Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2019,
20.30

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

5

Natisni članek

obvoznica

Torek, 14. 5. 2019, 20.30

4 leta, 11 mesecev

Bo Škofljica zaradi metulja ob načrtovano obvoznico? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

5

Gradnjo obvoznice v Škofljici je kar dvanajst let ustavljal metulj barjanski okarček, ki pa ga tam menda sploh ni. Tako vsaj trdi Ivan Jordan, župan Škofljice, a znanstveniki pravijo drugače. 

Župan Ivan Jordan se je danes sprehodil po gradbišču krožišča, ki dolgoročno po njegovem mnenju pomeni tudi vstop na obvoznico. Čeprav je občina v projekt vpletena zgolj posredno, jo je ta do danes stal več kot milijon evrov. Danes so začeli razbijati asfalt v začasnem krožišču na Škofljici, a z gradnjo tega krožišča se vsakodnevnemu prometnemu kolapsu ne bodo izognili, potrebujejo namreč obvoznico. Kot je povedal župan, gradnja te še vedno stoji, jim je pa ministrica Bratuškova obljubila, da se bo po evropskih volitvah sestala z njimi. 

"Trasa še vedno seka območje metuljčka"

Po njegovem mnenju je zdaj projekt bližje izvedbi. Do zdaj ga je zaviral metuljček barjanski okarček. "Metuljček je bil problem 12 let, v lanskem letu pa so na Igu znanstveniki ugotovili, da na tej trasi ni metuljčkov," pravi.

A to morda ne drži povsem. "Tiste različice, ki so bile takrat omenjene, še vedno sekajo območje barjanskega okarčka," pravi Tatjana Čelik z Biološkega inštituta Jovana Hadžija. A ižanski župan Janez Cimperman temu ne verjame. Kot pravi, do danes še ni dobil nobenih raziskav, ki bo omenjale, da je metuljček tu prisoten.

Dodatno pojasnilo Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU):

Bo obvoznica za vedno uničila že tako krhko zavarovano območje?

Območje Ljubljanskega barja je bogato naravno okolje, kar je jasno že na prvi pogled. Manj znano je najbrž dejstvo, da ta edinstveno pokrajina sodi pod okrilje Nature 2000 in je varovana po t. i. Habitatni direktivi Evropske unije. Slovenija se je k tej zavezala z vstopom v EU leta 2004.

V delu Ljubljanskega barja pod zaščito Nature 2000, koder naj bi zgradili obvoznico mimo Škofljice, živi cela vrsta ogroženih, redkih ali zavarovanih živalskih in rastlinskih vrst na s Habitatno direktivo varovanih mokrotnih travnikih. Metulj barjanski okarček je le ena od njih in še zdaleč ni edini »krivec«, da obvoznice (še) ne bo.

Poseg v območje Natura 2000 se lahko izvede samo, če gre za prevlado javnega interesa (v EU so bili taki primeri). Prej pa je treba preučiti vse druge možne poti – in tudi zdaj aktualna trasa omenjene obvoznice gotovo ni edina možna.

Postavljati na zatožno klop metulja kot edinega krivca, da obvoznica ne bo zgrajena, ni le izraz posploševanja in neodgovorno početje, temveč priča tudi o popolnem nerazumevanju mehanizmov narave. Zavedati se je treba, da so območja, kakršno je Ljubljansko barje, s svojo visoko biotsko pestrostjo ključnega pomena tudi za zdravo življenje človeka. Ne uničujmo narave še bolj, prav zoper Naturo 2000 je bilo na tem kraju v Sloveniji storjenih že toliko prekrškov, da si novega ne smemo privoščiti!
Ne spreglejte