Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2024,
8.29

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

odstop Robert Golob Dominika Švarc Pipan Ministrstvo za pravosodje koalicija vlada

Sreda, 31. 1. 2024, 8.29

2 meseca, 4 tedne

Kako se bo Golob odločil glede Švarc Pipanove?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Pipan. Golob. | Foto STA, Vlada RS

Foto: STA, Vlada RS

Predsednik vlade Robert Golob naj bi danes sporočil, kaj sta se sinoči dogovorila z ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ki se zaradi nakupa sporne stavbe na Litijski cesti spopada z vse več pozivi k odstopu s položaja zaradi objektivne odgovornosti. K odstopu jo je pozvalo tudi predsedstvo njene stranke SD, a je ministrica včeraj zatrdila, da se bo najprej pogovorila s predsednikom vlade.

Po njunem večernem srečanju izjav ni bilo, ali ministrica še uživa podporo premierja, pa naj bi bilo znano po današnjem vrhu koalicije. Možnost, da bi Švarc Pipanova predsedniku vlade podala dovolj tehtna pojasnila, ki bi ji omogočila, da se obdrži na ministrskem stolčku, naj bi bila po neuradnih informacijah manj verjetna.

Švarc Pipanova je v preteklih dneh že večkrat nakazala, da potrebuje več časa, da odkrije, kdo vse na ministrstvu je bil v ozadju spornega posla. Tudi premier Golob je izrazil pričakovanje, da bo ministrica skušala oprati svoje ime in preiskala sporni posel. "Gre za načrtno dejanje skupine oseb," je dejal v ponedeljek v odgovoru na poslanska vprašanja o tej temi.

Dominika Švarc Pipan, Klemen Žibert
Novice Neuradno: Švarc Pipanova s prstom pokazala na generalnega sekretarja SD
Dominika Švarc Pipan
Novice V stranki SD ministrico Švarc Pipanovo pozvali k odstopu

Koalicijski vrh o prioritetah v novem letu

Danes naj bi sicer vlada in koalicijski poslanci začrtali delo letošnjega leta, v katerem bodo ob številnih odprtih frontah morali zagristi v nemalo izzivov. Eden trših orehov bo po pričakovanjih prenova sistema plač v javnem sektorju, kjer ima vladna stran več odprtih front s posameznimi poklicnimi skupinami. Zdravniki in zobozdravniki, ki stavkajo že tretji teden, zaostrujejo svoje aktivnosti in bodo danes preklicali soglasja za nadurno delo. Za danes so opozorilno stavko napovedali še tožilci, s protestnimi zbori na sodiščih nadaljujejo tudi sodniki, zaposleni na večini upravnih enot danes tridnevno stavko zaključujejo.

Ob tem vlado v letu, ki jo bo na področju javnih financ v veliki meri zaznamovala popoplavna obnova, čaka tudi uresničevanje obljubljenih sprememb na področju zdravstva, sodstva, pokojnin in drugih reform. Da bodo konkretne korake zapisali v normativni načrt vlade, so v koaliciji napovedovali že v začetku leta. Javnosti pa bi ga lahko predstavili danes.

Ne spreglejte