Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2020,
14.45

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

19

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 raziskava cepljenje

Sreda, 16. 12. 2020, 14.45

3 leta, 4 mesece

Proti bolezni covid-19 se namerava cepiti skoraj polovica prebivalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

19

Cepljenje | Foto STA

Foto: STA

Proti bolezni covid-19 se namerava cepiti skoraj polovica anketirancev, kar je nekoliko več kot pred mesecem dni, kažejo podatki iz zadnje Valiconove raziskave. Odgovornost za trenutne razmere večina pripisuje ljudem in nespoštovanju ukrepov. Te so sicer anketiranci ocenili najbolj kritično doslej, upadlo je tudi zaupanje v vlado.

Da se bodo zagotovo cepili, je odgovorilo 19 odstotkov vprašanih (novembra 16 odstotkov), 28 odstotkov pa jih pravi, da bi se verjetno cepili. Zagotovo se ne namerava cepiti 22 odstotkov (novembra 26 odstotkov) vprašanih, da se verjetno ne bodo cepili, pa je odgovorilo 31 odstotkov anketirancev, povzema STA.

Anketiranci, ki se nameravajo cepiti, so kot razlog najpogosteje navedli odgovor, da se jim zdi to odgovorno do drugih (takšnih je 57 odstotkov) oziroma si želijo tako zmanjšati verjetnost okužbe (42 odstotkov). Pri tistih, ki se ne nameravajo cepiti, pa prevladuje nezaupanje v novo cepivo. Da bi moralo miniti dlje časa, da se cepivo izkaže za varno, jih meni 60 odstotkov, 43 odstotkov pa se jih boji tudi stranskih učinkov.

Se boste cepili proti covid-19, ko bo na voljo cepivo?

  • Da.
    0,00 %
    0 glasov
  • Ne.
    0,00 %
    0 glasov
  • Nisem se še odločil.
    0,00 %
    0 glasov
Oddanih 0 glasov
Pred tremi tedni smo vas v anketi zastavili enako vprašanje kot je zapisano zgoraj. Takrat vas je v anketi sodelovalo več kot deset tisoč, skoraj 60 odstotkov pa vas je odgovorilo, da se boste cepili, ko bo cepivo na voljo. Več tukaj.
Infekcijska klinika
Novice V torek spet več kot dva tisoč novih okužb #video

Več kot polovica jih meni, da so za stanje krivi ljudje

Ljubljana_maske | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Več kot polovica, 56 odstotkov vprašanih, je odgovorila, da so za slabo epidemiološko sliko v Sloveniji odgovorni ljudje na splošno, 38 odstotkov pa odgovornost pripisujeta vladi. Da je odgovorna politika kot celota, meni 30 odstotkov vprašanih, strokovni svetovalni skupini pa odgovornost pripisuje 22 odstotkov vprašanih.

Le 14 odstotkov ljudi ukrepe ocenjuje kot ustrezne

Tik pred delno sprostitvijo ukrepov je sicer porasel delež prebivalcev, ki ukrepe za zajezitev širjenja virusa ocenjujejo kot bolj neustrezne. Pred dvema tednoma je ukrepe kot bolj neustrezne ocenilo 29 odstotkov anketirancev, pretekli konec tedna pa je bilo takih že 41 odstotkov, kar je najvišji izmerjen delež do zdaj.

Le 14 odstotkov prebivalcev ukrepe ocenjuje kot ustrezne, zmanjšal pa se je tudi delež prebivalcev, ki ukrepe ocenjujejo kot deloma ustrezne, deloma neustrezne, takih je bilo pretekli konec tedna 45 odstotkov, pred dvema tednoma je ukrepe tako ocenila dobra polovica, raziskavo povzema STA.

Šal, maska
Novice Maske na prostem ob razdalji niso več potrebne. Vlada danes o podaljšanju epidemije.

Večina jih je ukrepe ocenila kot prestroge. Takšnih je 57 odstotkov vprašanih, kar je največ, odkar izvajajo raziskavo. Kot ravno pravšnje tokrat ukrepe ocenjuje 17 odstotkov prebivalcev, dobra četrtina prebivalcev pa jih meni, da so premalo strogi. Ob tem v Valiconu opozarjajo, da bi bil ta rezultat danes verjetno manj negativen, saj je vlada vmes nekatere ukrepe delno sprostila.

Raziskavo #Novanormalnost je Valicon med 11. in 13. decembrom opravil na vzorcu 534 anketirancev. Z raziskavo sicer spremljajo ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah.

Ne spreglejte