SiolNET. Novice Slovenija
1,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec bo z zakonom prepovedal vardo in druge "vikend tabornike" #video

1,51

termometer

Premier Marjan Šarec je danes izrazil prepričanje, da bi bile lahko spremembe zakonodaje, ki bi omogočila pregon t. i. vard, v DZ sprejete v najkrajšem možnem času. Omenjene skupine policija po njegovih besedah sicer ves čas spremlja, jih pa ne more oglobiti, dokler ne naredijo prekrška.

Poslanca SD Predraga Bakovića je namreč v poslanskem vprašanju premierju zanimalo, katere ukrepe načrtuje država, da prepreči delovanje vard oziroma paravojaških formacij, kot jih je imenoval, da ne bi te med prebivalci sejale vznemirjanja in občutke ogrožanja.

Svet za nacionalno varnost pozval k spremembi zakonodaje

V odgovoru poslancu je Šarec spomnil, da je Svet za nacionalno varnost na nedavni seji ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem, da bi lahko ukrepali ob aktivnostih skupin, kot je denimo Štajerska varda. Svet namreč ocenjuje, da njihove aktivnosti predstavljajo določeno stopnjo varnostnih tveganj.

Štajerska varda Novice Svet za nacionalno varnost zaradi Šiška poziva k spremembi zakonodaje

Šarcu se zdi ključno, da do sprememb zakonodaje pride, saj da takšno ravnanje posameznih skupin "ne vodi nikamor". "Naša naloga je, da spremenimo zakonodajo tako, da bo omogočala učinkovit pregon teh skupin, da se bodo lahko policisti posvetili varovanju meje, ne pa spremljanju nekih vikend tabornikov," je dejal.

Štajerska varda | Foto: Reuters Foto: Reuters

Policija po njegovih besedah omenjene skupine sicer ves čas spremlja, a lahko pri tem ukrepa le toliko, kolikor ji dovoljuje zakonodaja. "Vedno vemo, kje so in kaj delajo, a dokler ne naredijo prekrška, ki bi bil opredeljen v zakonodaji, jih ni mogoče oglobiti," je dejal.

Štajerska varda Novice Štajerska varda izvaja tipične vojaško-policijske naloge #video Andrej Šiško Novice Šiškova Štajerska varda dobiva še gorenjsko in primorsko podružnico #video #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin