SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štajerska varda izvaja tipične vojaško-policijske naloge #video

10

termometer

"Ko govorimo o vardi, jo moramo gledati kot celoto. Imajo uniforme, znak pripadnosti in tukaj govorimo o vojaškem urjenju. Izvajajo tipične vojaško-policijske naloge. Patruljirajo, opazujejo, govorimo tudi o zasedah," je o delovanju Štajerske varde v oddaji Planet18 dejal Marjan Miklavčič, strokovnjak za varnost.

Štajerska varda Novice Svet za nacionalno varnost zaradi Šiška poziva k spremembi zakonodaje

Štajerska varda je pretekli konec tedna imela vajo ob meji s Hrvaško, kjer jo je med drugim obiskala tudi britanska tiskovna agencija Reuters, prav tako nekateri hrvaški mediji. Varda je bila tudi tema na sestanku Sveta za nacionalno varnost, kjer so ministrstvo za pravosodje in notranje zadeve pozvali, naj čim hitreje spremeni zakon, da bodo lahko ukrepali ob aktivnosti samooklicanih vaških straž in skupin, kot je Štajerska varda.

"Nikakor nisem in nikoli nisem naredil nič k nasilni rušitvi in spremembi ustavne ureditve. Zavzemam se za spoštovanje te ustavne ureditve, ki jo ima Slovenija zdaj," je v oddaji povedal prvi mož varde Andrej Šiško.

Šiško: Ničesar se ne bojim

Andrej Šiško se je med oddajo razburil, ko je voditelj omenil, da so oboroženi. Andrej Šiško se je med oddajo razburil, ko je voditelj omenil, da so oboroženi. Foto: Planet TV Šiško je bil letos pravnomočno obsojen zaradi krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in je v priporu preživel osem mesecev. Se boji, da bo zaradi dejavnosti Štajerske varde znova pristal za zapahi?

"Ničesar se ne bojim. To sem povedal tudi na sodišču. Če želijo, da neham to delati, me morajo likvidirati," je odgovoril.

"Gre za enote, ki so v prostoru največkrat neobvladljive"

Kot je dejal Marjan Miklavčič, strokovnjak za varnost, je Varnostni svet Združenih narodov predstavil, da so paravojaške enote, milice, destabilizator miru in da se v njih pojavljajo oblike ekstremizma, nasilništva, nespoštovanje formalne vojaške zakonodaje.

"Gre za enote, ki so v prostoru največkrat neobvladljive," je dejal Miklavčič.

Besede Miklavčiča so razburile Šiška, ta je nato v povišanem tonu dejal, da je že večkrat povedal, da niso paravojaška enota.

Andrej Šiško Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške

"Mi smo varda oziroma straža. Nimamo orožja. Paravojaška enota brez orožij ne obstoja," je dejal Šiško.

Nato je Miklavčič razložil, kateri znaki kažejo, da je Štajerska varda problematična. "Ko govorimo o vardi, jo moramo gledati kot celoto. Imajo uniforme, znak pripadnosti, in tukaj govorimo o vojaškem urjenju. Izvajajo tipične vojaško-policijske naloge. Patruljirajo, opazujejo in pripravljajo zasede. Ne govorimo o sprehodih in uživanju v naravi," je opozoril Miklavčič.

Štajerska varda pretekli konec tedna ob hrvaški meji:

1 / 32
2 / 32
3 / 32
4 / 32
5 / 32
6 / 32
7 / 32
8 / 32
9 / 32
10 / 32
11 / 32
12 / 32
13 / 32
14 / 32
15 / 32
16 / 32
17 / 32
18 / 32
19 / 32
20 / 32
21 / 32
22 / 32
23 / 32
24 / 32
25 / 32
26 / 32
27 / 32
28 / 32
29 / 32
30 / 32
31 / 32
32 / 32

MNZ: Zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi

Ministrstvo za notranje zadeve že pripravlja spremembe zakonodaje, ki bo policiji dala večja pooblastila za pregon tovrstnih dejanj, ob tem pa dodajajo, da imajo ničelno toleranco do pobud posameznikov, ki bi nase prevzemali naloge v pristojnosti države.

"Zakonodaja daje monopol nad uporabo sile le državi. Policija je in bo tudi v prihodnje vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi," so dejali za Siol.net.

Andrej Šiško Novice Šiškova Štajerska varda dobiva še gorenjsko in primorsko podružnico #video #foto

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin