SiolNET. Novice Slovenija
3,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prizor je bil enak, le da so imeli tokrat v rokah še manj glasov #video

3,46

termometer

Današnji prizor je bil skoraj enak kot tisti 15. januarja, ko so v KUL prvič vložili konstruktivno nezaupnico. A takrat so namesto desetih imeli v rokah kar 42 glasov podpore, kar pa je še vedno pod pragom, potrebnim za zmago.

Visoka peterica slovenske opozicije KUL je nekaj minut po 14. uri strnjena stopila pred kamere. Njihov kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec je zatrdil: "Vladavino Janeza Janše je treba zrušiti, tako kot on ruši vsa načela prava in prevzema nadzor avtonomnih institucij."

Peter Jančič Siol Plus Vaški posebneži nočejo k Pahorju in misija Vesel

Erjavec je prepričan, da želi predsednik vlade Janez Janša vzpostaviti "tako imenovano drugo republiko, kar je tudi glavni cilj programa stranke SDS. To se pravi, da bi šli po poti avtoritarne demokracije, v kateri ima največjo vlogo glavni ali pa veliki vodja s pomočjo stranke, ki brezkompromisno sledi in zaupa svojemu vodji".

Erjavec: Tokrat se ne bom umaknil

Prizor je bil skoraj enak tistemu s 15. januarja, ko so prvič vložili konstruktivno nezaupnico. A takrat so namesto desetih imeli v rokah kar 42 glasov podpore, kar pa je še vedno pod pragom, potrebnim za zmago, ki znaša 46 poslanskih glasov. Širjenje novega koronavirusa med poslanci so kmalu zatem izkoristili za korak nazaj.

"To pot, tudi če bo položaj tak, soglasja h konstruktivni nezaupnici ne bom umaknil, ker se mi zdi, da je nujno potrebno, da na izredni seji opravimo razpravo o tem, v katero smer nas pelje aktualna vlada," je poudaril Erjavec.

Ob vprašanju, ali je sploh smiselno vlagati glasovanje o podpori sedanji vladi ob dejstvu, da nimajo dovolj glasov, pa je nekdanji premier Marjan Šarec (LMŠ) dejal takole: "Mi smo konstruktivno nezaupnico vložili, s tem tudi dali priložnost vsem poslankam in poslancem, ki se mogoče javno bojijo izraziti svoje stališče, da bodo na tajnem glasovanju izrazili svojo voljo. Seveda pa bo v glasovalni kabini vsak sam. Zato rezultatov ne bom napovedoval."

Koalicija ustavnega loka Novice Opozicija Erjavca spet predlagala za šefa vlade

Očitki v nezaupnici, o kateri bodo morali glasovati poslanci, so znani. Premier Janez Janša sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve Slovenije, ogrozil je njen ugled v Evropski uniji in zunanjepolitični položaj v mednarodni skupnosti, ne nazadnje, ker se vlada pod njegovim vodstvom ni znala učinkovito spopasti z epidemijo bolezni covid-19, trdijo.

"V naši družbi je danes zelo veliko strahu, nezadovoljstva, tudi apatije. Tudi do politike, ki je po svoje omajana, in upam, da nam bo uspelo s tem poskusom vrniti predvsem ugled, da politika deluje tudi za ljudi," je poudarila predsednica SD Tanja Fajon.

Dosedanje opozicijske stranke bodo zagotovile 39 glasov, Erjavčeva DeSUS naj bi, vsaj uradno, štiri. S poslanci druge največje koalicijske stranke, Počivalškove SMC, se v zadnjem obdobju nismo pogovarjali o podpori, je zatrdil Erjavec.

Alenka Bratušek (SAB) pa jim je danes javno namenila opomin: "To, kar se danes dogaja, vsekakor ni socialno liberalna pot. In še enkrat, poziv vsem, da razmislijo, zakaj so jih Slovenke in Slovenci poslali v državni zbor. Kako prepričljivi so bili danes v Koaliciji ustavnega loka, bo jasno kmalu, najverjetneje v ponedeljek."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin