SiolNET. Novice Slovenija
9,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvič po volitvah soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

9,41

termometer

Robert Golob. Janez Janša. |  | Foto: STA
Foto: STA

Zdajšnji predsednik vlade Robert Golob in nekdanji premier Janez Janša sta prvič po aprilskih volitvah sedla za isto mizo. Pred nedeljskim referendumskim trojčkom sta privolila v soočenje na televiziji POP TV. 

Robert Golob in Janez Janša sta spregovorila o prihajajočih referendumih, ko bodo volivke in volivci odšli na volišča in glasovali o noveli zakona o vladi, noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Golob: Hujše politizacije od zdajšnje ne more biti

"Najpomembneje je, da se ljudje udeležijo referenduma, ker verjamemo, da mora biti ta znak jasen z vidika ljudske volje. To, kar opazujemo na javni RTV v zadnjih mesecih, je najboljši dokaz, zakaj je treba iti na referendum, zakaj je treba glasovati za in pomagati RTV, da se osvobodi more, v kateri živi zadnjih nekaj mesecev," je v uvodu povedal Golob in dodal, da želijo, da RTV deluje v javnem interesu, ne v strankarskem. 

"Zakon, ki velja, velja 20 let in dokler so bili predstavniki programskega sveta iz stranke SD, je bilo vse v redu. Ko ni bilo več tako, je baje konec sveta in zdaj se predlaga obglavljanje vodstva sredi mandata, kar je protiustavno," pa je pojasnil Janša. 

Dodal je, da zakon ukinja nadzorni organ v zavodu, ki razpolaga s 120 milijoni evri našega denarja. "Bo samo enoten organ, ki bo sestavljen iz predstavnikov institucij, ki jih obvladuje vlada, in nevladnih organizacij, ki so trenutni oblasti všeč. Je pa še na stotine drugih, ki ne bodo imele svojega predstavnika. Ne moreš vključiti vseh, ker jih je preveč," je poudaril Janša, ki je prepričan, da bo politika prek tega organa prišla tudi tja, kjer je zdaj ni. 

Golob nasprotno meni, da hujše politizacije od zdajšnje ne more biti. "Kako bi lahko politika RTV uničevala še bolj, kot ga danes?"

Glede "obglavljanja vodstva" pa Golob odgovarja: "Danes je RTV strankarsko glasilo, po strankarski liniji se zaposluje novinarje in urednike in vsakomur je jasno, da je temu treba narediti konec. Vsi argumenti so opravičevanje strankarskega prevzema javne RTV s strani SDS. Svoboda nima nobenega interesa. Ne bom se spuščal v to, kaj je bilo pred 20 leti, jaz lahko prevzamem odgovornost, kaj bo od danes naprej. Svoboda je jasno povedala, da nočemo biti enaki in nočemo strankarsko prevzemati RTV." 

Golob je omenil tudi slabo poslovanje RTVS, medtem ko je Janša dejal, da številke kažejo drugače. 

Golob, Fajon, Mesec Novice Golob, Fajonova in Mesec ob koncu kampanje #video

Kot najpomembnejše vprašanje na nedeljskem referendumu je Janša navedel zakon o dolgotrajni oskrbi. "Vlada je že na začetku mandata vložila novelo zakona, ki je zelo kratka. Prelaga se uveljavljanje zakona, ki smo ga čakali desetletja in ki starejšim in bolnim omogoča plačano dodatno oskrbo, to zdaj plačujejo iz svojega žepa, čeprav so na socialnem minimumu. Ne gre za to, ali bi vlada tukaj spreminjala nekaj, kar se ji ne zdi dobro, ampak vlada odlaga nekaj, do česar smo prišli v 20 letih," je povedal Janša. 

"Stroka od prvega dne, odkar je bil zakon sprejet, govori, da je zakon o dolgotrajni neizvedljiv. Če ga ne bomo popravili, in seveda imamo popravke že pripravljene, bodo ostali zdajšnji oskrbovanci brez zdajšnjih pravic," je povedal Golob. Njegovo izjavo je Janša označil za "čisto laž, saj da noben oskrbovanec, v primeru, da se zakon uveljavi, ne ostane brez sedanjih pravic".

Golob in Janša o večanju števila ministrstev

Po besedah Goloba je primer Zakona o vladi očitno nagajanje demokratično izvoljeni vladi, da bi lahko izvajala svoje načrte. "Nobeni vladi v zgodovini Slovenije, niti kje drugje na svetu, namreč ni bilo treba na referendumu polagati računov, kako se želi organizirati," je dejal premier in pojasnil, da Slovenija z 20 ministrstvi ne bi bila rekorderka, saj jih ima Italija 24, Švedska 23.

"Nemčija je večja od Slovenije, pa ima 16 resorjev. Pri tem ne gre za nobene načrte, ampak gre za Alenko Bratušek, Marjana Šarca, Luko Mesca. To je zakon birokracije. Ljudem se neposredno jemlje denar," pa je o povečanju števila ministrstev dejal Janša in spomnil, da je v takšnih primerih potrebna reorganizacija ali preimenovanje ministrstev, ne pa "neposredno neto povečanje birokracije". 

Golob je zatrdil, da noben resor ne bo ustanovljen na novo, temveč bodo le preneseni iz že obstoječih ministrstev. 

Referendum Novice Anketa RTV pred referendumi: dvema zakonoma se obeta podpora, eden v negotovosti RTV Novice Anketa Dela: Glede referendumskega trojčka neopredeljena še dobra petina vprašanih

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin