SiolNET. Novice Slovenija
3,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa Dela: Glede referendumskega trojčka neopredeljena še dobra petina vprašanih

3,44

termometer

RTV | Za uveljavitev sprememb zakona o RTV Slovenija je 48,2 odstotka vprašanih, 30,2 odstotka jih je proti, 20,1 odstotka jih ne ve, 1,4 odstotka vprašanih pa ni hotelo odgovoriti. | Foto: STA
Za uveljavitev sprememb zakona o RTV Slovenija je 48,2 odstotka vprašanih, 30,2 odstotka jih je proti, 20,1 odstotka jih ne ve, 1,4 odstotka vprašanih pa ni hotelo odgovoriti. Foto: STA

V nedeljo bo potekal referendumski trojček o RTV Slovenija, vladi in dolgotrajni oskrbi. Anketa, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana, kaže, da je dobra petina vprašanih glede referendumskih vprašanj še neopredeljena.

Anketa kaže na 44-odstotno volilno udeležbo, čeprav je treba biti pri tem previden, saj vprašani pogosto v anketi podajo družbeno zaželen odgovor. Lahko se torej zgodi, da bodo volivke in volivci, utrujeni od treh predhodnih letošnjih volilnih nedeljskih opravil, to nedeljo preživeli drugače in na koncu na volišče ne bodo odšli, navaja Delo.

Zatler: Udeležba bo okoli 40-odstotna

Po mnenju Delovega javnomnenjskega analitika Romana Zatlerja izkušnje tudi kažejo, da je udeležba na referendumih sicer praviloma nižja kot na državnozborskih in predsedniških volitvah. "Po ocenah bi lahko napovedali, da bo udeležba najverjetneje bliže spodnjega roba intervala zaupanja, od 39- do 40-odstotna," je dejal za časnik.

Referendum Novice Znano je, koliko ljudi je volilo drugi dan predčasnega glasovanja

Najmanj podpore ima zakon o vladi

Podatki ankete kažejo, da ima največ podpore med vprašanimi zakon o dolgotrajni oskrbi, z minimalno razliko sledi podpora zakonu o RTV Slovenija, najmanj podpore pa ima zakon o vladi.

Za uveljavitev sprememb zakona o RTV Slovenija je 48,2 odstotka vprašanih, 30,2 odstotka jih je proti, 20,1 odstotka jih ne ve, 1,4 odstotka vprašanih pa ni hotelo odgovoriti.

Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je 48,8 odstotka anketirancev, proti jih je 30,7 odstotka, 19,3 odstotka jih ne ve, 1,2 odstotka vprašanih pa ni hotelo odgovoriti.

43,9 odstotka vprašanih pa je za uveljavitev sprememb zakona o vladi. 33 odstotkov jih je proti, 21,7 odstotka jih ne ve, odgovoriti pa ni hotelo 1,3 odstotka vprašanih.

Anketo je Mediana izvedla med 22. in 24. novembrom 2022 na vzorcu 507 anketirancev.

Branimir Štrukelj Novice Konfederacija sindikatov javnega sektorja: Podpiramo novi zakon o RTV RTV Slovenija Novice Weber zaskrbljen zaradi sprememb zakona o RTV Slovenija Rtv je zakon Novice Sindikat novinarjev: razgradnja javne RTV je nesprejemljiva Predčasno glasovanje Novice Zadnji dan kampanje, opolnoči volilni molk

Komentarji

75

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin