Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 11. 2019,
15.54

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

34

Natisni članek

svet za nacionalno varnost Borut Pahor predsednik vlade Marjan Šarec

Četrtek, 28. 11. 2019, 15.54

4 leta, 4 mesece

Šarec: Preveč je bilo politizacije in škodovanja interesom Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

34

Marjan Šarec | Predsednik vlade Marjan Šarec je predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da bi bilo v tem trenutku nesmiselno sklicati sejo razširjene sestave sveta za nacionalno varnost. | Foto STA

Predsednik vlade Marjan Šarec je predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da bi bilo v tem trenutku nesmiselno sklicati sejo razširjene sestave sveta za nacionalno varnost.

Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec je sporočil, da je preučil nedavni predlog predsednika republike Boruta Pahorja za sklic sveta za nacionalno varnost. Premier je Pahorju odgovoril, da seja razširjene sestave v tem trenutku ne bi bila smiselna. Po njegovih besedah je modro počakati na ugotovitve ustreznih organov, "saj je bilo škodovanja interesom Slovenije in politizacije v preteklosti veliko in preveč". Iz Pahorjevega urada so kasneje sporočili, da predsednik države spoštuje premierjevo odločitev.

"Iskreno verjamem v vaš najboljši namen in zato jemljem posredovani predlog kot vaš prispevek k urejanju razmer. Vendar je nemogoče spregledati dejstvo, da je čas za kaj takega mimo," se je na poziv predsednik države Boruta Pahorja za sklic seje razširjene sestave sveta za nacionalno varnost uvodoma odzval predsednik vlade Marjan Šarec.

Marjan Šarec
Novice Šarec kritičen do Tonina: To je popolnoma deplasirano

Šarec: Še zdaleč ne gre za izredne razmere

Kot je poudaril Šarec, bodo morebitno izdajo tajnih podatkov, ki naj bi po oceni Sove nastala z objavo poročila parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) glede arbitraže, obravnavali pristojni organi. "Dejstvo je, da še zdaleč ne gre za izredne razmere in vojno med komerkoli, kot se skuša prikazati v javnosti," je menil predsednik vlade.

Predsednik države Borut Pahor je sporočil, da spoštuje odločitev predsednika vlade Marjana Šarca. | Foto: STA , Predsednik države Borut Pahor je sporočil, da spoštuje odločitev predsednika vlade Marjana Šarca. Foto: STA ,

Po njegovih besedah je Knovs politično nadzorni organ, in ne civilni, kot se pogosto poudarja. "Slovenija je država z razvitim formalnim in neformalnim demokratičnim nadzorom nad obveščevalno-varnostnimi službami. Kompleksen demokratičen nadzor v naši državi odlično deluje," je prepričan premier.

Matej Tonin
Novice Nekdanji obveščevalec: Sova ni imela druge možnosti, kot da ovadi Tonina

"Tonin s svojim ravnanjem ne prispeva k nepristranskosti"

Ob tem je Šarec dejal, da se zatika zgolj pri eni obliki nadzora, in sicer pri političnem nadzoru. Razlog za to po njegovih besedah tiči v tem, da Knovs vodi prvak NSi Matej Tonin, ki kot predsednik ene od opozicijskih strank po svoje tolmači zakonske pristojnosti.

"Vse skupaj tudi največkrat nepotrebno počne pred kamerami. S svojim ravnanjem seveda ne prispeva k nepristranskosti in vzbuja vtis, da je bolj kot nadzor na prvem mestu njegova lastna samopromocija," je bil do Tonina kritičen Šarec. Kot je dodal, njegove navedbe krepijo Toninove neosnovane obtožbe na račun njegovega kabineta.

Matej Tonin daje vtis, da je bolj kot nadzor na prvem mestu njegova lastna samopromocija, je menil premier Šarec. | Foto: STA , Matej Tonin daje vtis, da je bolj kot nadzor na prvem mestu njegova lastna samopromocija, je menil premier Šarec. Foto: STA ,

Šarec je Pahorju v luči navedenega sporočil, da je najbolje, da vsi skupaj počakajo na ugotovitve ustreznih organov, "saj je bilo škodovanja interesom Slovenije in politizacije v preteklosti veliko in preveč". "Seja razširjene sestave sveta za nacionalno varnost v tem trenutku, ko je veliko takšnih in drugačnih manipulacij in obtoževanj, ne bi bila smiselna, saj bi utegnila spolitizirati še to posvetovalno telo vlade," je še poudaril predsednik vlade.

Matej Tonin NSi
Novice Neuradno: Sova zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila Tonina

Pahor spoštuje Šarčevo odločitev

Iz urada predsednika države so po poročanju STA kasneje sporočili, da se je Pahor seznanil s Šarčevim pismom. "Ker je predsednik vlade tudi predsednik sveta za nacionalno varnost in pristojen za njegovo vodenje, predsednik Pahor njegovo odločitev spoštuje," so zapisali.

Zadnjo zaostritev odnosov med Sovo in Knovsom je predstavljala kazenska ovadba, ki jo je Sova podala na tožilstvo in policijo zaradi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku. Razmere pa so napete že od nadzora Knovsa na Sovi, ki je bil povezan tudi z zaposlitvijo Šarčeve znanke na Sovi.

Ne spreglejte