Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
20.42

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

Natisni članek

SD Ministrstvo za pravosodje Dominika Švarc Pipan Tanja Fajon

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 20.42

2 meseca, 4 tedne

V stranki SD ministrico Švarc Pipanovo pozvali k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92
Dominika Švarc Pipan | Stranka SDS je v državnem zboru danes vložila interpelacijo zoper ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan. | Foto Bojan Puhek

Stranka SDS je v državnem zboru danes vložila interpelacijo zoper ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan.

Foto: Bojan Puhek

V stranki Socialni demokrati so na današnji seji predsedstva stranke sprejeli sklep, da zaradi objektivne odgovornosti pri spornem nakupu nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan pozovejo k odstopu s položaja. 

Robert Golob
Novice Golob: Od ministrice pričakujem, da skuša oprati svoje ime #video

Kot je povedala predsednica SD Tanja Fajon, je predsedstvo soglasno sklenilo, da Švarc Pipanovo pozovejo k odstopu s položaja. Predsedstvo je po njenih besedah opravilo zelo dolgo razpravo, na kateri sta bila na začetku navzoča tudi ministrica in nekdanji generalni sekretar na pravosodnem ministrstvu Uroš Gojkovič. Kot je dejala Fajonova, so od vsega začetka želeli slišati več pojasnil in odgovorov.

"Ni pa na nas, da kakorkoli odločamo o krivdi, lahko pa prevzamemo objektivno odgovornost. Zdaj pa naj organi pregona nemoteno opravijo svoje delo," je dejala predsednica SD in zatrdila, da bodo njihove ugotovitve kot stranka tudi spoštovali.

Izjava predsednice SD Tanje Fajon po seji predsedstva stranke | Foto: STA Izjava predsednice SD Tanje Fajon po seji predsedstva stranke Foto: STA

Prav tako po njenih besedah v stranki podpirajo poteze vseh na ministrstvu, ki se trudijo pojasniti vse okoliščine nakupa. "Ampak na tem mestu gre tudi za objektivno odgovornost javnega funkcionarja," je poudarila. Po njenih besedah je enotno stališče predsedstva SD jasno, ministrica pa naj sama prevzame odgovornost in odstopi.

O tem, kakšne korake v koalicijski SD nadalje pričakujejo od premierja Roberta Goloba, je Fajonova dodala, da so ti stvar predsednika vlade, najmanj, kar pričakujejo, pa je, da bo spoštoval odločitev predsedstva stranke.

Seje predsedstva stranke SD se je po besedah Fajonove udeležila tudi pravosodna ministrica. Po informacijah portala N1 je sejo sicer zapustila predčasno, saj naj bi v stranki dokončno odločitev glede nadaljnje podpore Švarc Pipanovi kot ministrici želeli sprejeti brez njene navzočnosti.

Ministrica za pravosodje Švarc Pipanova se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov za novo sodno stavbo na Litijski ulici v Ljubljani. Okoliščine 7,7 milijona evrov vrednega posla preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Poslanska skupina SDS je danes v DZ sicer vložila interpelacijo o delu pravosodne ministrice. Med drugim ji očitajo objektivno odgovornost pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov za sodišča na Litijski cesti v Ljubljani in negospodarno ravnanje pri projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema.

Predsednik vlade Robert Golob medtem pričakuje pojasnila, kdo je glede spornega nakupa nove sodne stavbe zavedel vlado, je danes dejal na seji DZ. 

 

Ne spreglejte