Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2015,
14.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Nemec Miro Cerar prisluškovanje

Petek, 2. 10. 2015, 14.10

8 let

Prisluškovanje: Slovenija bo na pogovor povabila ameriškega veleposlanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Miro Cerar je pojasnil, da pristojne institucije že zbirajo informacije o tem, ali so ZDA prisluškovale tudi telefonskim pogovorom Slovencev. Zatem pa se bo odločil, kako ravnati naprej.

Po razkritju, da sta varnostni službi ZDA in Nemčije prestrezali pogovore slovenskih državljanov, ki so potekali prek omrežja nemškega Telekoma, se je odzval tudi slovenski premier vlade. Miro Cerar je v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ odgovoril, da zaradi občutljivosti zadeve več ne bi želel komentirati.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je povedal, da bo po naročilu predsednika vlade opravil ustrezne pogovore, da ugotovijo, kaj se je pravzaprav dogajalo. Najprej bo, kot napoveduje, govoril z veleposlanikom ZDA v Ljubljani.

Erjavec: Prisluškuje se vsepovsod Erjavec je sicer danes v izjavi za novinarje dejal, da to ni dobra novica in za to niso vedeli ter tudi s strani slovenskih varnostnih služb ni zasledil takšne informacije. Je pa po njegovih besedah znano, da se prisluškuje vsepovsod in morajo biti zato toliko bolj odgovorni, ko imajo telefonske ali pogovore po elektronski poti. "Vidimo, da prej kot slej to lahko pride ven," je opozoril.

Na vprašanje, kako bi se morala Slovenija odzvati, je odgovoril z besedami, da se to ves čas v svetu dogaja. Ne verjame, da bi denimo parlamentarna preiskava razrešila to težavo. "Pomembneje je, da res pazimo, ali ravnamo tako, da do takšnih zadev ne more priti. Očitno v Sloveniji ta zavest ni dovolj visoka," je ocenil in dodal, da nad informacijami o prisluhih zato niti ni presenečen.

Član komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD) je sicer danes predsednika komisije Branka Grimsa pozval k takojšnjemu sklicu nujne seje komisije.

Ne spreglejte