Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
10.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Zoran Janković KPK Boris Štefanec

Petek, 27. 11. 2015, 10.07

8 let

Novo poročilo KPK razkriva, koliko denarja je skril Zoran Janković (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Janković je na svoj TRR prejel 208 tisoč evrov iz verižnega prenakazovanja med računi podjetij v vplivnem krogu družine Janković. Te transakcije so obremenjene s korupcijskimi tveganji, trdi KPK.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je objavila zaključne ugotovitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki mu očita:

– v zakonskem roku ni prijavil lastništva dela nepremičnin, ki jih je imel v lasti že leta 2006 in bi jih zato moral prijaviti komisiji že s prvim obrazcem za poročanje, ki ga je oddal leta 2006 (te nepremičnine je prijavil šele v predvolilnem obdobju leta 2011);

– v zakonskem roku ni prijavil lastništva delnic Luke Koper, ki bi jih moral prijaviti najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske odločbe za leto 2007 (te vrednostne papirje je prijavil šele v predvolilnem obdobju leta 2011);

– ni prijavil lastništva in poslovanja z vrednostnimi papirji Krke od leta 2007 do leta 2009, katerih vrednosti so presegale mejno vrednost za poročanje o spremembah premoženjskega stanja;

–ni prijavil razpolaganja z gotovino, položeno na transakcijski račun pri bankah v višini 29.500 evrov v letu 2007, kar je bil komisiji dolžan sporočiti najpozneje v 30 dneh po prejemu dohodninske odločbe za leto 2007.

Janković prav tako ni prijavil razpolaganja/pridobitev denarnih sredstev, ki po ugotovitvah komisije izhajajo iz nakazil različnih pravnih oseb kot poplačilo dolga:

– v letu 2007 ni poročal o spremembah denarnih sredstev v višini okoli 167 tisoč evrov za preteklo leto;

– v letu 2008 ni poročal o spremembah denarnih sredstev v višini okoli 631 tisoč evrov za preteklo leto;

– v letu 2009 ni poročal o spremembah denarnih sredstev v višini okoli 304 tisoč evrov za preteklo leto;

– v letu 2010 ni poročal o spremembah denarnih sredstev v višini okoli 361 tisoč evrov za preteklo leto;

– v letu 2011 ni poročal o spremembah denarnih sredstev v višini okoli 273 tisoč evrov za preteklo leto.

Janković naj bi še pred nastopom funkcije župana po lastnih navedbah imel 1.884.300.000 SIT terjatev do družbe Electa Holding in 1.526.323.873 SIT terjatev do Electa Inženiringa, kar je sporočil na svojem prvem obrazcu za poročanje podatkov o premoženjskem stanju komisiji, je zapisano v poročilu.

Kdo je Jankoviću nakazal 2,4 milijona evrov "Janković je v času opravljanja funkcije župana in poslanca v nadzorovanem obdobju med 17. 11. 2006 in 24. 5. 2012 na svoje bančne račune, ki jih ima odprte pri bankah v Sloveniji, skupno prejel okoli 2.990.000 evrov, od tega za okoli 2.400.000 evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom oziroma drugimi običajnimi prilivi, o katerih ni treba posebej poročati (npr. vračila dohodnine, avtorski honorarji ipd.)," poudarja KPK.

"Od tega je v štirih mesecih leta 2011 zavezanec kot končni prejemnik na svoj TRR prejel skupno 208 tisoč evrov iz zaporednega oz. verižnega prenakazovanja med računi gospodarskih subjektov v vplivnem krogu družine Janković, pri čemer je začetek denarne verige pri podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana, v kateri zavezanec opravlja javno funkcijo poklicnega župana. Omenjene transakcije so zaradi načina, okoliščin, dinamike in zneskov obremenjene z izrazitimi korupcijskimi tveganji, tveganji, povezanimi z nedopustnim lobiranjem, in s tveganji za nasprotje interesov," je še zapisano v poročilu.

Štefanec: Janković nas ni prepričal "Jankovićeva pojasnila nas niso prepričala. Bila so neutemeljena, zato jih nismo upoštevali," je na novinarski konferenci dejal Štefanec. Poudaril je, da iz poročila ne izhaja, da bi bil izvor Jankovićevega premoženja neznan, pač pa, da je o svojem premoženju poročal prepozno ali pa da sploh ni poročal.

Štefanec je še izpostavil, da iz sodbe vrhovnega sodišča ne izhaja, da KPK ne bi smela nadaljevati postopka proti Jankoviću, prav tako po njegovih besedah ne vzdrži Jankovićeva navedba, da postopka ne bi smeli nadaljevati, ker ni bil več predsednik stranke. Kot pravi Štefanec, je bil Janković v nadzorovanem obdobju kljub temu poslanec oziroma župan, torej javni funkcionar.

Sodišče odpravilo prvo poročilo o Jankovićevem premoženju Vrhovno sodišče je konec maja delno ugodilo Jankovićevi pritožbi na zaključno poročilo KPK iz leta 2013 o njegovem premoženjskem stanju in ga v delu, ki se nanaša na Jankovića, odpravilo. KPK je nato sklenila, da bo nadaljevala postopek nadzora nad Jankovićevim premoženjem.

PS Jankoviću v bran, SDS izpostavlja njegove stranpoti V Pozitivni Sloveniji so stopili v bran svojemu predsedniku, saj so prepričani, da je poleg vsebinskih pomanjkljivosti in pavšalnih navedb poročilo zelo populistično. V mestnem odboru SDS pa so poudarili, da se županove stranpoti odražajo v kreditnih mapah na t. i. slabi banki, dražjih položnicah, hišnih izvajalcih, množici aneksov in se ne nazadnje vsakič znova potrjujejo ob neustreznem vodenju sej mestnega sveta mimo poslovnika.

Ne spreglejte