Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
19.19

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

29

Natisni članek

zdravstveno zavarovanje Samo Fakin Gospodarska zbornica Slovenije Danes Danes

Četrtek, 21. 3. 2019, 19.19

5 let, 1 mesec

Bo Šarčeva vlada zagrizla v kislo jabolko dopolnilnega zavarovanja? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

29

Vroča tema zadnjih dni je predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnice ukinitvi ostro nasprotujejo, prav tako gospodarska zbornica. Skeptični so tudi ekonomisti. Zakaj?

smučanje helikopter hribi zima počitnice
Novice Počitnice v tujini: kako se z zavarovanjem izogniti vrtoglavim zneskom

Ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi Levica provizije, ki jih zavarovalnice dobijo od tega, preusmerila v zdravstvo za skrajševanje čakalnih vrst. Del stroke to idejo pozdravlja in pravi, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje krivično do revnejših, saj da kljub nižji plači plačujejo enako vsoto kot bogatejši. A so ekonomisti ob tem previdnejši

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je "kislo jabolko"

Ekonomistka Petra Došenović Bonča je za Planet dejala, da sta ukinitev doplačil in dopolnilno zdravstveno zavarovanje kislo jabolko, kar zahteva širšo razpravo, ki pa v tem trenutku ni izvedljiva.

Samo Fakin | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Že nekdanji zdravstveni minister Samo Fakin je opozarjal, da bi s takšno ukinitvijo zdravstvo izgubilo pol milijarde evrov. Ta denar bi zato morali poiskati drugje. "Običajno potem seveda govorimo o sredstvih iz proračuna, o povišanju prispevnih stopenj. Te možnosti se meni zdijo nerealne," je pojasnila Došenović Bonča.

Tovrstne dodatne obremenitve proračun ne bi zmogel

Zavarovalnice ob tem sicer modro molčijo, je pa jasno, da si ukinitve ne želijo. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namreč lahek zaslužek - imajo ga skoraj vsi. Ob tem pa še opozarjajo, da bi z ukinitvijo bili na dobrem le tisti, ki prejemajo minimalno plačo. Delno se temu pridružuje tudi Gospodarska zbornica.

 "V tem primeru pa bi bil prenesen na plače, s tem bi pravzaprav zaposleni znova prevzel največji del financiranja vsaj tega sklopa zdravstva," je dejala generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.

Šmučeva poudarja, da so med računanjem po posameznih postavkah prišli do ugotovitev, da bi celotni sporazum z Levico gospodarstvu izstavil račun v vrednosti 1,4 milijarde evrov.

Vzajemna zobje
Trendi Končno zares celovito zobozdravstveno zavarovanje
Ne spreglejte