Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
9.16

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

8

Natisni članek

Direkcija RS za infrastrukturo Škofljica Ig, občina rekonstrukcija ceste gradnja zastoj zastoj

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 9.16

11 mesecev, 2 tedna

Prometne gneče s Kočevskega še dolgo ne bo konec

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

8

zastoj Škofljica | Vsako jutro se proti prestolnici valijo kolone avtomobilov, saj naj bi se vanjo dnevno stekalo okoli 110 tisoč ljudi. | Foto Tamino Petelinšek/STA

Vsako jutro se proti prestolnici valijo kolone avtomobilov, saj naj bi se vanjo dnevno stekalo okoli 110 tisoč ljudi.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ena od bolj kritičnih prometnih vpadnic je cesta, ki vodi v Ljubljano iz smeri Kočevja in Ribnice. Vozniki vsakodnevno iščejo bližnjice do mesta, ena vodi tudi prek Iga, kjer so z delno zaporo spomladi dodatno otežili pot v Ljubljano. Bodo rekonstrukcijska dela upravičeno trajala skoraj pol leta?

Cesta, ki povezuje kočevsko in ribniško območje s središčem države, je ena od bolj kritičnih povezav z glavnim mestom. O prometni problematiki na tem območju in potencialnih rešitvah je bilo prelitega že veliko črnila, a gneča ostaja. Zastoji vsakodnevno nastajajo že precej pred Škofljico, zato se gneči številni poskušajo izogniti s preusmeritvijo poti prek Iga.

Spomladi pa so Na Igu začeli rekonstrukcijo ceste, naredili polovično zaporo, ki jo ureja semafor, in za skoraj pol leta dodatno podaljšali pot v Ljubljano. V sklopu rekonstrukcije bodo zgradili pločnik do bencinskega servisa, zamenjali cestno razsvetljavo, preplastili cesto ter obnovili pločnike. "Izvedene bodo tudi kontinuirane površine za pešce s posebno označitvijo šolskih poti. Obstoječi in na novo predvideni prehod za pešce pri Barjanski ulici bo v celoti izveden na dvignjeni ploščadi, v območju obdelave pa bo vzpostavljen tudi prometni režim s cono 30 kilometrov na uro," so še sporočili.

Za 600 metrov skoraj pol leta

Trenutno je zaprt približno 200-metrski odsek, skupaj pa bodo dela opravljena na razdalji 600 metrov, so pojasnili na občini Ig in Direkciji za infrastrukturo (DRI), ko smo jih prosili za utemeljitev upravičenosti večmesečne zapore ceste.

"Časovnica izvedbe del je v skladu s projektno dokumentacijo in je ustrezna ter običajna glede na obseg zgoraj navedenih del," so zatrdili na DRI, kjer bodo sofinancirali skoraj 650 tisoč evrov vreden posel izvajalca Trgograd, pri čemer delež občine Ig znaša 75 tisoč evrov. 

Iskanje prometne rešitve na cesti, ki povezuje Kočevje in Ribnico z Ljubljano, traja že nekaj desetletij. Po zadnjih informacijah naj bi na Škofljici zgradili podvoz pod dolenjsko železniško progo, ki pomembno prispeva k nastanku zastojev. Na DRI smo naslovili vprašanje, kdaj naj bi se začela dela in kakšen bo prometni režim v času gradnje.

"Predvidena je gradnja podvoza v več fazah, in sicer porušitev izvennivojskega križanja ter izvedba krožišča na Šmarski cesti in krožišča Špica ter izvedba nadomestnega železniškega nivojskega prehoda vključno z izvedbo začasne deviacije za čas gradnje," so sporočili z DRI. 

Kdaj začetek del na Škofljici?

Izdelava projektne dokumentacije je v sklepni fazi, so zatrdili na DRI. Trenutno potekajo odkupi zemljišč, začetek gradnje pa je odvisen od pridobljenih zemljišč ter dinamike finančnih sredstev v državnem proračunu.

Ko bo projektna dokumentacija izdelana, bo znano tudi, kakšna bo prometna ureditev v času gradnje, ki jo bodo predstavili tudi občinama Ig in Škofljica. Ižanska cesta | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Novice Bo Škofljica zaradi metulja ob načrtovano obvoznico? #video
Novice Na Igu se utapljajo v gostem prometu, rešitve še ni na vidiku #video
občine, občina, infografika
Novice Pet slovenskih občin v združevanje #video
Selitveni prirast med občinami
Novice Iz katerih občin se izseli največ prebivalcev
Ne spreglejte