Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2018,
20.21

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

17

Natisni članek

Slovenska vojska Teritorialna obramba proslava Borut Pahor

Torek, 9. 10. 2018, 20.21

5 let, 6 mesecev

Proslava ob obletnici TO buri duhove #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

17

Proslavo 50-letnice ustanovitve teritorialne obrambe (TO) bo v sredo s slavnostnim govorom počastil predsednik republike Borut Pahor. Gre za jubilej teritorialne obrambe, ki je prisegla jugoslovanski armadi. Za tisti del države, ki bi raje praznoval leto 1991, ko je slovenska vojska prav to jugoarmado porazila, je Pahorjeva udeležba na dogodku močno sporna.

V dvorani gospodarskega razstavišča se odvijajo še zadnje priprave na proslavo ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe, a dogodek že pred začetkom razdvaja javnost, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

"Ko je bila TO ustanovljena, je imela drug pomen in namen. Takrat je bila vključena v drug sistem, vendar je bila med pripadniki vedno nekako dojeta kot naša, slovenska vojska, v TO se je vedno poveljevalo v slovenskem jeziku," je dejal Matija Jankovič, generalni sekretar Zveze veteranov.

Jabolko spora je torej to, iz katere teritorialne obrambe se je razvila Slovenska vojska. Medtem ko v zvezi veteranov pravijo, da iz TO socialistične RS, na drugi strani poudarjajo, da iz TO oziroma manevrske strukture, ki je v bojih proti jugoarmadi osamosvojila Slovenijo.

"Prepričan sem, da želijo sporočiti nekaj, česar ne prenese noben argument, preprosto to, da je SV stara 50 let," je dejal Tone Krkovič, nekdanji poveljnik manevrske strukture.

"Praznovati kontinuiteto pomeni praznovati Jugoslavijo, njene simbole in njene namene. Jaz temu zelo nasprotujem in preseneča me, da predsednik države in predsednik parlamenta služita temu zamegljevanju zgodovine," je povedal Lojze Peterle, prvi predsednik vlade RS.

Borut Pahor
Novice Zakaj ima Borut Pahor veliko težavo #analiza

Pahor: Na proslavo spadajo le simboli slovenske države

Krkovič in Peterle sta v pismih pozvala Boruta Pahorja, naj se prireditve ne udeleži. Pahor pa ob tem pojasnjuje, da se zaveda, da bi lahko praznovanje dodatno razdelilo javnost, kar zadeva mnenje o nastanku Slovenske vojske, a da spremembe v TO še pred začetkom osamosvojitvene vojne ne bi bile mogoče, če te sploh ne bi bilo. Ob tem je zapisal, da je rojstni dan Slovenske vojske nesporen, obenem pa zvezo veteranov prosil k premisleku o simbolih, saj po njegovem tja spadajo le simboli slovenske države.

Organizatorji odgovarjajo, da takih napotkov niti ne potrebujejo.

"Ne, rdečih zvezd ne bo. Če mislite, da bomo mahali z zastavami in podobno, tega zagotovo ne boste videli," je dejal Jankovič.

"Veste, tam bo jutri prisotna ena sama rdeča zvezda, tudi če jih ne bo," je dejal Krkovič.

Vabilo na jutrišnjo proslavo je sicer prejel ves državni vrh, predsednik vlade pa se je za svoj izostanek opravičil.

Jens Stoltenberg Marjan Šarec
Novice Šarec: Če si član kluba, ne moreš pobirati le koristi #video #foto
Ne spreglejte