Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 12. 2018,
14.20

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Slovensko zavarovalno združenje

Natisni članek

advertorial zavarovanje Slovensko zavarovalno združenje

Petek, 28. 12. 2018, 14.20

2 meseca, 3 tedne

Počitnice v tujini: kako se z zavarovanjem izogniti vrtoglavim zneskom

Vsebino omogoča Slovensko zavarovalno združenje
smučanje Francija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Praznični dnevi so namenjeni druženju, sproščanju v naravi in na smučiščih ter krajšim počitnicam v tujini, kjer lahko pozabimo na vsakodnevne skrbi in se popolnoma prepustimo zabavi.  

Čeprav so praznične počitnice namenjene odklopu, se moramo na brezskrbne dneve pripraviti tudi tako, da pravočasno sklenemo turistično zavarovanje z asistenco. Nihče si ne želi dragocenih počitniških dni zapravljati za reševanje morebitnih večjih ali manjših zdravstvenih zapletov, ki nam lahko močno zagrenijo dopust.

Povprečni strošek zaradi poškodb na avstrijskih smučiščih v zadnjih dveh letih se giblje okoli 1.000 evrov. Če je nujna tudi operacija, lahko znesek znaša tudi do 10.000 evrov. Samo strošek helikopterskega prevoza znaša okrog 5.000 evrov.

Ko se na smučišču v tujini zgodi nezgoda in bi bilo treba poklicati reševalno službo, uporabimo številko za klic v sili. V državah EU je to številka 112. Če imamo sklenjeno turistično zavarovanje, stroške zdravljenja neposredno krije zavarovanje.

Več kot praska? Stroški na vidiku.

poškodba smučanje koleno zima sneg | Foto:

Ko se nam na dopustu zgodi kaj več od praske na kolenu, bomo morda potrebovali zdravniški pregled, zdravstvene posege, zdravljenje v bolnišnici ali celo nujen prevoz domov. Vse to nam lahko povzroči izjemno visoke nepredvidene stroške, ki se jim izognemo s turističnim zavarovanjem z asistenco.

Zdravstvene storitve ponekod v tujini lahko uveljavljamo z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ali s posebnimi zavarovanji z medicinsko asistenco v tujini. Pri tem je dobro vedeti, da se evropska kartica od pravega zavarovanja razlikuje v obsegu in višini kritja. Od evropske kartice potrošniki namreč pogosto pričakujejo več, kot jim lahko zagotovi.

Širši obseg kritja ima zavarovanje za tujino z asistenco

smučanje helikopter hribi zima počitnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Še pred odhodom v tujino zato preverimo, kaj zagotavlja evropska kartica in kaj zavarovanja, da ne bo težav, ko bomo potrebovali zdravniško pomoč.

Od narave bolezni ali poškodbe, države in zdravstvene ustanove je odvisno, ali bodo stroški zdravljenja kriti prek kartice, ali samo omejen znesek ali jih bomo morali v celoti plačati sami.

Če se temu želimo izogniti, saj so ti stroški praviloma zelo visoki, je bolje razmisliti o dodatnem zdravstvenem zavarovanju za tujino, ki zagotavlja širši obseg kritja. V splošnem tudi velja, da z evropsko kartico ne bomo mogli uveljavljati storitev pri zasebnih izvajalcih in tudi način uveljavljanja storitev je v vsaki državi nekoliko drugačen.

Kako se odločiti za pravo zavarovanje?

Preden izberemo primerno zavarovanje za počitnice na tujem, upoštevajmo nekaj osnovnih dejavnikov:

  • območje, kamor potujemo,
  • kolikšno višino kritja si želimo (odvisno od aktivnosti v tujini),
  • koliko oseb potuje,
  • kolikokrat letno potujemo,
  • namen potovanja (počitnice, službena pot),
  • kaj zavarovanje vključuje in česa ne,
  • trajanje zavarovanja,
  • splošne pogoje in
  • kako se zavarovanje uveljavlja.

Zavarovanja za večjo varnost na poti

drsanje zima | Foto:

Katere pravice in v kakšnem obsegu prinaša zavarovanje z medicinsko asistenco?

 

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini

Kaj krije?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije stroške nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev zdravniške pomoči pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah v tujini, ki so del javne, državne zdravstvene mreže.

V zavarovanje niso vključeni nekateri prevozi, asistenca in stroški zasebnega zdravstva.

 

Zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini krije stroške tako v javnih ustanovah kakor tudi v zasebnih bolnišnicah in klinikah.

Poleg tega krije tudi morebitne stroške prevozov in stroške vrnitve v domovino, v nekaterih primerih tudi iskanje in reševanje zavarovanca.

Zagotavlja tudi 24-urno asistenco v slovenskem jeziku.

Kje velja?

Zavarovanje velja le v državah Evropske unije (EU), Evropskega gospodarskega prostora (EGP), Švici in v državah, za katere je sklenjen meddržavni sporazum: Makedonija, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina (v tem primeru se pridobi konvencijsko potrdilo) in Avstralija.

Običajno velja za določeno območje sveta ali za ves svet.

Kdo?

Naroči jo lahko vsak, ki ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji.

Sklene jo lahko oseba s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, v nekaterih primerih pa lahko sklenejo zavarovanje tudi tuje osebe za potovanje po svetu. V tem primeru je izključena njihova država stalnega prebivališča.

Kako?

Naroči se lahko na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), z mobilnim telefonom ali na območnih enotah ali izpostavah ZZZS.

Prek zavarovalnih zastopnikov ali posrednikov, v poslovnih enotah zavarovalnic ali bank, prek spletnih strani zavarovalnic ali prek mobilnih telefonov. Začetek zavarovanja je lahko še isti ali naslednji dan.

Slovensko zavarovalno združenje svetuje:

smučanje pšočitnice koča | Foto:

Zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini ponuja več zavarovalnic, ki jih lahko najdemo na spletni strani Slovenskega zavarovalnega združenja.

Premije so odvisne od trajanja in tipa zavarovanja ter višine zavarovalne vsote. Nekatere zavarovalnice ponujajo ugodna letna zavarovanja, da zavarovanja ni treba sklepati ob vsakem posameznem odhodu v tujino. Priporočamo vam, da se temeljito seznanite z njihovo ponudbo in se po potrebi posvetujete s strokovnjakom, da boste izbrali zavarovanje po svoji meri.

Pred potovanjem si vzemite čas in poiščite turistično zavarovanje, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Kaj morate preveriti?

• Je bolje skleniti individualno polico ali polico, ki krije vso družino?

• Ali načrtujete eno samo potovanje oziroma več potovanj, ko bi bila primernejša letna polica?

• Kam nameravate potovati? Ste zavarovani v vseh državah, ki jih boste obiskali? Lahko se zgodi, da boste npr. za potovanje zunaj EU potrebovali drugačno polico.

Če med počitnicami doživite nepričakovan dogodek, poskrbite, da opravite vse zahtevane  formalnosti – prijavite kaznivo dejanje policiji, težave s prtljago letalskemu prevozniku itd. Poskrbite, da boste imeli pri sebi kontaktne podatke svoje zavarovalnice, če boste potrebovali pomoč ali boste uveljavljali zahtevek. Naredite kopije vseh svojih potnih listin, vključno s potnim listom, vizumom in osebno izkaznico – tako jih bo laže nadomestiti, če jih izgubite ali vam jih ukradejo.

Ne spreglejte