Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
19. 2. 2016,
10.22

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jože Anderlič sodišče izvršba Kolizej

Petek, 19. 2. 2016, 10.22

7 let, 8 mesecev

Obsojenemu Jožetu Anderliču na vrata potrkal Furs: "Sem že plačal!"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Sodišče je davkariji predlagalo izvršbo za poslovneža Jožeta Anderliča, ki mu je sodišče lani prisodilo milijonsko kazen, a je do danes ni v celoti plačal. Anderlič: "Mislim, da je vse plačano."

Nepremičninar in lastnik Kranjske investicijske družbe (KID) Jože Anderlič v slabem letu dni ni plačal celotne milijonske kazni, ki mu jo je sodišče prisodilo v zadevi Hypo Upro.

Spomnimo, da je bil aprila lani Anderlič po priznanju krivde obsojen na poldrugo leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let kazen ter plačilo milijona evrov kazni.

Sodišče mu je naložilo, da mora do junija 2015 plačati 800 tisoč evrov državi, še po sto tisoč pa Rdečemu križu in Karitasu.

Sodišče tako, Anderlič drugače

Kot so nam sporočili s sodišča, je Anderlič na zadnji aprilski dan lanskega leta plačal 400 tisoč evrov kazni ter doniral po 100 tisoč evrov humanitarnima organizacijama. "Za preostali del dolga v višini 400 tisoč evrov je sodišče 7. julija lani vložilo predlog za izvršbo na Finančno upravo RS (Furs). Dolg do zdaj še ni bil poplačan oziroma izterjan," so nam povedali na sodišču in nas za dodatne informacije napotili na Furs. Tu so nam dejali le, da nam zaradi davčne tajnosti ne morejo dajati nikakršnih informacij.

Jože Anderlič nam je v telefonskem pogovoru sprva dejal, da naše informacije ne držijo, češ da je kazen v celoti plačana. Ko smo mu povedali, kaj pravijo na sodišču, se je popravil, da ne ve točno, v kateri fazi je zadeva, a misli, "da je vse urejeno". Dodal je, da zadeve ne želi komentirati.

Kako so porabili Anderličevo donacijo?

Humanitarni organizaciji Rdeči križ in Karitas smo vprašali, ali so prejeli denar in kako so ga porabili. Za Slovenski karitas je bil to prvi in edini primer donacije obsojenca do zdaj. Kot pravijo, so ga večinoma razdelili na območne, škofijske enote. Te so ga porabile takole:

- Škofijska karitas Ljubljana je 27.200 evrov namenila za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin,

- Nadškofijska karitas Maribor 16.800 evrov za neposredno pomoč mladim ob iskanju prve zaposlitve,

- Škofijska karitas Celje 11.200 evrov za socialno vključevanje posebej ranljivih skupin,

- Škofijska karitas Novo mesto 7.200 evrov za nakup opreme za normalno delovanje skladišča,

- Škofijska karitas Murska Sobota 5.600 evrov za začetek delovanja prvega materinskega doma v Pomurju,

- Škofijska karitas Koper 12 tisoč evrov za pomoč ranljivim skupinam otrok.

Preostanek v višini 20 tisoč evrov so namenili za vzpostavitev lokacije za integracijo migrantov na ravni Slovenske karitas.

Tudi za Rdeči križ je bila, vsaj v lanskem letu, to edina donacija obsojenca. Skupaj 40 tisočakov so porabili za letovanje socialno ogroženih: 92 otrok ter 59 starejših so za teden dni peljali na Debeli rtič. Enak znesek so namenili za obnovo kapacitet na Debelem rtiču, preostalih 20 tisoč evrov pa za izvajanje programov mladih prostovoljk in prostovoljcev.

Ne spreglejte