SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Weber zaskrbljen zaradi sprememb zakona o RTV Slovenija

0,49

termometer

RTV Slovenija | Na nedeljskem referendumu bodo volivke in volivci glasovali tudi o noveli zakona o RTV Slovenija. | Foto: Bojan Puhek
Na nedeljskem referendumu bodo volivke in volivci glasovali tudi o noveli zakona o RTV Slovenija. Foto: Bojan Puhek

Skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je zaskrbljena zaradi sprememb zakona o RTV Slovenija, je danes v sporočilu za javnost pred nedeljskim referendumom o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija izpostavil predsednik skupine Manfred Weber. Ob tem je obsodil "poskus političnega prevzema RTV vladajoče koalicije".

"Menimo, da je nedopustno, da se tako pomemben zakon, kot je zakon o javni radioteleviziji, sprejema brez javne razprave in po hitrem postopku," je zapisal Weber. Še posebej nesprejemljivo pa je po njegovih besedah, da si politika skuša z lažnimi obljubami podrediti medij, ki je izjemnega nacionalnega pomena. Ob tem je Weber poudaril, da je RTV Slovenija edina javna, neprofitna radiotelevizijska organizacija v Sloveniji in kot taka last vseh državljanov Slovenije.

Predsednik EPP: Slovensko vlado pozivamo, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj

"Finančno izčrpavanje in grožnje z odstranitvijo vodstva in novinarjev, ki niso po meri vladajoče politike, ostro zavračamo," je poudaril Weber. Kot je dodal, so podobne poskuse v preteklosti že videli v nekaterih drugih državah in jih ostro obsodili. "Pozivamo slovensko vlado, da se vzdrži takšnih nedemokratičnih dejanj in v celoti spoštuje evropske vrednote ter zagotovi okolje, kjer bodo mediji lahko delovali svobodno in brez političnih pritiskov," še piše v sporočilu za javnost.

Evropski poslanci Romana Tomc, Milan Zver (oba EPP/SDS) in Franc Bogovič (EPP/SLS) so sporočili, da so veseli podpore svoje politične skupine.

Inštitut osmi marec Novice Inštitut 8. marec sklenil kampanjo s predajo podpisov podpore delavcem RTV Branimir Štrukelj Novice Konfederacija sindikatov javnega sektorja: Podpiramo novi zakon o RTV Rtv je zakon Novice Podporniki sprememb zakona na shod za javno RTV #foto #video Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija Novice Whatmough in Urbanija odgovarjata evroposlancem o stanju na RTVS Matevž Tomšič Novice Združenje novinarjev in publicistov kritično do novele zakona o RTVS Andrej Grah Whatmough, Uroš Urbanija Novice Pismo iz Evropskega parlamenta: Vzdržite se neutemeljenih kaznovanj in groženj novinarjem

 

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin