Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 5. 2012,
12.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cunami možgani

Torek, 22. 5. 2012, 12.59

7 let, 12 mesecev

Pri nekaterih preživelih v cunamiju na Japonskem odkrili skrčenje možganov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stres, ki so ga nekateri Japonci doživljali po lanskem cunamiju, je pri nekaterih preživelih v katastrofi povzročil skrčenje možganov, so sporočili japonski znanstveniki.

Ti so izkoristili edinstveno priložnost za raziskovanje nevroloških posledic travm, ki so spremljale dogodke po uničujočem cunamiju.

V raziskavi, s katero so želeli priti do boljšega razumevanja post-travmatske stresne motnje (PTSM), so znanstveniki slike možganov 42 zdravih najstnikov, ki so jih za namene drugih raziskav pridobili dve leti pred uničujočim cunamijem, primerjali s slikami, ki so jih posneli tri do štiri mesece po katastrofi.

Skrčenje orbitofrontalnega korteksa Pri posameznikih, ki so trpeli za post-travmatskimi motnjami, so odkrili skrčenje orbitofrontalnega korteksa. Gre za del možganov, ki sodeluje pri sprejemanju odločitev in nadziranju čustev.

"Sprememba velikosti orbitofrontalnega korteksa je povezana z resnostjo simptomov PTSM," je povedal eden od sodelujočih znanstvenikov Acuši Sekiguči.

Na tovstno povezavo namigovale že nekatere druge raziskave Na povezavo med PTSM in spremembami možganov so namigovale že nekatere predhodne raziskave, tokratna pa je prvič pokazala, kateri del možganov je pri tem prizadet.

"Menimo, da tovrstne spremembe niso trajne" "Menimo, da tovrstne spremembe niso trajne, saj so številne predhodne raziskave pokazale, da so se možganske spremembe po določenih terapijah in posegih popravile. Da bi to dokazali, bomo primere, ki smo jih preučevali doslej, še naprej spremljali," je pojasnil Sekiguči.

Simptomi PTSM, resne oblike depresije, vključujejo prikazovanje preteklih dogodkov, čustveno otopelost, nespečnost in razdraženost, do katerih pride zaradi grozot, ki jih je prizadeta oseba preživela.

Stres zaradi potresa, popotresnih sunkov in radioaktivnega sevanja Posamezniki, katerih možgane so preučevali, so prebivali v mestu Sendai, ki ga je cunami povsem opustošil. Stresa pri ljudeh ni povzročil samo potres, temveč tudi pogosti popotresni sunki, radioaktivno sevanje, ki je uhajalo iz jedrskih elektrarn, in mnoge nevšečnosti, ki so spremljale dogodke po katastrofi, so pojasnili znanstveniki.

V potresu z magnitudo 9,0 in cunamiju, ki mu je sledil, je 11. marca lani na Japonskem umrlo okoli 19.000 ljudi.

Ne spreglejte