SiolNET. Novice Slovenija
2,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Združenje novinarjev in publicistov kritično do novele zakona o RTVS

2,09

termometer

Matevž Tomšič | Ni sprejemljivo, da je bila novela sprejeta po skrajšanem postopku, saj zaradi tega ni bilo javne razprave, je dejal predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič. | Foto: Ana Kovač
Ni sprejemljivo, da je bila novela sprejeta po skrajšanem postopku, saj zaradi tega ni bilo javne razprave, je dejal predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič. Foto: Ana Kovač

Združenje novinarjev in publicistov nasprotuje noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ker je po njihovi oceni problematična tako z vidika postopka sprejemanja in namena kot z vsebinskega vidika. Glede na to jo je treba na referendumu v nedeljo zavrniti, so pozvali na današnji novinarski konferenci.

Ni sprejemljivo, da je bila novela sprejeta po skrajšanem postopku, saj zaradi tega ni bilo javne razprave, je dejal predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič. Kot ocenjuje, je šlo za očitno zlorabo parlamentarnega postopka.

Špela Stare, Matevž Tomšič Novice Tomšič: Depolitizacija RTVS je zgolj pesek v oči. Staretova: Politika naj se umakne iz javnega medija.

Novela bi na javnem zavodu uvajala monopol politične opcije

Nadalje je novela po njegovem problematična zaradi vsebine, ker na javnem zavodu uvaja monopol politične opcije, ki je zdaj na oblasti. Sedanji zakon omogoča menjavanje članov programskega sveta, poleg tega se člani ne menjavajo vsi hkrati. Enkrat je večina v programskem svetu nagnjena bolj v levo politično smer, drugič bolj v desno, ni pa zacementirana, je dejal.

Novela bi po njegovem mnenju ustvarila stanje, ko bi člane v svet, kot bi se po noveli imenoval programski svet, predlagal zelo ozek krog organizacij. Princip, kako so bile te izbrane, ni bil dobro pojasnjen, meni. Po oceni združenja so bile izbrane zato, ker taka izbira omogoča, da bo imela leva politična opcija nadzor nad svetom tudi takrat, ko ne bo več na oblasti.

Depolitizacija zavoda kot maska

Ne nazadnje kot problematičen vidi namen novele, ker naj bi z njo na vrat na nos zamenjali vodstvo in člane v organih upravljanja. Zatrjevanje, da gre pri noveli za depolitizacijo zavoda, ocenjuje kot masko, za katero se skriva težnja po monopolizaciji zavoda.

Podpredsednik združenja Tino Mamić predlagateljem novele zameri, da se niso posvetovali z vsemi tistimi, ki jih zakon najbolj zadeva, namreč z novinarskimi organizacijami. Združenja po njegovih besedah niso vprašali za mnenje, pač pa je v ospredju "skupinica ljudi, ki stavka, vdira v studio in tempira dialog ter razpravo v imenu vseh zaposlenih na RTVS". "A to je uzurpacija, saj niso vsi zaposleni takega mnenja," je opomnil.

Po navedbah Metoda Berleca iz nadzornega odbora združenja pa je edini namen novele zamenjati vodstvo zavoda, saj vladajočim ni všeč, ker je naredilo nekaj korakov k uravnoteženosti zavoda. Vodstvo in uredniška ekipa po njegovih besedah delata korake v pravo smer, čeprav je še daleč, da bi bila RTVS res profesionalna.

Janez Šušteršič Novice V Pravni mreži odgovarjajo Šušteršiču: Z njegovimi navedbami se ne moremo strinjati. To je zavajajoče. Nika Kovač Novice Nika Kovač o koaliciji: Občutek imam, da se stranke ne zavedajo, da bi bilo preprosto treba delati #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin