Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
12.03

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Vsebino omogoča Mladinska Knjiga

Natisni članek

komunizem kapitalizem odraščanje Albanija knjiga Mladinska knjiga advertorial noad

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 12.03

1 teden, 2 dneva

Pri enajstih doživela konec zgodovine, vprašanja še vedno podžigajo domišljijo

Vsebino omogoča Mladinska Knjiga
Mladinska Knjiga, Lea Ypi, Svobodna | Foto Florian Thoss

Foto: Florian Thoss

Namesto razprave o svobodi, ki jo je Lea Ypi hotela napisati med korono, so začeli nastajati spomini na edinstveno obdobje, ki ga je doživela kot deklica.

Lea Ypi z babico Nini, ki ji je knjigo Svobodna tudi posvetila. | Foto: promocijsko gradivo Lea Ypi z babico Nini, ki ji je knjigo Svobodna tudi posvetila. Foto: promocijsko gradivo Knjiga Svobodna, ki je izšla tudi pri nas, je v hipu postala svetovna uspešnica. "Povsem navdušujoče … Spomini Lee Ypi ponujajo briljantna opazovanja, polna političnih nians in – kar je najboljše – humorja. Pomembno branje, tako za nas kot za Albance," so o knjigi zapisali pri Guardianu. Skozi pripoved o življenju v času komunizma v Albaniji se pred našimi očmi odvije burna zgodovina albanske tranzicije in Lea Ypi jo začini z dobro mero humorja, predvsem pa z obilico razmišljanj o različnih vidikih svobode, o tem, kako so jo dojemali člani njene družine.

Knjiga Svobodna je prevedena v 30 jezikov. | Foto: promocijsko gradivo Knjiga Svobodna je prevedena v 30 jezikov. Foto: promocijsko gradivo

"Verjela sem, da sem svobodna in da živim v svobodni državi – zadnji stalinistični postojanki v Evropi. Življenje v Albaniji je bilo v času komunizma zelo monotono in zavedala sem se, da je Albanija kot država nekako drugačna od preostalega sveta," pripoveduje avtorica in se spominja svojega otroštva in vsega, kar je sledilo. V tem času sta vladala veliko pomanjkanje in popoln nadzor, tajna policija je izvajala politične čistke.

Sporočilo Lee Ypi slovenskim bralcem:

Avtorica bo septembra 2024 obiskala tudi Ljubljano.

Duhovito, doživeto in na trenutke trpko branje

Mladinska Knjiga, Lea Ypi, Svobodna | Foto: Depositphotos.com Foto: Depositphotos.com

"Spomini Lee Ypi na otroštvo v skrivnostni deželi, naši nekdanji sosedi, svetilniku komunizma in 'najbolj svobodni državi na svetu', so duhovito, doživeto in na trenutke trpko branje za vse, ki smo odraščali v jugoslovanskem socializmu in vsaj tu, v Sloveniji, k sreči doživeli precej mehkejši prehod iz 'zlate svobode' v 'svobodni' svet. Svobodna pa bo nedvomno osvojila tudi bralce, ki se v učilnicah niso več učili poštevanke pod strogim, a dobrohotnim pogledom tovariša Tita. Svoboda, individualna in kolektivna, ni samoumevna in ni enaka za vse, ne glede na zemljepisno lego in politični sistem. Lea Ypi nas na to opozarja na najboljši možni način," je o knjigi povedala prevajalka Sanda Šukarov.

Po padcu komunizma in prehodu v liberalizem, konec leta 1990, ko je bila Ypi stara 11 let, so se začeli protesti, Stalinove kipe so porušili, represivni državni aparat ukinili, ljudje so naenkrat lahko govorili, se oblačili in volili, kar in kogar so hoteli. Toda njihov svet se je kmalu zamajal, tovarne so se začele zapirati, službe so izginjale, država se je znašla na robu bankrota. Leta 1997, ko je Ypi zaključevala gimnazijo, je v državi vladalo izredno stanje, šole so se zapirale, streljanja so se dogajala dnevno. Upanje stare generacije je utonilo in Lea Ypi se je skupaj z drugo mladino morala spopasti z negotovostjo in pretresi nove dobe. Ypi je uteho iskala v knjigah. S pomočjo štipendije je odšla študirat v Rim, kjer je morala nekako preživeti s stotimi dolarji štipendije mesečno, kar je v njej spodbudilo veliko razmišljanja o neenakostih med njo in premožnejšimi vrstnicami.

Recenzije:

"Ena najboljših knjig leta." Jure Kosec, Delo

"Avtobiografski roman Svobodna avtorice Lee Ypi je prva knjiga po Genialni prijateljici Elene Ferrante, za katero sem zahtevala, da jo preberejo vsi člani moje družine, prijatelji in sodelavci … Knjiga je polna navdušujočih spominov in razmišljanj o tem, kaj pomeni biti svoboden." Ruth Scurr, Spectator

"Lea Ypi je spisala osupljiv avtobiografski roman, v ospredju katerega je njeno odraščanje v Albaniji ob koncu hladne vojne. Knjiga je briljantna razprava o pomenu svobode – njenih vab, lažnih upov, razočaranj in možnosti – v našem času." Lyndsey Stonebridge, New Statesman

"Trpek in nežen avtobiografski roman. A hkrati tudi družbena kritika in razmišljanje o tem, kako živeti s ciljem … Hitro branje, a kot Marxov duh, ki straši po Evropi, ostane z vami." The New Yorker

"Edinstven, pronicljiv in smešen … Albanija na pragu sprememb, kaosa in državljanske vojne je prizorišče najboljšega avtobiografskega romana, ki je prišel z Balkana v zadnjih desetletjih." Craig Turp-Balazs, Emerging Europe

Namesto razprave nastala napeta biografija

Lea Ypi se je rodila leta 1979 v Albaniji, diplomirala je iz filozofije in književnosti na rimski univerzi La Sapienza, doktorirala na European University Institut in bila podoktorska raziskovalka na Nuffield Collegeu Univerze v Oxfordu. Je avtorica knjig Global Justice and Avant-Garde Political Agency, The Meaning of Partisanship (z Jonathanom Whitom) in The Architectonic of Reason, ki so izšle pri založbi Oxford University Press.

Na akademskem področju je prejemnica nagrade britanske akademije za odličnost v političnih znanostih in nagrade leverhulme za izjemne raziskovalne dosežke. Je sourednica revije Political Philosophy in občasno piše za The Guardian in Financial Times.

Knjigo Svobodna je začela pisati v času izolacije med korono, ko se je morala v svojem takratnem berlinskem stanovanju umakniti kar v omaro, medtem ko so njeni trije otroci "divjali" po stanovanju. Prav izolacija med korono je v njej prebudila spomine na odraščanje v Albaniji, v času stalinističnega režima, ko sta deželi vladala komunizem in Enver Hoxha. 

 

"Med pandemijo je bil koncept svobode na veliki preizkušnji, in ko sem želela napisati razpravo o ideji svobode, me je nova izkušnja izolacije 'pregovorila', da sem potem raje začela pisati spomine," pripoveduje profesorica politične teorije na londonski ekonomski šoli in častna profesorica filozofije na avstralski državni univerzi. Lani so jo pri El Paisu razglasili za eno najpomembnejših intelektualk leta.

Nagrade:

Knjiga Svobodna je prevedena v trideset jezikov in je v izvirniku izšla pri založbi Penguin Press. Leta 2022 je zanjo prejela Ondaatjejevo nagrado in nagrado za najboljšo biografsko knjigo Slightly Foxed First Biography Prize.

Knjiga je slovenskim bralcem dostopna v knjigarnah Mladinske knjige, na emka.si in na aplikaciji Mladinska knjiga PLUS kot e-knjiga. 

Če želite biti obveščeni o knjižnih novostih Mladinske knjige, se prijavite na e-novice.

Ne spreglejte