SiolNET. Novice Slovenija
6,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec o Adrii Airways: "Zafurali" so jo že zdavnaj, tudi nekateri, ki danes ponujajo čudežne rešitve

6,83

termometer

Marjan Šarec
Foto: STA

Premier Marjan Šarec se je danes na Facebooku med drugim odzval na prekinitev socialnega dialoga na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Poudaril je, da Levica ni del vlade in da vlada ni kriva za trenutno prekinitev dialoga. Obenem je zapisal, da verjame v ohranitev socialnega dialoga. Pokomentiral je tudi hude težave, v katerih se je znašla Adria Airways: "Zafurali so jo že zdavnaj, tudi nekateri, ki danes ponujajo čudežne rešitve v raznih medijih. Višek sprenevedanja!"

"Sam sem se že na začetku zavezal k socialnemu dialogu in tako bo tudi v prihodnje. Zakon o minimalni plači je bil sprejet mimo ESS in to se ne sme ponoviti. Ni pa vlada kriva za sedanjo prekinitev dialoga in predstavnik združenja delodajalcev Jože Smole se mora najprej podučiti, da stranka Levica ni del vlade in če vloži zakon v proceduro, ga vloži na lastno pest. Zato naj nikar ne uperja prsta v vlado, ker se ve, kakšne so procedure," je napisal premier po tistem, ko so v petek delodajalci sporočili, da do nadaljnjega ne bodo sodelovali v socialnem dialogu.

Adria Airways Posel danes Državo prosijo za denar, iz Adrie pa črpajo milijone

ESS postal farsa

Delodajalci se namreč ne strinjajo s tem, da se predloge zakonov v DZ vlaga mimo ESS. Smole je v izjavi za STA dejal, da je ESS postal "farsa", saj socialni partnerji obravnavajo le še obrobne zadeve, medtem ko pri odločilnih zakonih nimajo nobene besede več. To skrbi tudi sindikate. Oboji rešitev pričakujejo od premierja Marjana Šarca.

Marjan šarec Foto: Reuters

Neusklajene predloge je sicer v postopek poslala Levica, kjer so odstop od dialoga označili za izsiljevanje. Šarec pa je danes na Facebooku zapisal še, da ga zanima, "ali bo stranka Levica tudi takrat, ko ne bo šlo za njene predloge, tako zainteresirana za vlaganje zakonov mimo ESS". Zato previdno pri obvozih mimo ESS, je posvaril.

Adria Airways Posel danes Adria ob koncu tedna samo v Frankfurt, tuji prevozniki krepijo povezave z Ljubljano

Šarec: Težave v Adrii niso od včeraj

Šarec je pokomentiral tudi dogajanje, povezano z Adrio Airways, ki bo med koncem tedna izvedla le večerna poleta na relaciji Ljubljana-Frankfurt-Ljubljana. Šarec je v zapisu poudaril, da težave v Adrii niso od včeraj. "Zafurali so jo že zdavnaj, tudi nekateri, ki danes ponujajo čudežne rešitve v raznih medijih. Višek sprenevedanja!" je navedel in opozoril, da za stanje ni kriva le prejšnja vlada. Ta je družbo prodala lastniku, ki je s podjetjem delal "kot svinja z mehom".

Adria Airways letališče Foto: STA

"Ne bom komentiral pravilnosti te prodaje, dejstvo pa je, da ni samo tedanja vlada kriva, temveč še kdo drug. /.../ Adria Airways je bila prodana zato, ker je bila v slabem stanju," je dodal in zapisal še: "Upam si trditi, da če bi vsi, ki so upravljali podjetje v imenu države, svoje delo opravili solidno, današnjih težav ne bi imeli. Kratko pa potegnejo zaposleni."

Zdaj ve, da so oči spet uprte v vlado, s pričakovanjem, da bo rešila podjetje. Vodstvu Šarec, kot je ponovil, ne zaupa, saj očitno vidi državo "kot molzno kravo, iz katere je treba iztisniti še zadnji cent in ga odvesti neznano kam". Se pa vlada oziroma pristojna ministrstva pripravljajo na naslednje obdobje.

Adria Airways letališče Foto: STA

Bodisi z vzpostavljanjem nekega novega podjetja bodisi z zagotavljanjem povezljivosti z drugimi prevozniki. "Čeprav pričakujemo težave, je cilj zagotovo ohraniti povezanost Slovenije s svetom, zlasti zaradi turizma, ne smemo pa tudi zanemariti dejstva, da bo Slovenija leta 2021 predsedovala Svetu EU," je navedel.

Šarec je ob koncu zapisa spomnil tudi na prihajajoči finale odbojkarskega prvenstva in navedel, da "če že na političnem parketu ne zmanjka razlogov za slabo voljo, je drugače v športnih dvoranah". "Naj bo borbeno do konca, brez predaje," je sklenil premier.

š Novice Šarec se je srečal z zakoncema Trump Marjan Šarec Novice Šarec v ZN: Dolžni smo otrokom, da ne odrinemo pariškega podnebnega sporazuma

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin