Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2024,
7.45

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

Natisni članek

seja energetika sodišče Dominika Švarc Pipan Robert Golob

Ponedeljek, 29. 1. 2024, 7.45

3 mesece, 1 teden

Golob: Od ministrice pričakujem, da skuša oprati svoje ime #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

"Ta tema je danes ena od bolj žgočih tem v državi. Vsak dan dobivam nove informacije in te so res skrb vzbujajoče. Prepričan sem, da je ta projekt izjemno problematičen. Poročilo sem namreč zahteval dvakrat – kdo je ta projekt izbral, kako je mogoče, da je ta projekt prišel na mizo? Gre za načrtno dejanje skupine oseb. Od ministrice pričakujem, da se temu posveti in skuša oprati svoje ime in ne svoje objektivne odgovornosti", je premier na današnji seji odgovoril glede spornega nakupa sodne stavbe na Litijski cesti. Premier je med drugim odgovarjal tudi na vprašanja o nakupu 13 tisoč računalnikov in predlogu prenovljenega energetskega zakona. SDS je danes zoper ministrico Dominiko Švarc Pipan vložila interpelacijo.

Obeta se politično pester teden, v katerem bi utegnilo postati jasno, ali ministrici Dominika Švarc Pipan in Emilija Stojmenova Duh po domnevno spornih poslih svojih ministrstev še uživata podporo premierja Roberta Goloba

Švarc Pipanova pod drobnogledom zaradi spornega nakupa sodne stavbe 

Ministrica za pravosodje Švarc Pipanova se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski, ki jih preverjata tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Za omenjeni nakup je ministrstvo odštelo 7,7 milijona, pri čemer pa ni naročilo svoje preveritve cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Zadnji je zanjo leta 2020 odštel 1,7 milijona evrov, sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin pa je stavbo, preden jo je kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov.

Ministrica za pravosodje Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski.  | Foto: Bojan Puhek Ministrica za pravosodje Švarc Pipan se je pod drobnogledom javnosti v zadnjih tednih znašla zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski. Foto: Bojan Puhek Premier Golob je od ministrice, ki je doslej zatrjevala, da ne namerava odstopiti, prejel poročilo o postopku nakupa, a pričakuje njegovo dopolnitev. Razjasnitev vseh okoliščin pa pričakujejo tudi v ministričini SD, kjer napovedujejo, da bodo ob ugotovljenih nepravilnostih odločno ukrepali. "Pri nas nihče nima bianco zaupanja," je nedavno zatrdila predsednica SD Tanja Fajon.

Golob: Od ministrice pričakujem, da skuša oprati svoje ime 

Predsednika vlade je o nakupu sodne stavbe spraševal Dejan Kaloh. Vprašal ga je, kdo je kriv, da je ta posel prišel na vlado, kako je mogoče, da vlada v enem dnevu zagotovi sredstva za tak projekt in jih naslednji dan nakaže prodajalcu.

"Ta tema je danes ena od bolj žgočih tem v državi. Vsak dan dobivam nove informacije in te so res skrb vzbujajoče. Prepričan sem, da ta projekt je izjemno problematičen. Noben minister se objektivni odgovornosti v takih primerih ne more izogniti. Poročilo sem namreč zahteval dvakrat, kdo je ta projekt izbral, kako je mogoče, da je ta projekt prišel na mizo? Gre za načrtno dejanje skupine oseb. S tem so se zelo resno začeli ukvarjati pravosodni organi, policija, tožilstvo. Od ministrice pričakujem, da se temu posveti in skuša oprati svoje ime "in ne svoje objektivne odgovornosti". Ključno vprašanje pa je, ali so posamezniki zlorabili njeno osebno stisko zato, da so se obogatili," je dejal. "Verjamem, da je prav ministrica Švarc Pipan najbolj motivirana, da najde odgovore," je dejal.

"Ne vem, ali ji bo uspelo najti odgovore. Sam bi želel slišati, kako je mogoče, da trije, štirje ljudje tak projekt porinejo naprej. Temu bomo prišli do dna," je še odgovoril Golob. 

"Kdaj boste ministrico pozvali k odstopu?" je v nadaljevanju še vprašal Kaloh, na kar je Golob odgovoril: "Ministrica pripada koalicijski stranki SD. Predsednica stranke me je prosila, da se najprej odločijo v stranki. To se mi zdi povsem normalno." 

Iz stranke SD sicer prihajajo neuradne informacije, da so ministrici predvsem v poslanski skupini podporo že odrekli. Ministričin položaj bi bilo namreč še posebej težko ubraniti v primeru razprave ob interpelaciji.

SDS vložila interpelacijo ministrice za pravosodje

Poslanec SDS Dejan Kaloh | Foto: STA , Poslanec SDS Dejan Kaloh Foto: STA ,

Poslanska skupina SDS je v DZ vložila interpelacijo o delu pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo objektivno odgovornost pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov za sodišča na Litijski cesti v Ljubljani in negospodarno ravnanje pri projektu digitalizacije notarskih storitev za razvoj novega informacijskega sistema.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril poslanec SDS Dejan Kaloh, je interpelacija ministrice za pravosodje spisana na 17 straneh, v njej pa je devet točk ključnih očitkov ministrici.

