SiolNET. Novice Slovenija
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

S prenovo UKC Ljubljana bi izpraznili polovico stavbe. "To je tvegano."

0,64

termometer

UKC Ljubljana | "Zdravnice in zdravniki pa bolj kot v obnovi vidimo prihodnost v gradnji novega, sodobnega terciarnega centra na obrobju prestolnice, ki bi poleg boljših pogojev za izvajanje stroke omogočal tudi lažjo dostopnost za bolnice in bolnike iz vse Slovenije," še menijo v Koordinaciji zdravniških organizacij. | Foto: Klemen Korenjak
"Zdravnice in zdravniki pa bolj kot v obnovi vidimo prihodnost v gradnji novega, sodobnega terciarnega centra na obrobju prestolnice, ki bi poleg boljših pogojev za izvajanje stroke omogočal tudi lažjo dostopnost za bolnice in bolnike iz vse Slovenije," še menijo v Koordinaciji zdravniških organizacij. Foto: Klemen Korenjak

Zaradi zaskrbljenih poročil zdravnic in zdravnikov, da bo načrtovana prenova glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana trajala najmanj do konca leta 2023 in pomembno posegla v izvajanje zdravstvenih storitev v bolnišnici, so se na pobudo Koordinacije zdravniških organizacij z generalnim direktorjem bolnišnice Jožetom Golobičem sestali predstavniki glavnih stanovskih zdravniških organizacij. Sočasna izpraznitev polovice glavne stavbe jih močno skrbi. 

Predstavniki sindikata Fides, Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva in Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije se strinjajo, da je osrednja stavba UKC Ljubljana nujno potrebna obnove tako zaradi energetske sanacije kot zaradi zagotavljanja ustreznih pogojev za izvajanje vrhunske terciarne medicine, imajo pa pomisleke o pristopu k obnovi, so povedali direktorju Jožetu Golobiču na sestanku, ki je bil 25. maja.

"Izrazili pa smo zaskrbljenost ter resne pomisleke nad predvidenim pristopom k obnovi, njenim obsegom in časovnico. Zastavljen načrt obnove UKC Ljubljana, ki poleg energetske sanacije vključuje tudi notranjo prenovo, namreč narekuje sočasno izpraznitev polovice glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra z zmanjšanjem posteljnih zmogljivosti ter selitvijo dobršnega dela terciarne dejavnosti in bolnikov v prostore, ki so bili med epidemijo covid-19 namenjeni reševanju kritičnih prostorskih razmer in so kot taki povsem neprimerni za najzahtevnejše bolnike, ki so v svoji stiski ob bolezni že dovolj prizadeti in si ne zaslužijo še neustreznih prostorskih razmer," so danes sporočili javnosti.

Zaostanki v obravnavah zaradi epidemije in še negotova jesen

Vodstvo UKC Ljubljana so hkrati opozorili, da jih čaka zahtevno reševanje zaostankov obravnav zaradi dve leti trajajoče epidemije, hkrati pa je po njihovem mogoče pričakovati negotovost, povezano z epidemiološkimi razmerami jeseni in verjetnim novim valom okužb z novim koronavirusom.

"Na predvideni način načrtovana obnova UKC Ljubljana torej prinaša izjemno tveganje, ki ne bo brez posledic za strokovno obravnavo bolnikov, predvsem pa se bodo zaradi okrnjenih možnosti izvajanja zdravstvenih storitev in zmanjšanja zmogljivosti čakalne dobe v času obnove še podaljšale," dodajajo.

Predstavniki zdravniških organizacij so se zavzeli za stopenjski pristop, z gradnjo stavbe nove infekcijske klinike in stavbe nove gastroenterološke klinike, ki bi razbremenili prostorsko stisko in tako omogočili zahtevno in dolgotrajno obnovo centralne stavbe, vse z namenom racionalnejše, predvsem pa za bolnike in medicinsko stroko ustreznejše prenove, so še poudarki s sestanka.

Začetek del ta teden, večjih motenj ne bi smelo biti 

"Zaradi energetske sanacije stavbe nenujni posegi in pregledi ne bodo prestavljeni. Glede na dinamiko del bodo oddelkom po potrebi zagotovljeni drugi ustrezni prostori. Do večjih motenj ne bi smelo prihajati," pa so za STA pojasnili v UKC Ljubljana in potrdili, da bodo energetsko sanacijo glavne stavbe začeli v tem tednu.

V sanaciji bodo po njihovih navedbah uredili fasado, streho in okna objekta. Prenavljali bodo v dveh fazah - v prvi bodo prenovili zahodni del osrednje stavbe, v drugi pa vzhodni del in diagnostično-terapevtski servis (DTS).

Energetska prenova mora biti po njihovih navedbah končana do novembra 2023, saj prenavljajo z evropskimi sredstvi v višini 50 milijonov evrov. Za evropske projekte veljajo stroga pravila tako namena porabe sredstev kot tudi finančne konstrukcije in časovnice.

nesreča primorka 12062022 A1/E61/E70, Ljubljana - Koper, viadukt Ivanje selo, pogled proti Kopru Avtomoto Po nesreči na primorki dve osebi v UKC Ljubljana Melamin Novice Po eksploziji v Kočevju: v UKC Ljubljana umrl hudo poškodovan moški UKC Ljubljana Novice Razmere v UKC Ljubljana so resne, okuženih skoraj 500 zaposlenih UKC Ljubljana Novice Več ortopedov lažno evidentiralo svoj delovni čas, vrniti morajo covidne dodatke

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin