Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2024,
11.30

Osveženo pred

2 dneva, 5 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,07

Natisni članek

Natisni članek

Brics gospodarstvo Vladimir Putin

Sreda, 23. 10. 2024, 11.30

2 dneva, 5 ur

Putin: Oblikuje se multipolarna svetovna ureditev. Ta proces je nepovraten.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,07
Vladimir Putin | Srečanja v Kazanu v osrednjem delu Rusije se udeležilo 20 voditeljev. | Foto Guliverimage

Srečanja v Kazanu v osrednjem delu Rusije se udeležilo 20 voditeljev.

Foto: Guliverimage

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ob odprtju vrha skupine največjih gospodarstev v vzponu (BRICS) v Kazanu poudaril, da se trenutno oblikuje multipolarna svetovna ureditev, ta proces pa je dinamičen in nepovraten. Voditelji članic so po končanem vrhu v skupni izjavi podprli multipolarni svetovni red - tako politični kot finančni. Ob tem so označili Brics za glas interesov globalnega juga ter se zavzeli za aktivnejše reševanje konfliktov po svetu in pravičen boj proti podnebnim spremembam.

Ena od tem vrha je bila ideja o novem plačilnem sistemu, ki bi konkuriral sistemu SWIFT, iz katerega so bile ruske banke izključene po začetku vojne v Ukrajini, ki je bila prav tako ena od tem srečanja. Beseda jetekla tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu.

Ena od tem srečanja voditeljev skupine Brics, ki ga v Kazanu gosti ruski predsednik Vladimir Putin, je bila namreč tudi ideja o novem finančnem sistemu. S tem bi Brics lahko konkuriral mednarodnemu plačilnemu sistemu SWIFT, iz katerega je bila Rusija izključena zaradi invazije na Ukrajino, pri čemer države želijo obdržati svoje nacionalne valute.

Po mnenju večine sodelujočih ZDA uporabljajo dolar kot orožje ali orodje za nadzor nad drugimi državami, čemur se želijo zoperstaviti tudi v okviru Bricsa.

Med temami srečanja je bila tudi vojna v Ukrajini, pri čemer je več voditeljev ponudilo Putinu, da bi lahko "bolj aktivno prispevali k reševanju konflikta".

Več se jih je zavzelo tudi za deeskalacijo razmer in prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu. Tovrstne pobude so poleg Xija med drugim izrazili brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi in iranski predsednik Masud Pezeškian.

Srečanje dvajset voditeljev 

Srečanja v Kazanu v osrednjem delu Rusije se udeležilo 20 voditeljev, med njimi kitajski predsednik Ši Džinping, indijski premier Narendra Modi in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Na vrhu skupine BRICS v razširjenem formatu je bil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kar je sprožilo kritičen odziv Ukrajine.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je šlo za največji diplomatski forum v Rusiji, odkar je leta 2022 začela invazijo v Ukrajini, Putin pa da je želel z njim pokazati, da poskusi njegove izolacije na svetovnem prizorišču niso bili uspešni. Moskva vidi to platformo kot alternativo mednarodnim organizacijam pod vodstvom Zahoda, kot je skupina najmočnejših svetovnih gospodarstev (G7).

Voditelji za nov globalni red in razreševanje konfliktov

Po vrhu so voditelji članic podprli multipolarni svetovni red - tako politični kot finančni. Ob tem so označili Brics za glas interesov globalnega juga ter se zavzeli za aktivnejše reševanje konfliktov po svetu in pravičen boj proti podnebnim spremembam.

"Pozivamo k dejavnejšemu sodelovanju med državami v razvoju in najmanj razvitimi državami, zlasti iz Afrike, Latinske Amerike in Karibov, v globalnih strukturah in procesih odločanja," so zapisali voditelji. 

"Mednarodno razmerje moči se korenito spreminja, reforme sistema globalnega upravljanja pa zaostajajo," je pred tem v svojem nagovoru dejal kitajski predsednik Xi Jinping. Pozval je k izvajanju "resničnega multilateralizma".

Xi je menil tudi, da je nujno potrebna reforma mednarodne finančne arhitekture. "Treba je okrepiti Novo razvojno banko, ustanovljeno v okviru Brics, ter spodbujati drugačen mednarodni finančni sistem, ki bo bolje odražal spremembe v svetovnem gospodarskem prostoru," je dodal.

Voditelji so v skupno izjavo tudi zapisali, da se zavzemajo za prekinitev konfliktov po vsem svetu, ter med drugim obsodili napade izraelskih sil na pripadnike mirovne misije ZN v Libanonu.

Poudarili so še, da se zavzemajo za pravično sodelovanje pri iskanju rešitev za podnebno krizo, pri čemer so prav tako obsodili nekatere "enostranske ukrepe".

Narendra Modi in Vladimir Putin
Novice Modi na srečanju s Putinom podprl prizadevanja za mir v Ukrajini
Ne spreglejte