in stabilno izplačevanje pokojnin iz javnih sredstev, kar bo zniževalo pritisk na višanje odhodkov državnega proračuna zaradi spreminjanja demografske slike prebivalstva. Minister za finance Andrej Bertoncelj je po njegovih besedah že oblikoval interno projektno skupino na ministrstvu za finance, katere naloga je priprava potrebnih strokovnih podlag za pripravo zakona o skladu.

Osnovno vodilo je oblikovanje mednarodno primerljivega sklada, ki bo temeljil na načelih neodvisnosti, samostojnosti, varnosti, razpršenosti, donosnosti in likvidnosti upravljanja portfeljskih naložb, kar je ključno za izpolnjevanje njegovega poslanstva, je pojasnil Šarec.

Novice Bo Šarčeva vlada zagrizla v kislo jabolko dopolnilnega zavarovanja? #video

Ta stabilen vir se bo po njegovem pojasnilu zagotovil z ustreznimi dodatnimi stalnimi viri financiranja in primerno dobo akumulacije sredstev sklada. Ustanovitev sklada torej ne bo vplivala na obstoječ ali prihodnji pokojninski sistem, zato se z demografskim skladom ne more reševati problematike prilagajanja delovne dobe s podaljšanjem življenjske dobe, je poudaril predsednik vlade.

Tudi poslansko vprašanje Mihe Kordiša se je nanašalo na področje starejših, in sicer poleg pokojnin tudi na dolgotrajno oskrbo, pri čemer pa je premier dejal, da mu bo odgovor posredoval v pisni obliki.

Poglejte, kako je Šarec odgovoril Kordišu:

Poklukar glede ilegalnih migracij: Policija obvladuje razmere na meji s Hrvaško

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zagotavlja, da policija v zvezi z ilegalnimi migracijami obvladuje razmere na meji s Hrvaško in varuje schengensko mejo. Ilegalnih prehodov meje pa je letos več tudi zaradi zelene in bolj tople zime, je dejal na plenarnem zasedanju DZ. Še naprej opažajo zlorabe azilnega sistema.

Ilegalne migracije obvladujejo kriminalne združbe in posamezni kriminalci, a jih policija uspešno preprečuje in obvladuje, je minister zagotovil v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa iz SDS glede ilegalnih prehodov.
Ne spreglejte