SiolNET. Novice Slovenija
0,94

termometer

 • Messenger
 • Messenger

S tipko SOS voznik lahko pokliče na pomoč #video

0,94

termometer

Sinočnja ugrabitev avtobusa s potniki je prvi takšen napad na mestne avtobuse pri nas. Kljub temu pa se odpira vprašanje, kako je z varnostjo.

Ugrabljen avtobus 2 Novice Ekskluzivno: poglejte si, kako so policisti prijeli ugrabitelja avtobusa #video

Napadi so navadno nepredvidljivi. Za varnost potnikov je kljub temu treba poskrbeti. Kdo je torej odgovoren za potnike med prevozom in na kakšen način jim je zagotovljena varnost.

Prometnik Roman Kuzman je za Planet TV pokazal kontrolno sobo z računalnikom, s pomočjo katerega 24 ur na dan spremljajo, kje so avtobusi na voznih linijah. Zato so hitro opazili, da je na liniji 6B avtobus izginil s premice.

Varnostna tipka, ki jo vozniki lahko pritisnejo ob nevarnosti

Če vozniku v tovrstnih položajih uspe pritisniti tipko, ki jo ima na dosegu roke, se vzpostavi povezava z nadzornim centrom in tam slišijo, kaj se dogaja v voznikovi kabini. Sporočilo, da je nekaj narobe, pa lahko pošljejo tudi s pomočjo hitre tipke na sistemu sledenja ali SOS-tipke.

Kuzman je pojasnil, da so tovrstni sistemi namenoma nekoliko bolj diskretni v primeru dogodka, kot je bil včerajšnji. Direktor LPP Peter Horvat, ki se je pogovarjal z voznikom ugrabljenega avtobusa, je povedal, da ta SOS-tipke ni moral pritisniti.

"Povedal mu je, da ga bo, če bo poskušal na kakršen koli način sporočiti naprej, kaj se dogaja, ubil," je dejal in še dodal, da so izjemno pomembna izobraževanja voznikov, da bodo vedeli, kako se odzvati v podobnem položaju kot včeraj.

"Osnovni nasvet voznikom je, da v konfliktnih razmerah poskušajo potnika pomiriti in ga poslušati," je dejal Hrovat. In to je voznik storil, ugrabitelja je ves čas miril. "Voznik se ni odzval panično niti takrat, ko mu je grozil, da bo vse pobil," je nadaljeval direktor LPP.

Policistom pa bo v pomoč tudi posnetek varnostnih kamer, ki jih imajo na avtobusu. In odkar jih imajo, je verbalnega in fizičnega  nasilja bistveno manj, je še povedal direktor.

LPP Novice Avtobus LPP ugrabil 49-letni Kranjčan, pred tem je grozil tudi na avtobusu Arrive #video

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • 1.2.3.4. / 06.04.2019. ob 08:06 +1 0

  Kup nakladanja o vozniku. Voznik je vsekakor reagiral zelo panično! Vožnja skozi rdečo luč(Kakšno tragedijo bi lahko povzročil!), je več kot panično! Čeprav naklada, da je to storil da bi opozoril policaje. Kje pa jih je videl? Pametno je odreagiral šofer ARRIVE (Alpetour Kranj), ki mu je ta tip ravno tako grozil eno uro prej!

  +1 0
 • 1.2.3.4. / 06.04.2019. ob 08:08 0 0

  "da ta SOS-tipke ni moral pritisniti." Novinarka- slovenščina pa ni ravno tvoj jezik!

  0 0
 • avtobusar / 06.04.2019. ob 06:33 +1 - 1

  Voznik bi moral biti fizično ločen od potnikov, kot je to na vlaku. Kolikokrat sem doživel, da se je pijani potnik naslanjal na moj sedež (preko katerega čudim cel avtobus) in mi nekaj "modroval", smrdeč po tobaku in pijači...

  +1 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin