SiolNET. Novice Slovenija
3,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Propadlo podjetje Jožeta Anderliča dolguje tri milijone evrov

3,73

termometer

Jože Anderlič
Foto: Matej Leskovšek

Zdaj je tudi uradno. Podjetje Sepire, ki se ga je vplivni poslovnež Jože Anderlič znebil tik pred stečajem, ima za več kot tri milijone evrov neporavnanih dolgov.

To razkriva seznam prijavljenih terjatev v stečajno maso podjetja. Iz njega je razvidno, da je Finančna uprava RS (Furs) prijavila 2,5-milijonski zahtevek, okoli pol milijona evrov pa Sepire dolguje Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Obe terjatvi sta tudi priznani.

Anderličev KID največji dolžnik

V kolikšnem delu bosta Furs in DUTB poplačana, za zdaj ni znano. Po dostopnih podatkih je vse odvisno od uspešnosti izterjave Anderličeve Kranjske investicijske družbe (KID), ki je Sepireju ostala dolžna več kot 3,5 milijona evrov. V precejšnji meri gre za obveznost za DDV iz preteklosti, ko je KID na Sepire prenesel določene nepremičnine.

Uspešnost izterjave je vprašljiva, saj ima Anderličev KID že dalj časa blokirane račune in za kar 15 milijonov evrov več dolgov kot premoženja. S tem izpolnjuje več pogojev za insolventnost in prisilno poravnavo ali stečaj.


Morda vas zanima tudi:


Kako se je Anderlič znebil podjetja

24. april 2014 – začetek blokade računa
21. april 2016 – Finančna uprava RS (Furs) poda predlog za začetek stečajnega postopka podjetja Sepire
13. maj 2016 – Jože Anderlič proda podjetje
8. junij 2016 – sodišče pošlje podjetje v stečaj

Podjetje prodal slamnatemu kupcu?

Sepire je imel sicer še leta 2012 za 27 milijonov evrov nepremičnin in praktično nobenega dolga. Po tistem ga je Anderlič izpraznil in premoženje prenesel na druga podjetja. Hkrati je poskrbel, da je Sepire šel v stečaj v trenutku, ko ni bil več v njegovi lasti. Kot smo poročali, ga je po tem, ko je Furs zahteval stečaj, prodal Mykhailu Fedorivu iz Ukrajine. Okoliščine prodaje nakazujejo na to, da bi lahko šlo za slamnatega kupca.

Anderlič je izstopil tudi iz lastništva KID, ki je bil dolgo časa njegovo ključno podjetje, in posle ter premoženje začel prenašati na Kranjsko stavbno družbo.

Za komentar smo se včeraj obrnili tudi na Anderliča. Med drugim smo ga vprašali, ali je Sepire prodal, da bi se izognil odgovornosti za njegov stečaj, in ali namerava KID poplačati dolgove do Sepireja. Anderličeva pojasnila bomo objavili, ko jih dobimo.


Morda vas zanima še:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin