Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
17.20

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

kariera raziskava plača ženske in posel moški ženske ženske

Sreda, 6. 3. 2024, 17.20

1 mesec, 3 tedne

Raziskava: 73 odstotkov prebivalk Slovenije meni, da imajo v karieri manj priložnosti kot moški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
študij, poslovanje, kariera | V svetovnem povprečju 54 odstotkov žensk meni, da imajo manj možnosti v primerjavi z moškimi, medtem ko je enakega mnenja zgolj 34 odstotkov moških. | Foto Thinkstock

V svetovnem povprečju 54 odstotkov žensk meni, da imajo manj možnosti v primerjavi z moškimi, medtem ko je enakega mnenja zgolj 34 odstotkov moških.

Foto: Thinkstock

Kar 73 odstotkov prebivalk Slovenije meni, da imajo ženske v Sloveniji manjše možnosti kot moški pri zaposlovanju in karieri. Ta delež je višji od evropskega povprečja, ki znaša 66 odstotkov, in občutno višji od globalnega povprečja, ki znaša 54 odstotkov, kažejo rezultati mednarodne raziskave, ki jo je v Sloveniji izvedel inštitut Mediana.

Slovenija se uvršča povsem na dno lestvice po deležu žensk, ki menijo, da imajo ženske v naši državi več priložnosti kot moški. S tem se strinjata zgolj dva odstotka anketirank. Stanje je še nekoliko slabše na Hrvaškem, kjer kar 81 odstotkov žensk meni, da imajo manj možnosti, le en odstotek pa, da imajo več možnosti kot moški.

Do občutnega napredka od lani ni prišlo

V svetovnem povprečju 54 odstotkov žensk meni, da imajo manj možnosti v primerjavi z moškimi, medtem ko je enakega mnenja zgolj 34 odstotkov moških. 45 odstotkov jih meni, da imajo ženske enake priložnosti, kot jih imajo sami (med ženskami 33 odstotkov). Medtem 13 odstotkov populacije meni, da imajo ženske več kariernih priložnosti. V primerjavi z lani so ti deleži ostali praktično nespremenjeni, kar nakazuje, da do občutnega napredka ni prišlo.

Ob vprašanju, ali menijo, da je plača žensk na njihovem delovnem mestu višja, nižja ali enaka njihovi plači, je v Evropi kar 42 odstotkov vprašanih žensk mnenja, da je plača nižja, približno tretjina, da je plača enaka, zgolj pet odstotkov pa, da je višja. Tudi v tem primeru se je Slovenija znašla na seznamu držav, v katerih je percepcija plačne neenakosti med ženskami najvišja, in sicer na 11. mestu. V Sloveniji sta le dva odstotka vprašanih žensk mnenja, da so plače žensk višje, 35 odstotkov jih meni, da so enake, kar 46 odstotkov pa, da so nižje.

radiator, ogrevanje
Novice Raziskava: Na področju učinkovite rabe energije brez izboljšanja

Petina žensk žrtev fizičnega ali psihičnega nasilja

Prebivalci sveta so odgovarjali tudi na vprašanje o fizičnem ali psihičnem nasilju, ki so ga doživeli v preteklem letu. Žrtev tovrstnega nasilja je bilo med ženskami 20 odstotkov. Odstotek je občutno višji v starostni skupini deklet med 18. in 24. letom, kjer jih o nasilju poroča 27 odstotkov, medtem ko v starostni skupini med 25. in 34. letom ta delež znaša 23 odstotkov. Med moškimi je bilo žrtev nasilja 16 odstotkov.

Globalno delež žensk, ki so žrtve fizičnega ali psihičnega nasilja, narašča iz leta v leto, kažejo izsledki raziskave. V letu 2019 je tako znašal 16 odstotkov, lani 17 odstotkov, letos že 20 odstotkov. V Evropi je delež nespremenjen glede na preteklo leto, in sicer 16 odstotkov, najbolj se je povišal v Afriki, kjer je z 29 odstotkov narasel na 49 odstotkov.

V Sloveniji delež znaša 20 odstotkov, štiri odstotke nad evropskim povprečjem in tri odstotke več kot leto poprej. Še nekoliko višja deleža žrtev fizičnega ali psihičnega nasilja raziskava ugotavlja za Hrvaško, in sicer 26 odstotkov, in Srbijo (22 odstotkov).

V raziskavi Worldwide Independent Network of Market Research (WIN) je skupaj sodelovalo 33.866 ljudi iz 39 držav sveta. Gre za longitudinalno raziskavo, ki se v podobni obliki izvaja že od leta 2019. V Sloveniji je raziskavo preko spletnega panela izvedel inštitut Mediana na reprezentativnem vzorcu 700 polnoletnih prebivalcev Slovenije med 23. in 27. januarjem.
Šakal
Novice V tem delu Slovenije vse več divjih prašičev in šakalov
Ne spreglejte