Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2020,
7.27

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

COVID-19 epidemija Slovenija Koronavirus

Sreda, 16. 12. 2020, 7.27

3 leta, 4 mesece

Maske na prostem ob razdalji niso več potrebne. Vlada danes o podaljšanju epidemije.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Šal, maska | Od danes v primeru dvometrske medosebne razdalje na prostem niso več obvezne zaščitne maske. | Foto Guliverimage

Od danes v primeru dvometrske medosebne razdalje na prostem niso več obvezne zaščitne maske.

Foto: Guliverimage

Vlada bo danes odločala o podaljšanju razglasitve epidemije covid-19, ki jo je sprva razglasila 19. oktobra in jo nato podaljšala še za 30 dni. Prav tako lahko pričakujemo, da bo vlada danes obravnavala predloge omejitvenih ukrepov za praznični čas ter odločala o podaljšanju nekaterih ukrepov, ki jih morajo pretehtati in podaljševati vsak teden. Ob tem naj bi vlada še danes potrdila predlog sedmega protikoronskega paketa. Z današnjim dnem je v veljavo stopi spremenjeni režim nošenja zaščitnih mask na prostem. Od danes tako na prostem ni več potrebno nositi zaščitnih mask, če lahko posameznik vzdržuje dvometrsko medosebno razdaljo.

Od danes velja spremenjeni režim nošenja zaščitnih mask na prostem. Po novem mask ne bo več treba nositi zunaj, če bo lahko posameznik ohranjal dvometrsko medsebojno razdaljo. Vlada bo danes med drugim odločala o podaljšanju epidemije covid-19 in razpravljala o ukrepih, ki bodo v državi veljavi v času božično-novoletnih praznikov, poroča STA.

Marjan Šarec in Karl Erjavec
Novice Bo Šarec z Erjavcem izsilil predčasne volitve

Gantar: Nekatere možnosti druženja je treba dopustiti

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v torek dejal, da bodo do danes pripravili predloge ukrepov za praznični čas. Med prazniki bodo zelo verjetno odprte zgolj trgovine z živili. Gantar sicer zagovarja popolno zaprtje države za ta čas, ko bi bilo to s stališča gospodarstva tudi "najmanj škodljivo". Kot je poudaril, je v prazničnem času veliko podjetij na kolektivnem dopustu, za tiste, ki niso, pa bi želel, da čim bolj izkoristijo možnost za delo od doma, kjer se to da.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v torek dejal, da je med prazniki ob upoštevanju ukrepov treba dopustiti nekatere možnosti druženja. | Foto: STA , Minister za zdravje Tomaž Gantar je v torek dejal, da je med prazniki ob upoštevanju ukrepov treba dopustiti nekatere možnosti druženja. Foto: STA ,

Tako bi po njegovem mnenju poskušali pridobiti "nekaj rezerve za morebiten močan tretji val v januarju". Ob zaostrovanju ukrepov pa je treba biti, po ministrovem prepričanju, toliko realen in dopustiti, ob upoštevanju ukrepov, nekatere možnosti druženja. Navodila v zvezi s tem bodo še pripravili, je napovedal Gantar.

Ob tem pa je orisal primerno obnašanje kot tako, da se s prijatelji dogovorimo o srečanju, pred in po njem pa kakšen dan preživimo v samoizolaciji. Veljavnost odloka o razglasitvi epidemije se izteče v četrtek. S pričakovanim podaljšanjem razglasitve bo Slovenija vstopila v tretji mesec epidemije covid-19. Spomladi je bila sicer epidemija razglašena 80 dni.

Christian Drosten
Novice Mož, ki je dolgo svaril pred drugim koronskim valom

Vlada naj bi danes potrdila predlog sedmega protikoronskega zakona

Vlada naj bi ob tem po napovedih še danes potrdila predlog sedmega protikoronskega zakona. Predlog sedmega protikoronskega zakona, ki bo prinesel dodatno pomoč gospodarstvu in najbolj ranljivim skupinam prebivalstva v epidemiji covid-19, bo vlada predvidoma potrdila na današnji seji. Pred tem se bodo na še zadnjih usklajevanjih sestali predsedniki koalicijskih strank.

Vlada je osnutek predloga zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19 sprejela prejšnjo sredo. Kot je takrat sporočila, bo predlog sedmega protikoronskega zakona dokončno oblikovala na eni od prihodnjih sej. To naj bi se glede na zapis predsednika vlade Janeza Janše na Twitterju zgodilo danes: "Pred današnjo končno obravnavo predloga sedmega protikoronskega zakona za pomoč ljudem in gospodarstvu v epidemiji na vladi redni sestanek predsednikov koalicijskih strank za zadnje usklajevanje," je sporočil Janša.

Z novim protikoronskim zakonom naj bi se med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, gasilcem in prevoznikom ter se zagotovilo vse potrebno za množično cepljenje proti covid-19. Pri kritju fiksnih stroškov podjetij, ki ga je uveljavil šesti protikoronski zakon, so po poročanju STA predvidene spremembe v smeri hitrejšega prejema pomoči in večje dostopnosti.

Delodajalcem pri uveljavljanju subvencioniranja čakanja na delo ne bo treba več dokazovati, da imajo poravnane vse dajatve. Država naj bi financirala tudi nakupe hitrih testov v podjetjih. Predvidena je tudi rešitev za najemnike poslovnih prostorov v zasebni lasti. Zakon naj bi prinesel tudi solidarnostni dodatek za upokojence in družine z najnižjimi prejemki. Vrača se mesečni temeljni dohodek za verske uslužbence. Trgovine pa bodo lahko izjemoma odprte dve nedelji, 27. decembra in 3. januarja.

Ne spreglejte