SiolNET. Novice Slovenija
2,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Igu se utapljajo v gostem prometu, rešitve še ni na vidiku #video

2,77

termometer

Pred 14 leti je takratni minister za okolje in prostor Janez Podobnik s podpisom pod streho spravil načrt za gradnjo obvoznice Škofljica v neposredni bližini Ljubljane. Omenjene obvoznice še danes ni, zato pa se tudi sosednja občina Ig utaplja v prometu, ki je iz dneva v dan bolj gost. V prometnih konicah se skozi ozko krožišče v eni uri zgnete tudi 500 vozil.

Glavni cilj voznikov je prestolnica, večina pa jih pripelje iz smeri Kočevja, da bi se izognili gneči skozi Škofljico, so poročali na Planetu. Škofljica medtem že 14 let čaka na obvoznico. Do danes jim je uspelo zabiti le nekaj količkov. "Ne razumem, zakaj te ceste še ni v državnem prostorskem načrtu," pravi župan občine Ig Janez Cimperman.

Lavrica Novice Upor na Lavrici: Krajani proti razširitvi ceste v štiripasovnico #video

Župan: V jutranjih prometnih konicah so razmere neznosne

Količki so ljudi samo razjezili. Že tako imajo malo dvorišča, pa še tega jim bodo vzeli, saj so naravovarstveniki na predvideni trasi čez Ljubljansko barje našli skoraj izumrlo kobilico temno šaševko in metulja barjanskega okarčka. "Vprašanje je, ali okarček sploh živi na tej lokaciji. Do zdaj nisem dobil še nobenih raziskav," je poudaril Cimperman.

Ižanska cesta se v času prometnih konic utaplja v pločevini. Skozi ozko križišče se v eni uri zgrne tudi 500 vozil. Ižanska cesta se v času prometnih konic utaplja v pločevini. Skozi ozko križišče se v eni uri zgrne tudi 500 vozil. Foto: Planet TV

A zaradi, kot je dejal župan, navideznega metulja se njegova občina iz dneva v dan spopada z gostejšim prometom: "Že nas je tako veliko, potem je tu še pritisk iz kočevske smeri. Seveda so v jutranjih konicah razmere neznosne."

Dnevni migranti, ki se vozijo v Ljubljano, pred zastojem na Škofljici zavijejo proti Želimljam in Igu. S tem se izognejo zastoju, razburjajo pa krajane Iga in župana, ki je dejal, da bo kmalu tako, kot je na prepolni Škofljici.

Cesta na Ptuju Novice Ptujčani zahtevajo novo obvoznico: "Trese se vse naselje" #video

Rešitve za ureditev prometa še ni na vidiku

Rešitve še ni na vidiku, saj na ministrstvu za infrastrukturo danes na vprašanje, v kateri fazi je projekt, niso odgovorili. Kot kaže, pa ne prav daleč, saj so z okoljskega ministrstva sporočili, da se pri vplivih na okolje oni vključijo šele, ko dobijo pobudo iz infrastrukture.

Te pobude za zdaj še ni. "Kaj bomo storili, ko bo res neznosno? Verjetno bomo začeli uporabljati ljudsko nepokorščino," je napovedal župan Cimperman. Nepokorščino bodo izvajali v obliki zapiranja cest skozi občino, so še poročali na Planetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin