Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 11. 2023,
14.33

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Bojan Kumer elektrika Eko Sklad razpis sončna elektrarna

Sreda, 22. 11. 2023, 14.33

5 mesecev, 1 teden

Razpis za sofinanciranje sončnih elektrarn se zapira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
sončna elektrarna, Tehnološki park | Po novem razpisu bo za leto 2024 predvidenih 14 milijonov evrov, je povedal Kumer. | Foto STA

Po novem razpisu bo za leto 2024 predvidenih 14 milijonov evrov, je povedal Kumer.

Foto: STA

Aktualni razpis za sofinanciranje samooskrbnih sončnih elektrarn, objavljen lani, se bo v petek zaprl. Te spodbude namreč ne bo več dodeljeval Eko sklad, ampak Borzen. Postopek bo v celoti digitaliziran, tako da bo dodeljevanje spodbud hitrejše. Vloge bo znova mogoče podati predvidoma marca 2024, je danes povedal pristojni minister Bojan Kumer.

Prenos razpisa z Eko sklada na Borzen bo trajal dva do tri mesece, tako da bo Borzen nov razpis objavil marca leta 2024, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal minister za okolje, podnebje in energijo Kumer.

"V tem času nihče ne bo spregledan. Vsi bodo lahko še vedno ujeli prvi poziv, ki bo odprt marca drugo leto," je dejal.

Razpis bodo prenesli, ker bodo v celoti digitalizirali postopek prijave in dodeljevanja sredstev. Mehanizem bo omogočal precej hitrejšo obdelavo vlog, tako da se bo lahko skrajšalo čakanje, pravi minister.

Na skladu čaka deset tisoč vlog 

Število vlog po njegovih besedah letos narašča še hitreje, kot je lani. "To nas veseli, saj pomeni, da naši ukrepi in podporni mehanizmi delujejo. Hkrati si pa ne moremo privoščiti, da bi tako veliko število podaljševalo dodelitev subvencije," je dejal.

Po podatkih Eko sklada trenutno čaka deset tisoč vlog, predvidevajo, da bi jih lahko obdelali do poletja. Minister je poudaril, da s prijavo ni treba hiteti. Z novim, digitaliziranim postopkom bo ta precej hitrejši in bi lahko upravičenci na vrsto prišli morda celo prej kot po razpisu, ki se izteka, je dejal.

Prek aktualnega razpisa, ki je bil objavljen 30. decembra lani, je na voljo deset milijonov evrov. Posamezni upravičenec lahko dobi 500 evrov za kilovat (kW) inštalirane nazivne moči naprave za samooskrbo z baterijskim hranilnikom elektrike oz. 50 evrov za kilovat inštalirane nazivne moči naprave za samooskrbo brez baterijskega hranilnika. V obeh primerih subvencija ne znaša več kot 25 odstotkov upravičenih stroškov. Med te se šteje nakup naprave in baterijskega hranilnika ter stroški montaže in pripadajočih električnih inštalacij in opreme. Za stavbe v Triglavskem narodnem parku se višina subvencije poveča za 25 odstotkov.

EPEU
Novice Sončne elektrarne: ujemite rok za pridobitev soglasja do konca leta
družina TS_1200x800
Novice Kupci so jih prepoznali kot strokovnjake, vredne zaupanja
Erasol
Trendi Sončne elektrarne za mala podjetja: zadnja možnost za ugodno proizvodnjo električne energije
PORSCHE SLOVENIJA
Novice Koliko prihranite pri elektriki, če vložite vlogo do konca leta?
Ne spreglejte