SiolNET. Novice Slovenija
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Priče se le slabo spomnijo domnevno sporne preprodaje delnic Mladinske knjige

0,13

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Sojenje nekdanjemu mariborskemu nadškofu Francu Krambergerju se je danes nadaljevalo z zaslišanjem prič, ki pa se le slabo spomnijo domnevno sporne preprodaje delnic Mladinske knjige. Mariborska nadškofija, tedaj še škofija, si je po očitku tožilstva z nakupom in precej dražjo prodajo delnic pridobila za 1,2 milijona evrov premoženjske koristi.

Gre za očitana kazniva dejanja pri poslu iz decembra 2003, ko je Rimskokatoliška škofija Maribor od Krekove družbe za 938.407 evrov kupila 46.850 delnic Mladinske knjige in jih nato še isti dan družbi Etol prodala za 1,54 milijona evrov.

Aprila 2004 je mariborska škofija od Krekove družbe kupila še 51.283 delnic Mladinske knjige v vrednosti skoraj 1,03 milijona evrov. Za 1,69 milijona evrov jih je nato prodala družbi NFD.

"Delnice so bile investicija za prodajo"

Prvi je danes pred sodni senat stopil nekdanji predsednik uprave Krekove družbe Franc Ješovnik, ki je dejal, da so bile zanje delnice Mladinske knjige investicija za prodajo, prodali pa so jih po višji ceni, kot so jih kupili.

Danes sicer ni znal povedati, kdo je sestavil pogodbo in kdo se je dogovoril za posel. "Načelo pa je bilo, da se vse delnice proda z dobičkom," je večkrat poudaril.

Francija, mesar, mesnica Novice Francoski mesarji policistom: zaščitite nas pred veganskimi aktivisti!

Štirim obtoženim tožilec očita zlorabo položaja

Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič četverici - poleg Krambergerja so obtoženi tudi nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, nekdanji predsednik uprave Etola Ivan Ferme in nekdanji prvi mož družbe NFD Stanislav Valant - očita zlorabo položaja v sostorilstvu.

Ješovnik pa je danes zatrdil, da obtožena Kramberger in Kraševec nista imela nič s tem poslom. Kramberger da se s posli ni ukvarjal, Krašovec pa je bil v tistem času že "odstavljen" z mesta ekonoma. "Ocenili smo, da je cena, po kateri smo prodali delnice, za Krekovo družbo dobra. Pa še svojemu lastniku smo prodali," je dejal o poslu.

Umor, smrt, žrtev, truplo Digisvet Japonce pretresel zahrbten umor znanega računalničarja

Več o poslu ni znala povedati niti pristojna za upravljanje naložb

Danes je bila zaslišana tudi nekdanja članica uprave holdinga Zvon 1 Mateja Vidnar Stipolšek, ki je bila pristojna za upravljanje naložb.

Dejala je, da jih je Krekova družba obvestila, da želijo prodati delnice Mladinske knjige, zato so navezali stik z NFD in Etolom ter jih obvestili o tem, da lahko kupijo omenjene delnice, več pa o poslu danes ni znala povedati, saj se po njenih besedah z njim ni ukvarjala.
Ocena gostilne: Kruh in vino Trendi Kruh in vino: ko Tomaž Kavčič pride v Brda
Amine Gülşe Trendi To je lepotica, ki greje posteljo znanemu nemškemu nogometašu #video #foto Švedska Mehika Sportal Zgodovinski prizori, ki jih lahko spiše le nogomet

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin