Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 11. 2017,
10.54

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

2

Natisni članek

vreme sneg Slovenija ARSO napoved

Nedelja, 5. 11. 2017, 10.54

6 let, 5 mesecev

Vremenoslovci napovedali prvo sneženje, pristojni voznike opozarjajo na zimsko opremo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

2

Zima, sneg, poledica, led, vreme | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Predvsem v ponedeljek pričakujemo obilno deževje. Največ padavin bo padlo ob nalivih v jugozahodni Sloveniji, kjer pričakujemo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno tudi več," je sporočila Agencija za okolje.

Vremenske napovedi za prihodnji teden govorijo o občutni ohladitvi. Od ponedeljka nas čaka daljše obdobje oblačnega in deževnega vremena, v višjih legah in na severozahodu države bi lahko tudi snežilo.

Za voznike bi to pomenilo, da bodo zimsko opremo na svojih vozilih morda potrebovali še pred zakonsko določenim 15. novembrom.

Meja sneženja bo med 700 in 900 metri nadmorske višine

Vremenske napovedi kažejo, da se bo dež v noči na ponedeljek okrepil in do jutra razširil na vso Slovenijo. Meja sneženja bo med 700 in 900 metri nadmorske višine. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja.

Še pred snegom nas čaka obilno deževje. | Foto: Ana Kovač Še pred snegom nas čaka obilno deževje. Foto: Ana Kovač

Temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem okoli 11 stopinj Celzija, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso), ki je za vso državo izdala rumeno stopnjo vremenske ogroženosti zaradi obilnih padavin in vetra.

Na Arsu hkrati opozarjajo, da bo morje danes zvečer in ponoči močno vzvalovano. Večerna plima okoli 22. ure bo močno povišana, ob tem lahko morje poplavi najnižje ležeče dele obale, so zapisali v danes izdanem opozorilu.

Za torek napovedano tudi prvo sneženje

Obdobje stabilnega vremena se bo novembra torej končalo. Za torek vremenoslovci na severozahodu države napovedujejo prvo sneženje, kar bi pomenilo tudi drugačne razmere na cestah.


Preberite še:

-> Zimske gume 2017/2018 – katere so najboljše za letošnjo zimo?


Zimska oprema na vozilih je sicer zakonsko določena in predpisana v obdobju od 15. novembra do 15. marca. Vendar pa morajo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo vozila vse leto. Če je torej sneg napovedan že pred 15. novembrom, je treba imeti ustrezno opremo, so spomnili v Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS).

Če nimate zimskih pnevmatik, boste potrebovali verige

"Če imamo na avtu še letne pnevmatike, je treba imeti v vozilu snežne verige. Enako velja spomladi: če se zimske vozne razmere pojavijo po 15. marcu, mora imeti vozilo zimsko opremo, torej zimske pnevmatike ali pa verige," so poudarili.

Na AMZS voznike opozarjajo, da ne glede na zakonski rok v snežnih razmerah potrebujejo zimsko opremo. | Foto: Bor Slana Na AMZS voznike opozarjajo, da ne glede na zakonski rok v snežnih razmerah potrebujejo zimsko opremo. Foto: Bor Slana

Voznikom priporočajo, da v zimskih razmerah pred odhodom preverijo prevoznost cest na območju, kamor so namenjeni, na pot naj se odpravijo prej, saj bo vožnja trajala dlje, voznik in potniki naj bodo tudi primerno oblečeni. "V hudih zimskih razmerah lahko pričakujete tudi večurne zastoje. Bodite potrpežljivi, pomagajte drugim voznikom, predvsem pa imejte v rezervoarju dovolj goriva," so še opozorili v AMZS.

Ne spreglejte