Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
13. 10. 2016,
7.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Natisni članek

Zoran Janković Mestna občina Ljubljana podkupovanje

Četrtek, 13. 10. 2016, 7.05

6 let, 6 mesecev

Zoran Janković ovaden, ker je od farmacevtke zahteval spolne usluge

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

76

Zoran Janković ljubljanski župan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ljubljanski župan Zoran Janković je kazensko ovaden zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker je od brezposelne farmacevtke domnevno zahteval spolne usluge v zameno za zaposlitev v Lekarni Ljubljana.

Specializirano državno tožilstvo je potrdilo, da so v zvezi s primerom ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je domnevno od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za zaposlitev, 15. septembra prejeli kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, poroča Pozareport.

Janković trdi, da z ovadbo ni seznanjen in da s položaja ne bo odstopil, ker očitanega dejanja ni storil.

Preberite še:
Janković za vsak posel zaračunal 10 odstotkov provizije?
Kaj je Hillary Clinton vedela o Zoranu Jankoviću
Novo poročilo KPK razkriva, koliko denarja je skril Zoran Janković (video)

POP TV je decembra lani poročal, da se je Janković ujel v prisluhe, iz katerih je razvidno, da je v zameno za posredovanje pri direktorju družbe Lekarna Ljubljana od tedaj brezposelne farmacevtke zahteval spolne usluge. Farmacevtka je danes zaposlena v eni od enot lekarne. Direktor NPU Darko Majhenič je sicer med preiskavo dejal, da se eno od kaznivih dejanj nanaša tudi na nezakonito posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca.

Za komentar ovadbe smo poklicali nekatere javne osebnosti, ki so leta 2011 podprle Jankovićev vstop v državno politiko.

"Tudi če jo je Janković nagovarjal, nič hudega, saj erotika je erotika." | Foto: Ana Kovač "Tudi če jo je Janković nagovarjal, nič hudega, saj erotika je erotika." Foto: Ana Kovač Jerca Mrzel, igralka:

"O tej zadevi ne vem nič. V Ljubljani živim od leta 1964 in vidim, kaj se v prestolnici dogaja in kaj je Janković naredil. Seveda ga podpiram. Kje bomo pa dobili župana, ki bo toliko naredil? Ovadba še nič ne pomeni. Ovadimo lahko kogarkoli. Bomo videli, kako se bo zadeva razpletla. Odvadimo se tako spotikati ljudi, ki kaj naredijo. Pustimo sodišču, naj odloči. Če je bilo kaj kaznivega, bo odgovarjal. Druga stvar pa je, kaj je naredil kot župan. Jaz nikomur ne gledam v posteljo, s kom je ponoči. To so neka obrekovanja. Življenje je pač tako. Seksualnost je ena velika energija in tukaj se zelo radi spotikamo in govorimo o tem. To je njuna zasebna stvar."

"Če je to res naredil, je to vsega obsojanja vredno, a meni ne deluje kot tip, ki bi prosjačil okoli za seks."

"Zame ni resen problem, kdo je tam nekje nagovarjal eno žensko, pa čeprav je ljubljanski župan. Te mednožne zadeve me res ne zanimajo."

"Tudi če jo je Janković nagovarjal, nič hudega, saj erotika je erotika."

 

"Zdi se mi tako bedasto, da se ukvarjate s tem, kaj je nekdo nekomu rekel." | Foto: Klemen Korenjak "Zdi se mi tako bedasto, da se ukvarjate s tem, kaj je nekdo nekomu rekel." Foto: Klemen Korenjak Mateja Kožuh Novak, nekdanja predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije:

"Pustite take reči pri miru. Zdi se mi tako bedasto, da se ukvarjate s tem, kaj je nekdo nekomu rekel. Jankovića poznam samo kot uspešnega župana in dobrega menedžerja in čist nič drugače. Kot takemu mu nimam česa očitati. Če je kriv, naj mu sodišče dokaže, drugače pa ga pustite na miru."

 

"Lahko da gre za konstrukt." | Foto: Matej Leskovšek "Lahko da gre za konstrukt." Foto: Matej Leskovšek Lojze Ude, pravnik:

"To je čisto osebna zadeva. Sam o tem nimam pojma. To sploh ni problem. Ne vem, bomo videli, kako se bodo postopki končali. Ne bom kar verjel v vsako reč, ne bom pa tudi zanikal nečesa, o čemer nimam pojma. Lahko da gre za konstrukt. Janković je dokazal, da je izredno sposoben župan. Ljubljana se je močno spremenila, odkar je župan. Še vedno mislim, da je dober gospodarstvenik."

 

"Še vedno verjamem njegovi obljubi, da bo odstopil, ko bo prvič pravnomočno obsojen. " | Foto: Ana Kovač "Še vedno verjamem njegovi obljubi, da bo odstopil, ko bo prvič pravnomočno obsojen. " Foto: Ana Kovač Rajko Kenda, pediater: 

"Jankoviću ne gledam ne v denarnico ne med rjuhe. Vsak velja za nedolžnega, dokler mu krivda ni pravnomočno dokazana.

Strinjam se, da če bi se mu to dokazalo, ne more biti župan. Še vedno verjamem njegovi obljubi, da bo odstopil, ko bo prvič pravnomočno obsojen. Do zdaj mu še ni bilo treba."

 

"Leta 2011 je bil Janković edini, ki je bil sposoben premagati protikandidata. To je bil edini razlog moje podpore." | Foto: Matjaž Tavčar "Leta 2011 je bil Janković edini, ki je bil sposoben premagati protikandidata. To je bil edini razlog moje podpore." Foto: Matjaž Tavčar Zoran Predin, glasbenik:

"Nihče ni nad zakonom in tudi nihče ni kriv, dokler mu krivde ne dokažejo. Jaz bi počakal, da vidimo, kaj se bo iz tega izcimilo.

Leta 2011 je bil Janković edini, ki je bil sposoben premagati protikandidata. To je bil edini razlog moje podpore. Nisem podpiral njega kot osebnost, ampak samo priložnost, da se ustavi protikandidata."

Janković je domnevno prejemal tudi podkupnine od Ranka Mimovića, takratnega direktorja ljubljanskega komunalnega podjetja. Od poslov, ki jih je občina plačala vnaprej, naj bi Janković dobil deset odstotkov. Po denar je domnevno hodil sin Jure Janković, prejeta vsota ob enem obisku pa naj bi bila med 50 in sto tisoč evri.

Specializirano državno tožilstvo smo povprašali, ali je Janković ovaden tudi zaradi sprejemanja podkupnine.

"Gre za predkazenski
postopek, zato več informacij zaradi interesa preiskave in varstva osebnih
podatkov ne moremo posredovati," so nam odgovorili.

Ne spreglejte