Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
28. 6. 2018,
4.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Natisni članek

veganstvo vegetarijanstvo mesar Francija meso

Četrtek, 28. 6. 2018, 4.01

5 let, 9 mesecev

Kdo je kriv za zmanjšano porabo mesa v Franciji?

Francoski mesarji policistom: zaščitite nas pred veganskimi aktivisti!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

2

Francija, mesar, mesnica | Foto Reuters

Foto: Reuters

Združenje francoskih mesarjev meni, da je ogrožena njihova varnost, in obenem zagovarja, da vegani želijo večini vsiliti svoj življenjski slog.

Francoska zveza mesarjev, ki šteje okrog 18 tisoč članov, je naslovila pismo tamkajšnjemu notranjemu ministru, kjer opozarjajo na, kot so zapisali, nasilna dejanja veganskih aktivistov in (vnetih) zagovornikov živalskih pravic, kot so škropljenje mesnic z lažno krvjo, razbita okna in popisovanje z grafiti.

Ne le mesarjev, tudi sirarja so napadli

Sklicujejo se namreč na dvomestno število dogodkov, ki so se pripetili predvsem na severu države. Med žrtvami teh dejanj je bil tudi en sirar iz Lyona.

Francoski mesarji močno nasprotujejo uporabi "mesnih" imen jedi, kot so zrezek, file, slanina ali klobasa, za jedi, ki niso iz mesa.  | Foto: Reuters Francoski mesarji močno nasprotujejo uporabi "mesnih" imen jedi, kot so zrezek, file, slanina ali klobasa, za jedi, ki niso iz mesa. Foto: Reuters

Ob tem so pri združenju francoskih mesarjev še potožili, da vedno večja medijska izpostavljenost veganstva in posledično vedno pogostejša dejanja veganskih aktivistov ogroža njihovo varnost in zato zahtevajo policijsko zaščito, je še poročal britanski časnik The Guardian v svoji spletni izdaji.

»Manjšina vsiljuje svoj način življenja večini«

Ne le za svojo varnost - francoski mesarji so zaskrbljeni tudi za družbo v celoti, saj so prepričani, da veganska manjšina poskuša vpeljati drugačen način življenja, kjer ne bi bilo prostora za meso v prehrani.

»Računamo na podporo celotne vlade: ustavite to fizično, verbalno in moralno nasilje čim prej,« so še zapisali v omenjenem pismu francoskemu notranjemu ministru.

»Vegani so skromna manjšina,« je med drugim povedal predsednik francoskega združenja mesarjev Jean-François Guihard. | Foto: Reuters »Vegani so skromna manjšina,« je med drugim povedal predsednik francoskega združenja mesarjev Jean-François Guihard. Foto: Reuters

»Za upad prodaje mesa niso krivi vegetarijanci«

»Obsojamo vsako nasilje,« je komentiral vodja nenasilne aktivistične skupine proti izkoriščanju živali Združenje L214 Sébastien Arsac. Obenem je mesarjem odgovoril, da za upad prodaje mesa v Franciji ni krivo pet odstotkov vegetarijancev in veganov v tej državi, temveč polovica prebivalstva, ki razmišlja o zmanjšanju mesa v svoji prehrani.

Arsac je le eden, ki meni, da mesarji poskušajo izkoristiti »razmeroma majhno število neljubih dogodkov« za pridobivanje publicitete.

Vodja nenasilne aktivistične skupine proti izkoriščanju živali Združenje L214 Sébastien Arsac je mesarjem odgovoril, da za upad prodaje mesa v Franciji ni krivo pet odstotkov vegetarijancev in veganov v tej državi, temveč polovica prebivalstva, ki razmišlja o zmanjšanju mesa v svoji prehrani. | Foto: Pixabay Vodja nenasilne aktivistične skupine proti izkoriščanju živali Združenje L214 Sébastien Arsac je mesarjem odgovoril, da za upad prodaje mesa v Franciji ni krivo pet odstotkov vegetarijancev in veganov v tej državi, temveč polovica prebivalstva, ki razmišlja o zmanjšanju mesa v svoji prehrani. Foto: Pixabay

Mesarji vendarle ne pričakujejo policista pred vsako mesnico, toda …

Predsednik francoskega združenja mesarjev Jean-François Guihard, doma iz Bretanije, je pojasnil, da ne zahtevajo in ne pričakujejo policista pred vsako mesnico, a vendarle meni, da bi država morala nadzorovati, kot jih imenuje, ekstremistične veganske skupine.

Časniku Le Parisien je dodatno povedal, da ne nasprotuje vegetarijancem v celoti in da spoštuje njihovo izbiro, a da vendarle pričakuje, da bodo tudi oni spoštovali njihov poklic in stranke, ki predstavljajo večino francoskega prebivalstva. »Vegani so skromna manjšina,« je še dodal.

Francoski mesarji so zaskrbljeni, da veganska manjšina poskuša vpeljati drugačen način življenja, kjer ne bi bilo prostora za meso v prehrani. | Foto: Reuters Francoski mesarji so zaskrbljeni, da veganska manjšina poskuša vpeljati drugačen način življenja, kjer ne bi bilo prostora za meso v prehrani. Foto: Reuters

Če ni iz mesa, ne more biti zrezek, slanina ali klobasa!

Ob vidnem zmanjšanju prodaje mesa v Franciji so tamkajšnji zakonodajalci zavrnili predlog zakona, ki bi od šol zahteval, da najmanj enkrat tedensko zagotavljajo vegetarijanske jedi.

Francoski proizvajalci hrane, predvsem mesarji, se borijo za prepoved uporabe mesnih pojmov, kot so zrezek, file, slanina ali klobasa, pri izdelkih, ki ne vsebujejo mesa. Svojega cilja (vsaj za zdaj) še niso uresničili.

Ne spreglejte