Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 9. 2021,
16.21

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

14

Natisni članek

Valentin Areh Natalija Gorščak Andrej Grah Whatmough direktor RTV Slovenija

Ponedeljek, 20. 9. 2021, 16.21

2 leti, 7 mesecev

Valentin Areh novi vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,17

14

RTV | Andrej Grah Whatmough je dejal, da Valentin Areh izpolnjuje vse pogoje za direktorja. | Foto STA

Andrej Grah Whatmough je dejal, da Valentin Areh izpolnjuje vse pogoje za direktorja.

Foto: STA

Za novega vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenije so na predlog generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha programski svetniki izglasovali Valentina Areha. Programski svet Radiotelevizije Slovenija je dal soglasje k imenovanju Areha za največ šest mesecev oziroma do imenovanja direktorja po predhodnem postopku. Predlog je podprlo 19 svetnikov, dva sta bila proti, dva sta se vzdržala, en član pa ni glasoval. 

Valentin Areh je dolgoletni novinar in urednik na Televiziji Slovenija, v preteklosti je bil tudi vojni dopisnik.

Afganistan
Novice Nekdanji dopisnik iz Afganistana Valentin Areh: Etnično čiščenje se že dogaja #foto

Andrej Grah Whatmough je dejal, da Areh izpolnjuje vse pogoje za direktorja. Po njegovem mnenju gre za dobrega kandidata za v. d. direktorja, sicer pa bo v primeru podanega soglasja programskega sveta k imenovanju Areha za v. d. direktorja televizije imenovan za šest mesecev.

Generalni direktor RTVS namerava objaviti razpis za direktorja televizije, potem ko se končajo dejavnosti s sprejemom programsko-produkcijskega načrta in finančnega načrta RTVS za prihodnje leto.

Grah Whatmough je namreč 20. avgusta z mesta direktorice Televizije Slovenije razrešil Natalijo Gorščak, odtlej pa sam vodi televizijo.

Sodišče zavrnilo zahtevo Natalije Gorščak po začasni odredbi

Kot smo že poročali, je Natalija Gorščak vložila tožbo na delovno in socialno sodišče zaradi njene razrešitve s položaja direktorice TV Slovenija. Grahu Whatmoughu očita, da jo je razrešil s položaja, še preden je pridobil soglasje programskega sveta RTVS, in da ji ni omogočil zagovora. Zahtevala je tudi izdajo začasne odredbe, ki pa jo je sodišče že zavrnilo kot neutemeljeno.

Na sodišču so v sklepu zapisali, da postopek razrešitve s tem, ko generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough pred izdajo sklepa o razrešitvi tožnice v konkretnem primeru ni pridobil predhodnega soglasja programskega sveta, ni bil kršen.

Ugotovili so tudi, da je generalni direktor tožnici pred razrešitvijo omogočil zagovor. Iz navedb tožnice in predloga za razrešitev z dne 30. 7. 2021 namreč izhaja, da je RTV tožnico obvestila o razlogih za razrešitev in ji dala možnost zagovora glede razlogov za razrešitev v roku osmih dni. Tožnica je nato 6. 8. 2021 podala pisni zagovor.

Tožnici tudi ni bila kršena pravica do ustnega zagovora pred generalnim direktorjem oziroma programskim svetom, saj niti statut niti zakon o RTV Slovenija takšne obveznosti oziroma pravice tožnice v postopku razrešitve ne predvidevata, so še navedli.

In ne nazadnje, na sodišču so prav tako ugotovili, da v konkretnem primeru ni prišlo do redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, kot to zatrjuje tožnica, temveč do prenehanja pogodbe o zaposlitvi zaradi prenehanja razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.

Natalija Gorščak
Novice Sodišče zavrnilo razrešeno direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak
Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: Ko se izkrcajo Marsovci ...
Ne spreglejte