Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2020,
7.43

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

132

Natisni članek

Marjan Šarec Luka Mesec Janez Janša Janez Janša Franc Trček

Ponedeljek, 16. 11. 2020, 7.43

3 leta, 5 mesecev

Poglejte, kaj je Janša odgovoril Šarcu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

132

Predsednik vlade Janez Janša je v državnem zboru opoziciji predlagal, da se v času epidemije novega koronavirusa zgleduje po svojih političnih predhodnikih, ki so se pred 30 leti poenotili in podprli plebiscit za samostojno državo. Zahvalil se je tudi poslancu SD Dejanu Židanu. 

Današnja seja državnega zbora se je začela z vprašanji poslancev predsedniku vlade Janezu Janši. Prvi je vprašanje predsedniku vlade zastavil prvak LMŠ Marjan Šarec. Janšo je vprašal o podpori ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v luči njegovega podcenjevanja nevarnosti koronavirusa. "Kako svojim privržencem in slovenskemu narodu razlagate, da podpirate Trumpa, ko pa on zanika virus?" je vprašal Šarec.

Janša: Ne morem vplivati na Trumpa, kot nisem mogel vplivati na Šarca

Janša je odgovoril, da ne more vplivati na ameriškega predsednika, glede na to, da ni mogel vplivati niti na ravnanje Marjana Šarca v času, ko ta je zanikal virus. "Ko ste skupaj z Nino Pirnat govorili, da gre za malo hujšo gripo, da je treba zgolj kašljati v rokav in da ni nobenega problema. In ko smo vas morali iz opozicije prisiliti v to, da ste razglasili epidemijo. Vi pa ste takrat grozili vašemu ministru za zdravje in ga, po neposrednih virih, celo fizično napadli, ko je sprejemal nekatere ukrepe za to, da bi se epidemija pravočasno zajezila," je dejal. 

"Apeliram na opozicijo, da se zgleduje po političnih predhodnikih"

Premier je dodal, da ne vidi smisla v tem prepiru. "In jaz bi enostavno apeliral na vas v opoziciji, da se zgledujete po svojih političnih predhodnikih pred 30 leti, ki so takrat, ko je bila v Poljčah sprejeta ključna politična odločitev, najprej tej odločitvi nasprotovali, potem pa so se bili vseeno pripravljeni usesti za skupno mizo, se pogajati in na koncu smo zakon o plebiscitu sprejeli z veliko večino. Mislim, da potrebujemo nekaj takšnega tudi sedaj, ker je situacija resna. Obeti glede cepiva so pozitivni, kar pa ne pomeni, da bo pravočasno na voljo za vse, da se prepreči tudi tretji val," je še povedal Janša. 

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

"Na koncu bomo delali bilance, kdo je bil bolj in kdo je bil manj uspešen"

Dodal je, da korake, ki jih dela Slovenija od 26. oktobra, dela tudi večina preostalih evropskih držav. "Na koncu bomo delali bilance, kdo je bil bolj in kdo je bil manj uspešen. Dejstvo pa je, da je virus tukaj, da je situacija izjemno resna, da smo nekateri pet ali šest mesecev opozarjali pred drugim valom, če ne bomo vsi naložili aplikacije, ki opozarja na tvegane stike. Da so bile ves ta čas določene stvari prepovedane, tudi neorganizirana zborovanja brez dovoljenj. Ni problem, da niste nosili maske, problem je, da ste bili na zborovanju, ki ni bilo dovoljeno zaradi neravnosti virusa," je v odgovoru še povedal predsednik vlade. 

Šarec je zahteval razpravo o odgovoru na eni od prihodnjih sej DZ.

Janša se je zahvalil Židanu

Janša se je na seji v državnem zboru tudi zahvalil poslancu in nekdanjemu predsedniku SD Dejanu Židanu, ki je "napisal, kritizirajmo vlado, ampak ukrepe spoštujmo, ker so namenjeni temu, da ščitimo zdravje in življenje vseh, ne samo vladne koalicije in opozicije".

"To na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo"

Z veseljem bomo čestitali tistemu, ki bo izvoljen za naslednjega ameriškega predsednika, je v odgovoru na poslansko vprašanje danes dejal premier Janez Janša. "Slovenija goji dobre strateške in partnerske odnose z ZDA ne glede na to, katera administracija je na oblasti. V vseh vladah, ki sem jih vodil, je bilo tako in tako bo tudi v prihodnje," je v DZ dejal Janša.

Poudaril je, da so volitve končane takrat, ko druga stran prizna poraz ali ko razglasijo uradne rezultate. "Vse tisto prej je pač politika. Nekateri so se odločili, da bodo sledili medijskemu valu, jaz pa sem se odločil nasprotno. Bomo videli, kdo je imel prav, zagotavljam pa vam, da to na odnose med Slovenijo in ZDA v prihodnje ne bo vplivalo," je dejal.

Odnosi bi se lahko po njegovih besedah celo izboljšali, saj so tisti, ki so korakom k vzpostavitvi dobrih odnosov z ZDA v zadnjega pol leta očitno nasprotovali, zdaj spremenili stališče. "Upam, da boste enotno podprli tudi našo ponudbo Združenim državam za namestitev rotacijske enote ameriške vojske v Sloveniji in da boste podprli zavezo Slovenije k bolj doslednemu izpolnjevanju svojih obveznosti v Natu," je dodal. (STA)

Na seji DZ, ki bo potekala do petka, bo zaradi epidemioloških razmer poslancem omogočeno sodelovanje na daljavo. Ker poslovnik DZ predvideva možnost sodelovanja na seji na daljavo le za izredne seje, so za november vse predvidene točke z redne prestavili na izredno sejo v enakem terminskem obdobju.
Ne spreglejte