SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protestirali proti prodaji Mercatorja in za delavsko upravljanje (foto)

4

termometer

Okoli 120 ljudi, ki nasprotuje prodaji Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, je s tiskovno konferenco pred sedežem NLB na Trgu Republike zaključilo protestni shod. Sindikati Janka Medjo pozivajo k odstopu.

Koalicija Združene levice, ki jo sestavljajo Demokratična stranko dela (DSD), Iniciativa za demokratični socializem (IDS), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS ter nekaj manjših gibanj, je danes izrazila nasprotovanje prodaji Mercatorja.

Shod se je ob 10. uri začel na Prešernovem trgu, protestniki pa so se s transparenti, na katerih je pisalo "kapitalizem je korupcija", nato odpravili na Trga republike, kjer so zahtevali odstop uprave NLB, ki je svoj delež v Mercatorju prodala Agrokorju.

"Prevzem bo vodil v izčrpavanje podjetja" Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem je poudaril, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno, prevzem pa bo financiral tako, kakor so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji, to je z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje. Po njegovem mnenju bo Agrokorjev prevzem Mercatorja vodil v izčrpavanje podjetja ter ogrozil delovna mesta.

"Dva tedna pred državnozborskimi volitvami so izpeljali največji tajkunski posel v zgodovini drugega kroga privatizacije," je poudaril Mesec. Ob tem je opozoril, da se bo takšna praksa najverjetneje nadaljevala tudi ob nadaljevanju privatizacije.

"Zaustaviti želimo proces privatizacije Podpredsednica Demokratične stranke dela Violeta Tomič je dejala, da protest po sklenjeni prodaji 53-odstotnega deleža v Mercatorju ni "zvonjenje po toči". "Na vrsti je še veliko podjetij za prodajo in mi želimo zaustaviti ta proces privatizacije, drugače bomo izgubili vse kar imamo," je dejala.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je pred NLB znova pozval predsednika uprave NLB Janka Medjo k odstopu s tega mesta zaradi zavajanja o zavezah o ohranjanju delovnih mest, ki naj bi jih vsebovala prodajna pogodba.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj, ki se je protestnikom pridružil na Trgu republike, pa se je vprašal, v imenu koga NLB prodaja "naše premoženje", če prodaji nasprotuje tri četrtine državljanov.

Jutri še shod pred Mercatorjem v Šiški Današnji shod pa najverjetneje ni bil zadnji ta teden. Jutri popoldne naj bi pred trgovskim centrom Mercatorja v Šiški potekal protestni shod somišljenikov, ki prav tako nasprotujejo prodaji Mercatorja. Protesta naj bi se udeležile Mercatorjeve prodajalke, sindikati, dobavitelji in kmetje, shod pa ni bil prijavljen, prav tako pa javno ni znan njegov organizator.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin