Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
12.08

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

droga kokain Derby

Četrtek, 18. 5. 2023, 12.08

11 mesecev, 1 teden

Rastoder: Kokaina v naši pošiljki ni bilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Derby banane | Kokaina v pošiljki banan blagovne znamke Derby ni bilo, pravijo v podjetju Rastoder. | Foto Reuters

Kokaina v pošiljki banan blagovne znamke Derby ni bilo, pravijo v podjetju Rastoder.

Foto: Reuters

V družbi Rastoder pravijo, da se kokain, ki so ga italijanski cariniki našli med bananami v pristanišču Gioia Tauro, ni znašel v njihovi pošiljki. Ta namreč ni prihajala iz Ekvadorja, od koder naj bi bili zabojniki banan s kokainom, temveč iz Kolumbije.

V podjetju Rastoder so se odzvali na videoposnetek italijanskih carinikov, ki prikazuje odkritje 2,7 tone čistega kokaina v pristanišču Gioia Tauro in na katerem so vidni zaboji banan njihove blagovne znamke Derby. Pravijo, da so obtožbe, da naj bi v teh zabojih našli prepovedane substance, neresnične.

Derby banane
Novice Spet našli kokain v Rastoderjevih škatlah z bananami? #video

"Guarda di Finanza je izdala sporočilo za javnost, v katerem je izrecno navedla, da so bile vse najdbe v zabojnikih, ki so prišli iz Ekvadorja. Škatle podjetja Derby, ki so za sekundo vidne v videu, imajo označbe Kolumbija. Prav tako lahko zagotovimo, da z Armenijo (kamor naj bi potovala pošiljka, op. a.) ne poslujemo, tako da omenjena najdba ni povezana z nami," so zapisali v podjetju in dodali, da po njihovih informacijah noben kontaminiran zabojnik ni bil del njihove pošiljke.

Izet Rastoder
Novice Pri Rastoderju v bananah našli kokain: Smo tarča kriminalne združbe

"Bananski zabojniki so stalna tarča tihotapskih združb. Temu botruje predvsem dejstvo, da je daleč največ zabojnikov iz Južne Amerike na poti v Evropo s sadjem. Že iz dotičnega videa je v nekaj sekundah videti vsaj tri različne znamke banan. Samo podjetje Rastoder na teden pripelje povprečno 200 zabojnikov banan, na ladjah pa je prek 1.000 zabojnikov s sadjem. S težavo se tako sooča celotna industrija, tako da imamo v verigi logistike poostrene varnostne ukrepe, vključno z vstopnimi pristanišči in štirimi plombami, ki jih ima vsak zabojnik," pojasnjujejo v družbi.

Zavitke s kokainom so italijanski cariniki sicer našli v dveh zabojnikih, v tovoru sadja, sestavljenem iz 78 ton banan, je poročala italijanska agencija ANSA. Pošiljka je prispela iz Guayaquila v Ekvadorju in bila namenjena v Armenijo, prek pristanišča Batumi v Gruziji. Na trgu bi omenjena pošiljka 2,7 tone čistega kokaina dosegla ceno več kot 800 milijonov evrov.

Derby banane
Novice V tihotapljenje kokaina preko Črne gore vpleteni tudi Slovenci
Ne spreglejte