Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2024,
6.38

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81

Natisni članek

Natisni članek

Uživajmo poletje Uživajmo poletje Meteoinfo saharski pesek vremenska napoved vreme

Četrtek, 20. 6. 2024, 6.38

3 mesece, 1 teden

Saharski prah tudi nad Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,81
Sončni zahod | Včerajšnji sončni zahod v pastelnih barvah. Razlog? Velike količine puščavskega prahu v višjih plasteh ozračja. | Foto Bralec

Včerajšnji sončni zahod v pastelnih barvah. Razlog? Velike količine puščavskega prahu v višjih plasteh ozračja.

Foto: Bralec

Prvi letošnji vročinski val poleg sopare spremlja tudi puščavski prah. Mikroskopske delce iz največje afriške puščave Sahare nad Evropo v višjih plasteh ozračja občasno prinesejo vetrovi. Prašni delci zmanjšujejo modrino neba. Povzročajo lahko težave pri dihanju, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva, kot so otroci, starejši in osebe z dihalnimi težavami. Kako se oblak saharskega prahu, ki je zajel Evropo, vidi na satelitskih posnetkih?

Prvi vročinski val je pospremil prihod saharskega prahu

Ta teden je Slovenijo zajel prvi letošnji vročinski val. V petek pričakujemo temperature vse do 38 stopinj Celzija. Toplotno obremenitev bo v prihodnjih dneh ponekod stopnjevala sopara.

Nad naše kraje je te dni skupaj z vročino prišla tudi večja količina saharskega prahu. Te dneve lahko opazimo, da nebo ni tako lepe modre barve, kot smo je navajeni. Tudi včerajšnji sončni zahod je puščavski prah obarval v pastelne barve.

Tako je oblak saharskega prahu videti na satelitskem posnetku:

Prepoznate oblak saharskega prahu na satelitskem posnetku? | Foto: NASA Prepoznate oblak saharskega prahu na satelitskem posnetku? Foto: NASA Prednosti in slabosti saharskega prahu

Prašni delci ne spreminjajo zgolj barvnih odtenkov na nebu. Povzročajo lahko tudi težave pri dihanju, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva, kot so otroci, starejši in osebe z dihalnimi težavami. Po drugi strani lahko prah prinese tudi koristi. Minerali, ki so sestavni del saharskega prahu, pognojijo tla in zmanjšujejo kislost dežja.

O tem, kako je saharski prah pred tedni v rjavo obarval sneg na Kredarici, si lahko preberete v spodnjem prispevku.

Saharski pesek
Novice Zakaj je sneg na Kredarici obarvan rjavo?

 

 

Ne spreglejte