Kaloh je uvodoma spomnil, da je ministrica za pravosodje tik pred koncem lanskega leta podpisala štiri strani dolgo pogodbo s klavzulo videno kupljeno za nakup degradirane stavbe na Litijski cesti. Sodniki o tem nakupu niso vedeli nič, sami tudi pravijo, da ta zapuščena stavba na obrobju Ljubljane dejansko ne zadošča oziroma ni primerna za opravljanje njihovega dela, je izpostavil.

"Šlamastično početje se kaže tudi v tem, da pogodba ni bila notarsko overjena, pa je ministrstvo že izvedlo transfer za nakup te neuporabne stavbe," je dodal Kaloh. Prav tako ministrstvo ni opravilo svoje cenitve in izmere stavbe, je med drugim spomnil poslanec.

V SDS ministrici med drugim očitajo, da pri nakupu prostorov za potrebe sodišč ni ravnala s potrebno pazljivostjo, "saj bi se kot pravosodna ministrica morala zavedati, da lahko z opustitvijo dolžnega ravnanja in vseh varnostnih varovalk stori celo nezakonito dejanje ter da je mogoče na nek način zlorabila svoj položaj v funkciji ministrice pri nakupu poslovne stavbe".

Ministrici očitajo tudi sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, sum zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pa tudi, da je zavajala javnost v zvezi s svojimi dejanji pri nakupu stavbe na Litijski cesti.

Na seji tudi vprašanja o nakupu 13 tisoč računalnikov 

Zagovor v DZ pa čaka še eno članico Golobove ministrske ekipe, ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenovo Duh, ki ji SDS v vloženi interpelaciji med drugim očita sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela, sum oškodovanja davkoplačevalcev zaradi negospodarnega nakupa 13 tisoč računalnikov in zavajanje javnosti glede omenjenega nakupa. O tem je premierja Goloba na današnji seji spraševal poslanec SDS Tomaž Lisec

Golob: Računalniki so v celoti funkcionalni 

"Zanima me konkreten odgovor, kdo je kriv za šlamastiko oziroma nakup 13 tisoč računalnikov? Ali verjamete, da je v skladišču v Logatcu 13 tisoč računalnikov? Ali bo vlada izpeljala, da se bodo na te računalnike namestili operacijski sistemi? Ali ministrica še uživa vašo podporo?" je premierja vprašal Lisec. 

"Razpravo razumem kot uvod v interpelacijo. Gre za nakup opreme, ki je v Sloveniji še kako potrebna. Vlada bi ta nakup morala izvesti že bistveno prej, v času epidemije covida-19. Takrat so bili številni otroci prikrajšani za vključenost, ker niso imeli računalnikov in druge digitalne opreme. Zbrani so bili štirje ponudniki," je dejal. 

Nakup računalnikov je bil izveden na podlagi novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Golob, kot pravi, do zdaj še ni slišal, da bi bilo s tem nakupom karkoli narobe, zato zavrača očitke, da je šlo za nesmotrn nakup. "Če je bilo javno naročilo izpeljano v skladu z vsemi postopki, se mi to zdi to res nenavadno," je dejal.

Golob je ob tem zagotovil, da se vsi kupljeni računalniki nahajajo v skladišču v Logatcu in zavrnil namigovanja, da naj bi jih bilo tam manj. Od kupljenih 13.000 so jih do zdaj sicer razdelili 39.

"Računalniki so in smo na točki, ko je treba čim prej postaviti merila, kako bo teh 13 tisoč računalnikov prišlo do tistih, ki jih potrebujejo. To je treba urediti v nekaj tednih. Računalniki so v celoti funkcionalni in ko jih bodo ljudje prejeli, bodo delali. V Sloveniji obstaja štiristo tisoč ljudi, ki potrebuje računalnike. Kriterije za razdeljevanje bomo pripravili v najkrajšem mogočem času. Računalniki bodo razdeljeni mogoče mesec dni kasneje, kot bi morali biti," je dejal Golob. 

Na vprašanje, ali še zaupa ministrici Stojmenovi Duh, ni odgovoril. 

Premier Robert Golob ni odgovoril, ali še zaupa digitalni ministrici Emiliji Stojmenovi Duh.  | Foto: Bojan Puhek Premier Robert Golob ni odgovoril, ali še zaupa digitalni ministrici Emiliji Stojmenovi Duh. Foto: Bojan Puhek

Pojasnila Švarc Pipan in Stojmenove Duh pa pričakujejo tudi koalicijski partnerji. Priložnost za to bo po napovedih že na sestanku koalicije v sredini tedna, kjer je pričakovati tudi razpravo o letošnjem delu vladne koalicije.

Robert Golob
Trendi Premier Golob obujal spomine na šolske dni
Robert Golob
Novice Premier Golob sklical politični vrh o dolgoročni rabi jedrske energije
Robert Golob, Klemen Boštjančič
Novice Klemen Boštjančič postal tretji podpredsednik vlade
Ne spreglejte