Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
11.28

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

interpelacija odstop Dominika Švarc Pipan Borut Sajovic

Sreda, 31. 1. 2024, 11.28

2 meseca, 3 tedne

Sajovic: Ministrica s podpisom pogodbe objektivno odgovorna in ve se, kaj sledi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
Borut Sajovic | Sajovic pravi, da je povsem jasno, kaj sledi po objektivni odgovornosti ministrice.  | Foto Ana Kovač

Sajovic pravi, da je povsem jasno, kaj sledi po objektivni odgovornosti ministrice.

Foto: Ana Kovač

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je po koalicijskih usklajevanjih pred sejo vlade v izjavi za medije dejal, da je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan s podpisom pogodbe o nakupu stavbe na Litijski cesti objektivno odgovorna in ve se, kaj sledi. O tem, ali ima podporo premierja Roberta Goloba, niso govorili, je dejal.

"Če ministrica sama ne odstopi in seveda če ne uživa več podpore v lastni stranki, v javnosti in pri predsedniku vlade, bomo predlog, ki bo prišel v DZ, obravnavali in jo razrešili," je dejal Sajovic.

Tudi tega, kaj je Švarc Pipanova na torkovem sestanku predstavila predsedniku vlade, Sajovic ne ve.

Objektivno odgovorna, a odstopila ne bo 

Je pa ministrica danes dejala, da prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe na Litijski cesti, a če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale, je opozorila.

Ob tem je s prstom pokazala tudi na lastno stranko SD, ki jo je v ponedeljek pozvala k odstopu, premierja pa, naj njihovo odločitev spoštuje. Zadnjo besedo bo tako imel predsednik vlade Robert Golob, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je napovedala.

Ministrica se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije. Ministrstvo namreč ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver. Premier Golob je na seji DZ v odgovoru dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski cesti zavedel vlado.

NSi: Morala bi odstopiti 

V opozicijski NSi menijo, da bi morala ministrica za pravosodje odstopiti, ne pa metati krivde glede nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti na uradnike ministrstva. Dogajanje so označili za kaos absurda, v katerem vidijo boj med dvema koalicijskima strankama ter politično preračunavanje pred evropskimi volitvami.

"Agonija se vleče že štiri tedne, jasno je, da je ministrica tukaj objektivno odgovorna, gre pa tudi za kolektivno odgovornost vlade, ki je podprla sklep o nakupu stavbe," je dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Kaj je ob tem še dejal Vrtovec, lahko poslušate v tem videoposnetku:

Sporna pogodba 

Obregnil se je tudi ob kupoprodajno pogodbo. "Tisti, ki ste kupili avtomobil, imate verjetno v pogodbi več pravnih varovalk," je dejal. Pogodba po načelu videno-kupljeno je sestavljena na treh straneh, protikorupcijska klavzula pa je edina varovalka, ki ščiti državo. Ministrstvo bi se po njegovem mnenju moralo ukvarjati z razdiranjem pogodbe.

Dogajanje okrog ministričinega odstopa ocenjuje za boj med dvema koalicijskima strankama in ne kot razčiščevanje odgovornosti. Predvsem pa kot politično preračunavanje pred evropskimi volitvami, ki bodo pomembne za obe stranki.

Ocenjuje, da se bo zaradi interpelacije ministrice ta zgodba vlekla še nekaj časa, v državi pa imamo mnogo drugih, pomembnih tem, ki bi jih morali reševati, predvsem stavke. "Ne pa da iz dneva v dan prehajamo iz afere v afero – od nakupa računalnikov do sodne stavbe, pa nihče noče sprejeti odgovornosti," je dejal.

Dominika Švarc Pipan, Tanja Fajon
Novice Švarc Pipanova: Fajonovi se očitno zdi normalno, kar počne generalni sekretar SD
Pipan. Golob.
Novice Kako se bo Golob odločil glede Švarc Pipanove?
Dominika Švarc Pipan, Klemen Žibert
Novice Neuradno: Švarc Pipanova s prstom pokazala na generalnega sekretarja SD
Dominika Švarc Pipan
Novice V stranki SD ministrico Švarc Pipanovo pozvali k odstopu
Dominika Švarc Pipan
Novice SDS vložila interpelacijo zoper Dominiko Švarc Pipan: Ni ravnala s potrebno pazljivostjo
Ne spreglejte