SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šabeder za skupno mizo s predstavniki Fidesa #video

0,29

termometer

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je dopoldne sestal s predstavniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. V Fidesu so namreč pretekli teden napovedali, da bodo vsi zdravniki z junijem delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov.

Tokrat so se z odprtimi zadevami in največjimi izzivi zgolj seznanili, obravnavali so tudi problematiko družinskih zdravnikov. O rokih za reševanje zadev še niso govorili. Pri reševanju problematike družinskih zdravnikov bodo po ministrovih besedah zagotovo najprej na vrsti kratkoročni ukrepi, ki nimajo finančnih posledic, nato pa bodo sledili ukrepi, ki bodo kakšne finančne posledice verjetno imeli. Šabeder pa verjame, da se lahko s predstavniki sindikata o veliko stvareh, ki so danes odprte, dogovorijo.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je po sestanku pojasnil, da so ministru predstavili sporazuma, ki sta bila podpisana pred dvema letoma, ter dejstvo, da se vlada in drugi deležniki teh sporazumov niso držali. Seznanili so ga tudi s sklepi letne konference in glavnega odbora, med katerimi je napoved, da bodo vsi zdravniki z junijem delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov.

Konrad Kuštrin Fides Novice Fides: Vsi zdravniki bodo od prvega junija dosledno delali po modri knjigi

Po letni konferenci sredi marca je Kuštrin ocenil, da bo to pomenilo, "da bo verjetno najmanj tretjina zdravnikov delala manj, ker delajo absolutno preveč, tretjina bo delala približno toliko kot sedaj, nekateri pa bodo verjetno morali delati tudi malo več". Na vprašanje, ali napoved o doslednem delu po standardih in normativih ostaja, pa je danes odvrnil, da je bil tak sklep letne konference in da nima nobenega mandata, da bi ta sklep spreminjal.

Šabeder obrez odziva na  zahteve zdravnikov za izstop iz enotnega plačnega sistema

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC Foto: Ana Kovač Vodstvo Fidesa je ministra danes seznanilo tudi z njihovo zahtevo za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Po Šabedrovih besedah o tem na vladi še niso govorili in ta trenutek nima mandata, da bi to vprašanje kakor koli komentiral.

Kuštrin pa je poudaril, da so ministra seznanili, da v okoliških evropskih državah zdravniki nikjer niso na tak način vezani v enoten plačni sistem, celo v Romuniji so jih iz njega izvzeli, ker bi sicer ostali brez njih. Sicer pa je po njegovih besedah zanimivo, da na skupnih pogajanjih sindikatov celotnega javnega sektorja tistih zavez, "ki si jih vlada naložila pred dvema letoma in bi jih morala znotraj teh pogajanj realizirati, sploh ni v programu do letošnjega poletja". To pa po njegovih besedah pomeni, da jih je ministrstvo že samo izločilo iz zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Še se bo sestajal

Šabeder je potem, ko se je v prejšnjem tednu sestal s predstavniki sindikata Praktikum in danes še sindikata Fides, napovedal, da se bo sestal tudi z nekaterimi drugimi skupinami. V torek je predvideno srečanje s predstavniki sindikatov s področja zdravstvene nege. Prav tako se namerava minister sestati s predstavniki pediatrov, ki so se prejšnji teden prav tako oglasili z opozorili o preobremenjenosti.

plenice za odrasle Novice Boj za milijone ali kako so zdravniki skočili v zrak zaradi plenic #video

Kot je ugotavljal, je ta trenutek odprtih kar veliko zadev, z vsemi jih bodo začeli reševati v najkrajšem možnem času. "Seveda pa vse ne bo šlo čez noč," je dodal. Kar zadeva reševanje problematike družinskih zdravnikov, je minister napovedal, da bo predlog aneksa 1 k splošnemu dogovoru pripravljen v tem tednu, njegovo besedilo pa bo takšno, kot je že bilo predlagano, a ga je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zavrnil.

Potem ko je prejšnji teden podpisal odredbo o možnosti uvoza zdravnikov iz držav, ki niso članice EU, podatka o tem, ali se že nakazujejo kakšne možnosti, danes še nima. Verjame pa, da odziv iz regije bo, kakšen in za koliko zdravnikov bi šlo, pa ta trenutek ne more oceniti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin